Paradisul din Canare, compromis de piromani

Paradisul din Canare, compromis de piromani

14.000 de localnici si turisti, evacuati din Tenerife si Gran Canaria.

Cele doua incendii care au devastat timp de mai multe zile insulele spaniole Tenerife si Gran Canaria au fost „stabilizate” de pompieri, insa autoritatile locale au fost nevoite sa evacueze 14.000 de oameni - localnici si turisti - din calea parjolului, care a distrus circa 35.000 de hectare de padure.

Premierul spaniol Luis Rodriguez Zapatero urma sa evalueze pagubele provocate in insulele Tenerife si Gran Canaria de piromani. Autoritatile au arestat un padurar in varsta de 37 de ani care a recunoscut ca a pus focul in Gran Canaria pentru ca urma sa ramana fara slujba la expirarea contractului sau de munca.

Focarele, stabilizate de pompieri

In nordul insulei Tenerife, „suprafata afectata de 14.870 de hectare nu s-a extins”, a declarat purtatorul de cuvant al autoritatilor insulare, precizand ca incendiile nu sunt „controlate”, ci numai „stabilizate”, ceea ce inseamna ca suprafata incendiata nu se mai extinde. Aproximativ 900 de pompieri au fost mobilizati in insula Tenerife, pentru a stinge incendiile, acestea fiind sprijinite de opt elicoptere si de trei avioane-cisterna.

Celelalte incendii, care afecteaza zona centrala din insula vecina Gran Canaria, par, de asemenea, sa stagneze, dupa ce au distrus 20.000 de hectare si au determinat evacuarea, luni, a mai multe mii de persoane. „Toate focarele sunt in prezent stabilizate. Pompierii se concentreaza pe un singur front si vor survola zona pentru a vedea daca incendiul este sub control”, a precizat un reprezentant al autoritatilor.

O parte dintre cele 5.200 de locuitori evacuati incepand de luni din Gran Canaria au putut reveni la locuintele lor marti seara, insa peste 900 de case au fost distruse de flacari.

Cele doua incendii din insulele Canare reprezinta o adevarata „catastrofa ecologica”, apreciaza specialistii spanioli citati de AFP. „Incendiul din Gran Canaria este cel mai mare din istoria arhipelagului, iar cel din Tenerife este pe cale sa devina, de asemenea, unul dintre cele mai mari”, a declarat Sergio Armas, purtatorul de cuvant al Foresta, o fundatie care se ocupa de reimpadurirea insulelor Canare.

In sase zile, cele doua insule au pierdut intre 20% si 25% din masa forestiera. Flacarile au distrus circa 65a din suprafata parcului natural Palmitos, iar biologii se tem ca anumite specii de pasari salbatice sunt amenintate.

SECETA

Criza de apa in Turcia si Grecia

Autoritatile elene au lansat o campanie de sensibilizare a populatiei, pe fondul secetei care afecteaza mai multe regiuni ale tarii, indeosebi arhipelagul Cicladelor din Marea Egee (care include insulele Anafi, Folegandros, Kimolos, Myconos si Santorini), solicitand un consum de apa cat mai redus.

Numai in Atena, rezervele de apa ale orasului au scazut cu 27% intr-un an, atingand cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani - 927 de milioane de metri cubi, fata de 1.268 milioane anul precedent. Si Turcia se afla in pragul unei penurii generale de apa potabila, capitala Ankara introducand de ieri o rationalizare severa a apei.

Orasul a fost impartit in doua sectoare, in fiecare dintre acestea aprovizionarea cu apa urmand a fi intrerupta timp de patru zile pe sap-tamana. Edilii urbei de 3,9 milioane de locuitori incearca de ceva vreme sa accelereze lucrarile de amenajare a unei surse de apa din fluviul Kizilirmak, dar acestea ar mai putea dura inca cinci luni. (Constantin Vlad)

Ne puteți urmări și pe Google News