De trei ori retragere

De trei ori retragere

Congresul, in razboi deschis cu Bush pentru razboiul din Irak.

In ziua in care presedintele SUA, George W. Bush, a prezentat progresele partiale ale campaniei militare din Irak, Camera Reprezentantilor a adoptat un proiect de lege ce prevede retragerea trupelor combatante americane pana pe 1 aprilie 2008.

Desi liderul de la Casa Alba s-a pronuntat categoric impotriva unei astfel de masuri, Camera inferioara a Congresului l-a sfidat din nou, joi, pe presedinte, pentru a treia oara in acest an. Textul a trecut cu 223 de voturi pentru si 201 impotriva, in favoarea sa pronuntandu-se si patru republicani.

De cealalta parte, 10 democrati au respins proiectul de lege care, daca va fi adoptat si de Senat, se va lovi probabil de vetoul lui Bush. El a mai respins un document asemanator, care propunea stabilirea unui calendar pentru retragerea celor 160.000 de soldati americani din Irak.

Presedintele Statelor Unite a apreciat ca nu membrii Congresului sunt cei care ar trebui sa stabileasca strategia in Irak. „Ei trebuie sa ne finanteze trupele”, a subliniat George W. Bush. „Cred ca putem reusi in Irak si stiu ca trebuie sa reusim. Este un razboi dificil”, a recunoscut Bush.

Sigur pe sine , presedintele a cerut Congresului sa nu ii mai spuna ce sa faca pana in septembrie. „Iau in considerare opinia Congresului, dar ideea de a spune armatei cum sa actioneze este lipsita de sens”, a tinut sa precizeze Bush. Tot mai multi republicani moderati considera insa ca strategia militara trebuie modificata si ramane de vazut daca il vor convinge si pe presedinte de acest lucru.

Reactia liderului majoritatii din Senat, democratul Harry Reid, a venit prompt. „Razboiul din Irak se indreapta intr-o directie periculoasa”, a spus Reid. Acesta i-a cerut lui Bush sa tina cont de opinia publica americana, care se pronunta cu larga majoritate impotriva razboiului.

Rice si Gates, pe teren Luna viitoare, secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, si cel al apararii, Robert Gates, vor merge in Orientul Mijlociu pentru a discuta cu aliatii regionali ai Washingtonului despre situatia din Irak. Ulterior, comandantul trupelor SUA in Irak, generalul David H. Petraeus, si ambasadorul american la Bagdad, Ryan C. Crocker, vor prezenta un raport asupra progreselor inregistrate. 

SCHIMBARE SI LA LONDRA Brown vrea o altfel de alianta cu SUA

Ministrul pentru dezvoltare internationala, Douglas Alexander, a semnalat intr-un discurs rostit in fata Consiliului pentru relatii externe din Washington o noua abordare a Londrei in relatia cu Statele Unite, atragand atentia ca izolationismul nu mai functioneaza intr-o lume interdependenta.

„In secolul al XX-lea, puterea unei tari a fost prea adeseori masurata prin ceea ce putea distruge. In secolul al XXI-lea, puterea ar trebui masurata prin ceea ce putem construi impreuna”, a spus Alexander, pledand pentru un nou tip de alianta „care nu doar sa ne protejeze, ci care sa ofere si o cale de comunicare cu lumea”. Interventia lui Alexander are loc cu putin inainte de vizita noului prim-ministru britanic Gordon Brown in Statele Unite.

Ne puteți urmări și pe Google News