Bancile bat la portile BNR

Bancile bat la portile BNR

63 de banci si 131 de asiguratori UE vor sa faca afaceri pe piata autohtona.

Un numar de 63 de institutii de credit si 131 de asiguratori autorizati sa functioneze in tari membre UE au notificat autoritatile de supraveghere din Romania pentru a desfasura activitati in Romania.

Numarul bancilor si asiguratorilor europeni care intentioneaza sa faca business pe piata noastra il depaseste pe cel al institutiilor de profil autorizate sa functioneze pe piata locala.

Aceasta nu inseamna ca institutiile europene le vor lua celor locale painea de la gura. Aceasta deoarece companiile tintesc afacerile mari si foarte mari.

Asta inseamna ca romanul de rand nu trebuie sa spere ca va primi o oferta de creditare de la o banca europeana pentru un imprumut ipotecar cu dobanda de 4% sau o ca va fi sunat de vreun broker de asigurari pentru ca sa-si asigure Dacia veche la renumita companie AXA.

„O mare parte dintre furnizorii de servicii s-au inregistrat pur si simplu in toate statele membre UE ca o modalitate de a se asigura ca pot oferi servicii peste granite de fiecare data cand este necesar ori cand apare un prilej”, se afirma in studiul „Dezvoltarea sectorului financiar dupa aderare la UE”, publicat pe site-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara din Ungaria, in iunie 2006.

Ungaria a aderat la UE in mai 2004. Ce activitate au avut asiguratorii europeni care au notificat autoritatea de supraveghere din Ungaria pentru a desfasura activitati in tara vecina?

Un procent mic dintre acestea au derulat activitati care, de cele mai multe, au constat in incheierea catorva polite de asigurare, a explicat un oficial al Autoritatii de supraveghere a pietei unguresti in cadrul unei conferinte care a avut loc in Bucuresti.

Tinte: nise inguste de piata

Institutiile europene care intentioneaza sa desfasoare activitati si pe piata romaneasca si-au propus din start sa aiba activitati pe un segment foarte ingust de piata. Este situatia EFG Eurobank Ergasias din Grecia, care a notificat BNR pentru a putea desfasura in Romania activitati de creditare numai pentru achizitia de iahturi de lux, potrivit site-ului bancii centrale.

Nume grele pe liste

O parte din cele mai mari banci la nivel mondial alcatuit in functie de valoarea de piata au notificat BNR direct sau prin intermediul subsidiarelor din tarile membre UE. Este cazul Citigroup, chiar daca pe piata autohtona grupul este prezent prin Citibank, UBS sau Royal Bank of Scotland.

In acelasi timp, AXA, Berkshire Hathaway sau Cardif sunt nume aflate pe lista companiilor care au notificat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor pentru a putea desfasura businessuri in Romania. Pe langa acestea se afla si sase firme care sunt detinute intr-un procent mai mare sau mai mic de grupul financiar Allianz.

Banci

Institutii financiare de renume

Citibank International Plc - Marea Britanie

JP Morgan Europe Limited - Marea Britanie

JP Morgan International Bank Limited - Marea Britanie

UBS Limited - Marea Britanie

The Royal Bank of Scotland - Marea Britanie

ABN Amro Bank NV - Olanda

Credit Suisse International - Marea Britanie

Goldman Sachs International Bank - Marea Britanie

Morgan Stanley Bank International Limited - Marea Britanie

KBC Bank - Belgia

Asiguratori

Firme de asigurari de top

AXA Corporate Solutions Assurance - Franta

Allianz Global Corporate & Speciality - Germania

Allianz Elementar Lebensvericherungs - Austria

Berkshire Hathaway International Insurance Limited - Marea Britanie

Cardif Assurance Vie - Franta

Generali - Provdencia Biztosito - Ungaria

Swiss RE Denmark Reinsurance - Danemarca

White Rock Insurance (Europe) - Gibraltar

Vida Caixa - Spania

Euro-Aviation Versicherungs - Germania

Ne puteți urmări și pe Google News