Anii ‘60
Povestea televizorului romanesc
1965 (...) In zilele noastre asistam la o vertiginoasa extindere a retelelor de televiziune... Dintr-o statistica publicata anul trecut, rezulta ca in tara noastra numarul abonamentelor de televiziune a crescut in perioada 1958-1964 de la 16.000 la 245.000. (...) Primul televizor romanesc a iesit pe poarta uzinelor „Electronica” in mai 1961. In 1962 productia s-a cifrat la 41.435 de aparate, pentru ca in prezent numarul acestora sa fie de aproximativ 100.000 anual. De la VS 43-611, primul tip de televizor romanesc, benzile de montaj ale uzinelor „Electronica” au gazduit inca 14 serii de aparate cu caracteristici tehnice si functionale din ce in ce mai bune. Azur, National, Luchian, Cosmos, Grigorescu sunt cele mai cunoscute dintre acestea... („Flacara”, nr. 14, 3 aprilie)
Anii ‘70
Amza Pellea se razboieste cu scenariile
1978 (...) Scenariile noastre sunt amputate de un lucru esential: miracolul transformarii unui personaj cu mai multe tare intr-un om cu calitati superioare. In viata muncim din greu, fiecare cu sine, la transformarea asta, ea este esenta existentei noastre; in film insa aratam oameni aproape perfecti, daca nu chiar perfecti, care au si ei acolo cateva mici defecte, indreptate la repezeala de cineva din jur. (...) In filmul romanesc, un personaj care a apucat-o pe cai gresite, din cauza unor intamplari ale vietii, se indreapta datorita faptului ca un fost coleg de scoala ii explica ce e bine si ce e rau. Pacatul asta, al explicatiilor, vine, cred eu, de acolo de unde noi uitam ca filmul se vede... („Cinema”, nr. 11, noiembrie)
Anii ‘80
Bolile de nervi si cardiopatiile tractorului
1982- Sustineti, tovarase director, ca tractoarele au inima? - Da. Un tractor nu este, nu poate fi doar o alcatuire de fiare moarte. El are inima lui, viata lui, si, daca nu intelegi acest puls, acest sens, degeaba te mai urci la volan. Lasa-te pagubas si da locul altuia care simte inima tractorului. - Dumneavoastra ati simtit de mult aceasta inima...? - Din ziua in care a aparut primul tractor romanesc, daca nu chiar mai de mult. - Nu exagerati? Cat de cat... - Deloc. Noi am fost 14 frati, iar tata a tinut ca toti copiii lui sa invete meserie. Dupa scoala primara, eu am intrat ucenic la un patron din Calarasi; munceam 13 ore pe zi... („Scanteia tineretului”, 18 mai)