Sfatul psihologului: Cand copilul spune "nu"

Sfatul psihologului: Cand copilul spune "nu"

Va raspunde dr. Paula Irimia.

Avem o fetita de 2 ani si nu ne mai intelegem cu ea: orice ii propunem, spune "nu". Uneori cedam, apoi se opune cu si mai multa inversunare. Cum sa procedam? Ionela Pop, inginer, ClujFetita trece printr-o perioada de opozitie care va dura pana la aproximativ 3 ani. Aceasta faza a lui "nu" are importanta ei in dezvoltarea psihica a copilului. E important cum gestionati, ca parinti, aceasta perioada.

De pe la un an si jumatate, copilul incepe sa spuna "nu". El incepe sa inteleaga ca vointa sa poate fi diferita de cea a parintilor. Vrea sa stie pana unde poate merge cu autonomia si de aceea isi testeaza parintii, iar conflictul poate atinge limitele absurdului. Intensitatea cu care copilul se opune regulilor parintilor depinde de temperamentul sau, dar si de modul in care adultii reusesc sa mentina controlul.

 Daca ati stabilit anumite principii educative, perseverati in a le impune. Cand se repeta situatii in care cedati sau nu va recunoasteti dreptul la control, copilul se inchide in opozitia sa.

Cand nu actionati cu fermitate, va insecurizati si mai mult copilul. Daca limitele fixate sunt fluctuante, ele isi pierd rolul securizant pe care il au pentru copil. Sunt reguli care pot fi adaptate in functie de context, dar nu va eschivati de la o interventie prompta, clara si categorica atunci cand e cazul.

Pentru alte informatii, sunati la tel. 0722.190.824 sau accesati site-ul www.copilulmeu.ro

Ne puteți urmări și pe Google News