Cum iti faci planul gradinii

Cum iti faci planul gradinii

Trebuie sa tii seama in primul rand de stilul casei, de perioada in care se afla zilnic in razele soarelui, de tipul solului si de umiditate.

Fie ca este vorba despre o noua casa, fie te-ai apucat recent de gradinarit, poti transforma amenajarea spatiului din fata blocului sau a casei intr-un mod de relaxare. Primul pas este sa analizezi situatia dorita. Copiii tai au nevoie de un loc de joaca? Organizezi des petreceri? De cat spatiu dispui? Sunt cateva dintre intrebarile pe care trebuie sa ti le pui. In functie de raspunsuri trebuie sa alegi stilul gradinii, al plantelor si al mobilierului.

Ce conditii ofera gradina ta

Adesea plantele sunt cumparate inainte de a afla conditiile necesare pentru dezvoltarea lor. Este o greseala. Trebuie sa cunosti cei trei factori care afecteaza dezvoltarea plantelor: lumina, compozitia solului si umiditatea solului.

> Lumina. Identifica locurile cele mai luminoase si cele mai umbrite din gradina. Plantele care necesita „plin soare” au in general nevoie de sase ore de lumina directa pe zi. In zonele din gradina unde cresc arbori exista mari variatii ale intensitatii luminii, iar aici vor creste plante de „semiumbra”.

Alte colturi, ca de exemplu partea de nord a unei cladirii, va ramane in umbra tot timpul anului. Gradinile de umbra necesita o planificare foarte atenta, dar exista multe plante care pot trai in astfel de conditii.

> Solul. Este absolut necesar sa determini tipul de sol. Exista trei constituenti principali: nisipul, malul si argila. Cea mai usoara cale de a determina felul solului este sa sapi cateva gropi si sa iei niste mostre. Incearca sa modelezi cu mana o minge din pamant. Daca nu reusesti inseamna ca solul este prea sarac ori prea nisipos. Apoi incearca sa rupi bila in doua cu ajutorul degetului mare. Daca solul este bun, bila se va rupe imediat, daca nu probabil ca este un sol argilos. Cea mai buna cale de a imbunatatii solul este sa adaugi materie organica. Daca solul este prea bogat in nisip sau mal, adauga o combinatie de pamant de frunze ori compost. Daca este argilos adauga pe langa acestea si nisip.

> Umiditatea. Aceasta este de obicei legata de climatul zonei in care locuiesti, dar chiar si aici exista cateva variatii. Daca gradina este la baza unui deal, solul ramane umed perioade mai lungi si trebuie sa alegi plante carora le place sa stea cu „picioarele in apa”. In schimb, daca terenul este foarte uscat, trebuie sa compensezi cu udari foarte frecvente. Selecteaza plante care sunt obisnuite sa traiasca in zone aride si asfel vei sta fara griji.

Stiluri

Aspectul casei il influenteaza pe cel al gradinii

Armonia cu mediul inconjurator este foarte importanta. O casa moderna poate fi inconjurata de o gradina de plante exotice, cu forme abstracte, pe cand  gradina unei case de vacanta trebuie sa aiba mobilier rustic din lemn, pavaje din piatra si plante rustice. Daca traiesti intr-un oras foarte activ, cu siguranta cauti un loc de relaxare.

O gradina inchisa cu ajutorul plantelor cataratoare, care sa reduca zgomotul, este ideala. Daca optezi pentru o gradina clasica, foloseste linii drepte, pergole, mobilier din fonta, mici ziduri pe care sa se catere trandafiri, arbusti cu frunze persistente, tunsi in forme geometrice. O gradina traditionala poate cuprinde plante aromatice si medicinale, grupate unele langa altele, dand un aspect natural. Daca iti place sa faci gratar, realizeaza o terasa cu acces usor spre bucatarie

Ne puteți urmări și pe Google News