Compania petroliera rusa Rosneft a rascumparat ieri, in urma unei licitatii, 9,44% din actiunile sale detinute de fostul gigant petrolier rus Iukos, relateaza AFP.
Pretul de achizitie a pachetului a fost de 7,59 miliarde de dolari. Licitatia a fost prima organizata de autoritatile ruse pentru vanzarea activelor grupului Iukos, aflat in prezent in stare de faliment. Fondatorul grupului Iukos, Mihail Hodorkovski, executa o pedeapsa de opt ani pentru frauda si evaziune fiscala.
Actionarii Iukos sustin ca gigantul petrolier a fost doborat intenti-onat de Kremlin, care a vrut sa se razbune in acest fel pe Hodorkovski din cauza ambitiilor politice ale acestuia.
Alte sapte astfel de licitatii urmeaza sa aiba loc luna viitoare, intreaga procedura fiind perceputa de analisti drept o manevra prin care statul rus vrea sa puna mana pe activele fostului gigant petrolier.
Licitatie cu figuranti din strainatate
Rosneft a avut un singur concurent - grupul petrolier ruso-britanic TNK-BP, iar pretul de pornire a fost de 7,5 miliarde de dolari. Vanzarea a fost facuta in doar cateva minute.
Victoria Rosneft nu a surprins pe nimeni. TNK-BP, companie detinuta in proportie de 50% de grupul britanic BP, a fost nevoit sa se multumeasca doar cu un rol de figurant, prezenta sa avand ca scop numai validarea procedurii.
„Suma este convenabila pentru a ne ajuta sa inapoiem banii creditorilor”, a declarat Nikolai Laskevici, purtatorul de cuvant al administratorului desemnat de justitie pentru grupul falimentar. Analistii bancari declara insa ca pretul a fost cu 7% inferior valorii pietei.
Actionarii Iukos se judeca cu statul rus
Principalul actionar de la Iukos, GML, fostul grup Menatep, a dat guvernul rus in judecata la Tribunalul de la Haga. In cazul in care actiunea sa in instanta impotriva Federatiei Ruse va fi sortita esecului, compania va da in judecata firmele care cumpara activele Iukos.
In umbra lui Putin
Rosneft, la vanatoare de active
Compania petroliera Rosneft, a doua ca marime din Federatia Rusa, este detinuta in proportie de 75% de stat. De altfel, principala filiala de productie a Iukos, Iuganskneftegaz, a fost cumparata de Rosneft in 2004, in urma unei licitatii controversate. In plus, Rosneft ar putea participa si la licitatia pentru alte active ale Iukos, aici fiind incluse si cinci rafinarii.
Rosneft a obtinut un imprumut de 22 de miliarde de dolari de la opt banci occidentale pentru a cumpara active ale grupului Iukos. Grupul are legaturi directe cu Kremlinul. Presedintele consiliului director, Igor Secin, ocupa si functia de adjunct al sefului administratiei prezidentiale. In varsta de 47 de ani, el se cunoaste cu Putin din vremea in care lucrau amandoi la Primaria din Sankt Petersburg (1991-1996) si este vazut drept un om al serviciilor secrete.