De cativa ani, autoritatile il cauta constant pe Mihai Ciotina, un timisorean care a murit in urma cu 18 ani.
Un copil mort de 18 ani a fost, de-a lungul timpului, amendat, chemat la armata si la referendum. De cativa ani, autoritatile il cauta constant pe Mihai Ciotina, un timisorean care a murit in urma cu 18 ani, la varsta de 2 ani. De-a lungul timpului, el a fost chiar amendat de politie, la 12 ani dupa ce a murit, si cautat de armata pentru incorporare.
Chemat la vot
Sambata, la Sectia de votare 185 din cartierul Calea Sagului, Mihaela Ciotina a facut o descoperire sinistra: a vazut pe lista electorala numele fratelui ei, Mihai Ciotina, mort in 1989, din cauza unei boli grave.
Era singurul nume, din cele 1.600 arondate Sectiei 185, care nu avea trecuta seria actului de identitate. „Noi vrem sa uitam. Fratele meu a murit la 2 ani, in ‘89. Are certificat de deces si, cu toate acestea, il tot cauta ba de la politie, ba de la armata. Acum vad ca l-au pus pe liste. Chiar nu inteleg de ce nu ne lasa in pace!”, spune Mihaela, sora baiatului.
„Mi-a spus fata. Bine ca nu am vazut eu. Ma afecteaza foarte mult povestea asta. Mihai a fost un copil dorit, dar au fost probleme la nastere. A trecut prin doua operatii la creier, dar nu a scapat. La 2 ani a trebuit sa-l inmormantam. Fata a fost foarte atasata de el, avea 7 ani cand a murit baiatul. Ani intregi am plans. Iar acum cativa ani au inceput sa ne intrebe de el, sa ne rascoleasca”, afirma Constanta Ciotina, mama baiatului.
Tinut „viu” pentru ratie Femeia abia rasfoieste printre pozele de familie, cautand una cu baiatul ei. „Cand a murit, am fost la primarie sa anuntam decesul si tin minte ca am cerut sa fie scos de pe lista cu ratiile de ulei si zahar. Poate ca nu l-au scos, ca sa ia altcineva ratia lui”, spune mama. „Cand ar fi trebuit sa implineasca 14 ani ne-a trimis hartie de la politie sa mearga sa-si faca buletinul.
Nu am luat-o in seama. Apoi ne-am trezit ca l-au amendat cu doua milioane de lei si, la urma, a venit un sectorist dupa el acasa. I-am aratat certificatul de deces si i-am dat si copie politistului. Credeam ca ne vor lasa in pace”, adauga femeia.
Nu a fost asa pentru ca dupa doi ani familia Ciotina s-a trezit in cutia postala cu hartii de la Armata. Ii chemau copilul mort la recrutare. Apoi a venit la usa un militar sa-l duca la incorporare.
„Este atat de rau sa te rascoleasca asa. I-am spus militarului ca e mort. Ce sa mai fac acum? Vad ca mi l-au trecut pe lista electorala. Nu vor sa ne lase sa uitam. Poate ca asta e felul lui de a incerca sa mai fie alaturi de noi, sa ne arate ca nu a vrut sa plece din lumea asta asa timpuriu”, spune, cu ochii in lacrimi, Constanta Ciotina.
EVIDENTA POPULATIEI „Facem ancheta” Vasile Tarciatu, directorul executiv al Directiei Evidenta Populatiei Timisoara, a recunoscut ca vina apartine acestui serviciu. „La primarie a fost inregistrat decesul, dar in baza de date cu evidenta persoanelor, care a fost pana recent la politie, figureaza viu. Facem o ancheta sa vedem cum s-a ajuns aici”, a spus Tarciatu. Acesta a adaugat: „Intr-adevar, este neplacut pentru familie sa pateasca asa ceva”.