Va raspunde Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Eliza: Am auzit de la un prieten ca a gasit in supermarket un ceai la cutie facut prin metoda UHT. Cat de indicat este, fata de alte ceaiuri imbuteliate de pe piata? Diferenta dintre acest ceai preparat prin metoda UHT si alte produse asemanatoare este procedeul in sine. UHT este un procedeu dur, de pasteurizare la temperaturi inalte, care inactiveaza toate substantele din ceai, ceea ce nu este un lucru bun. Un ceai UHT poate tine si un an. Mai mult, presupun ca ceaiul pe care l-ai vazut avea si zahar adaugat.
Probabil ca tu vorbesti despre ceaiul verde si cel negru, obtinute dintr-un arbust, camellia sinensis. Astfel de ceaiuri sunt ca si cafeaua, numai ca au alte caracteristici. La cafea, efectul de trezire se instaleaza rapid, dar dureaza putin timp, in timp ce la ceai este invers. La ceai, daca bei o cana de ceai verde sau negru preparata corect, efectul este mai lent, dar tine mult mai mult.
Fata de cafea, ceaiul este mai putin iritant, este indicat si pentru igiena dintilor, are multi antioxidanti, previne bolile cardiovasculare. Nu este indicat tuturor. Daca esti hipertensiv, nu iti face bine. Ca sa beneficiezi din plin de virtutile ceaiului, trebuie sa-l prepari corect, acasa, printr-un procedeu de infuzie usoara si rapida. In loc sa cumperi ceai verde sau negru deja imbuteliat, ia-l de la plafar.
De regula, ceaiul din frunzele arbustului camellia ar trebui sa se prepare cu apa care nu a dat inca in clocot. Frunzele se tin cam doua-trei minute in aceasta apa, dupa care poti bea ceaiul indulcit cu miere. Ceaiul preparat prin metoda UHT sau orice ceai imbuteliat este mai sanatos decat bauturile de tip cola, dar in niciun caz mai sanatos decat cel pregatit in casa. Daca te uiti pe cutie, vei vedea ca bautura contine intre 1a si 5% extras de ceai, adica urme de ceai, ceea ce nu e un lucru bun.