SUA si Marea Britanie, impreuna pana la capat

SUA si Marea Britanie, impreuna pana la capat

Inaintea convorbirilor cu Bush, Brown respinge speculatiile privind plecarea soldatilor britanici din Golf.

Premierul britanic, Gordon Brown, a sosit duminica, la Washington, pentru prima intalnire cu presedintele american George W. Bush de la preluarea functiei de prim-ministru al Regatului Unit, cu scopul de a reafirma legatura stransa si solida dintre Londra si Washington.

Cei doi lideri au participat in cursul serii de duminica la un dineu privat in incinta resedintei prezidentiale de la Camp David, in apropiere de capitala SUA.

Potrivit consilierilor sai, Brown urma sa evoce in cursul discutiilor oficiale de ieri criza din provincia sudaneza Darfur si sa prezinte liderului american un plan structurat in cinci puncte pentru solutionarea crizei umanitare, asupra careia a convenit deja, saptamana trecuta, cu presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Impasul in care se afla negocierile din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) se va afla, de asemenea, pe agenda discutiilor dintre cei doi lideri, insa cel mai sesibil subiect va fi situatia din Irak.

Irakul, subiect sensibil

Marea Britanie are in prezent circa 5.500 de militari desfasurati in sudul Irakului si, cu o zi inainte de vizita la Washington, publicatia britanica „The Sunday Times” a speculat cu privire la o retragere a fortelor britanice.

Michael Ellam, purtatorul de cuvant al premierului britanic, a tinut sa dezminta ieri informatiile vehiculate de presa de-acasa, Brown insusi excluzand orice retragere atat timp cat conditiile de securitate din Irak nu se amelioreaza.

Intr-o serie de declaratii facute in avionul cu care se deplasa catre SUA, Brown i-a criticat pe cei care afirma sau spera ca sosirea sa la Downing Street va permite politicii externe britanice sa recupereze din reculul inregistrat ca urmare a relatiei cu Statele Unite in privinta situatiei din Irak si a asa-numitului „razboi impotriva terorismului. „Trebuie sa recunoastem, lumea are o datorie fata de Statele Unite pentru rolul esential al acestora in lupta impotriva terorismului”, a declarat Brown.

In pofida declaratiilor de fidelitate, toate gesturile si deciziile adoptate vor fi atent analizate pentru a detecta si cea mai mica fisura in „relatia privilegiata” care uneste SUA si Marea Britanie.

Politica proamericana si relatia personala foarte apropiata dintre George W. Bush si fostul premier Tony Blair nu era deloc populara in randul electoratului britanic, de aceea, majoritatea analistilor considera ca Brown va fi determinat politic sa adopte o linie ceva mai rezervata fata de marele aliat.

Ne puteți urmări și pe Google News