Razboi rece pentru Kosovo

Razboi rece pentru Kosovo

Statele Unite avertizeaza ca vor recunoaste independenta provinciei Kosovo daca Rusia se va opune prin veto planului Ahtisaari.

Fostul ambasador al SUA la ONU, Richard Holbrooke, a afirmat ca Statele Unite vor recunoaste imediat independenta provinciei Kosovo, daca Rusia va recurge la dreptul de veto in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite in privinta statutului provinciei, relateaza AFP.

Ministrul suedez de externe, Carl Bildt, a respins imediat abordarea prezentata sambata de Holbrooke, acuzandu-l pe acesta ca „se joaca cu focul”.

Razboiul declaratiilor vine in contextul in care Consiliul de Securitate al ONU trebuie sa analizeze, in urmatoarele saptamani, propunerea mediatorului Martti Ahtisaari privind acordarea unei „independente sub supraveghere internationala pentru Kosovo”.

In termenii documentului, majoritatea albaneza din provincie cere independenta, iar SUA si tarile Europei Occidentale se pronunta si ele in favoarea acestei solutii. Serbia si Rusia se opun categoric acordarii independentei, autoritatile de la Moscova anuntand ca intentioneaza sa recurga la dreptul de veto fata de planul Ahtisaari.

Exemplul SUA ar putea fi urmat de europeni

„Daca Rusia decide sa recurga la dreptul de veto, va fi declarata independenta provinciei, iar Statele Unite vor recunoaste Kosovo in aceeasi zi”, a declarat fostul ambasador american la ONU, la un forum organizat la Bru-xelles de German Marshall Fund of the United States.

Richard Holbrooke a apreciat ca, in aceasta situatie, unele state UE vor urma exemplul Washingtonului. Totodata, el a adaugat ca, in eventualitatea in care in ar izbucni „un nou ciclu de violente”, responsabilitatea ar reveni Rusiei.

La randul sau, asistentul secretarului de stat american, Dan Fried, a afirmat ca provincia Kosovo va fi independenta cu sau fara o rezolutie ONU, iar Rusia ar trebui sa sprijine un acord de protejare a minoritatii sarbe din provincie.

„Speram ca Rusia intelege ca actuala provincie sarba va fi independenta pe o cale sau alta. Aceasta se va realiza fie intr-un mod controlat, care sa asigure binele populatiei sarbe, fie intr-un mod necontrolat, iar sarbii kosovari vor fi cei care vor avea cel mai mult de suferit”, a afirmat oficialul american.

El a recunoscut ca, daca nu va exista o rezolutie ONU, tarile UE ar putea fi divizate in ceea ce priveste recunoasterea sau nu a independentei provinciei.

O rezolutie ar oferi autoritatea juridica pentru protejarea sarbilor din Kosovo si ar ajuta europenii sa ramana uniti. Ministrul roman de externe, Adrian Cioroianu, a declarat recent ca  Romania isi mentine opozitia fata de independenta Kosovo, insa va astepta decizia Consiliului de Securitate.

AUTONOMIE SUPERVIZATA Belgradul ofera „ultima solutie”

Pemierul sarb Vojislav Kostunica a prezentat, ieri, solutia pe care o intrevede pentru viitorul provinciei Kosovo. „Autonomia supervizata este adevaratul compromis care elimina orice fel de urmari extreme. Albanezii din Kosovo vor avea posibilitatea de a-si lua viitorul in propriile maini si de a-si apara interesele, in timp ce Serbia isi va pastra suveranitatea si integritatea teritoriala”, a precizat acesta intr-un comunicat.

Premierul a adaugat ca propunerea sa a fost prezentata ambasadorilor Consiliului de Securitate al ONU care au facut, la sfarsitul saptamanii trecute, o vizita la Belgrad.

Cei 15 ambasadori, care au facut un tur al provinciei Kosovo, au fost intampinati cu ostilitate de sarbi si aclamati de albanezi. In cartierul sarb din orasul Orahovac din Kosovo, politia a fost nevoita sa intervina pentru a tine multimea in frau.

„Traim intr-un ghetou. Daca provincia devine independenta, vom pleca”, a strigat Vera Radici, o femeie de etnie sarba. Ambasadorii au vizitat si satul albanez Mala Krusa, mai precis locul in care in martie 1999 fortele sarbe au ucis 116 barbati si baieti albanezi.

Ne puteți urmări și pe Google News