Baie de sange portocaliu

Baie de sange portocaliu

Dupa ce Basescu a scos la iveala biletul de la Tariceanu, liberalii au atacat la baioneta, iar razboiul dintre PNL si PD a devenit un macel.

Biletul scos de la sertar de Basescu a reusit, in sfarsit, sa-l scoata pe Tariceanu din fire. Premierul a replicat cu mai multe rafale de acuzatii, asumandu-si deschis razboiul cu presedintele.

Principalele acuze ale lui Tariceanu la adresa presedintelui Traian Basescu vizeaza grupurile de interese cocolosite la Cotroceni. Premierul a reprodus, miercuri seara, intr-o emisiune televizata, un dialog dintre un om de afaceri si un ministru PD, din care reiese, in opinia sefului guvernului, implicatia pe care presedintele o are pentru favorizarea anumitor persoane din anturaj.

"Unul dintre regii asfaltului din Romania s-a dus la ministrul transporturilor din acea vreme si i-a spus: "Sa traiti, m-am prezentat!". Si i-a spus ministrul: "Da". Zice: "Mi-a transmis presedintele sa am grija de tine". (...) Pot sa nominalizez si regele, si ministrul. Domnul Umbrarescu (n.r. - Dorin Umbrarescu, patronul UMB Spedition) si cu ministrul de la acea data, domnul ministru Dobre (n.r. - Gheorghe Dobre)", a spus Tariceanu.

Udrea si mafia vizelor de Spania

De asemenea, el a acuzat ca firme care aveau legatura cu fosta consiliera prezidentiala Elena Udrea si sotul acesteia, Dorin Cocos, erau cat pe ce sa declanseze un scandal international legat de vizele medicale si transportul muncitorilor romani in Spania.

"A intervenit Guvernul Spaniei si ne-au scris ca au facut si ei investigatii si ca, daca nu punem capat acestui sistem mafiot care monopoliza vizele medicale si transportul, atunci vor fi nevoiti sa faca un demers la nivel oficial, la nivel european", a precizat Tariceanu.

Tariceanu, amenintat pe telefon

Pe langa acuzele aduse grupurilor de interese de la Cotroceni, Tariceanu s-a plans ca a primit pe telefon mesaje de amenintare din partea acestora. Intamplarea s-a petrecut in momentul in care a decis, anul trecut, sa il schimbe din functie pe directorul RAAPPS, Cristian Vlaicu, reprezentant al PD.

Despre Vlaicu, Tariceanu a precizat ca a fost coleg de liceu cu Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea.

"Sunt anumite mesaje pe telefonul privat pe care le-am primit vara trecuta, cand l-am schimbat pe directorul RAAPPS, care era omul de casa al celebrului cuplu care vad ca ocupa prima pagina a ziarelor din Romania (n.r. - Udrea-Cocos). Eram amenintat ca se vor face dezvaluiri cu anumite chestiuni pe care ei (autorii mesajelor - n.r.) le invocau daca nu voi accepta ca el (directorul regiei - n.r.) sa fie repus", a spus premierul. El a precizat ca mesajele erau nesemnate. "Doar nu credeti ca mafia isi semneaza mesajele", a comentat Tariceanu.

Iata mesajul primit pe telefon de primul-ministru: "Draga Caline, citeste pana la sfarsit. Avem inregistrari cu diferite persoane, domnul Petrovici, Vlad Moisescu, daca nu se revoca ultimele Hotarari din CA la RAAPPS si nu sunt schimbati directorii noi pusi de Stroe-Moisescu, atunci vom iesi cu toate dovezile pe tv si ziare si vom face si plangeri penale oficiale cu probe multe si perfecte. Informare despre RAAPPS presupun ca nu stii toate".

Ecouri In "wall street journal"

UE este ingrijorata de soarta lui Dinu Patriciu si de cea a colaboratorilor sai, americanii Colin Hart si Phil Stephenson, sustine cotidianul "The Wall Street Journal Europa", in editia sa de ieri. Intr-un material intitulat "Romania ingrijoreaza UE intr-un caz cu ecouri similare Yukos", se arata ca oficialii de la Bruxelles considera ca politicenii romani au fost lasati sa dirijeze cazul "Rompetrol" in justitie pentru motive personale si politice.

Dupa ce biletul a iesit la iveala, ruptura dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu a devenit totala. Nu mai este nicio sansa de impacare.

"Suntem ingrijorati de cazul impotriva directorilor firmei petroliere, care acum se numeste Rompetrol NV", a spus Timo Summa, director al Comisiei Europene.

Biletul va fi cercetat de Parchetul General. Sesizarea va fi inaintata de Ioan Talpes si Paul Sarbu, autorii memorandumului care a dus la anchetarea penala a lui Patriciu.

Biletul pe care Tariceanu i l-a trimis lui Basescu va ajunge sub lupa procurorilor de la Parchetul General. Initiativa de a sesiza autoritatile apartine lui Ioan Talpes si Paul Sarbu, doi dintre autorii celebrului Memorandum asupra Rafinariei Petromidia care a dus la anchetarea penala a lui Dinu Patriciu.

Ioan Talpes si Paul Sarbu sunt in prezent lideri ai formatiunii politice Uniunea Populara Social Crestina. Intr-un comunicat semnat de UPSC, cei doi anunta ca vor sesiza Parchetul General in "Afacerea Biletul".

Potrivit lui Talpes, sesizarea va fi facuta abia saptamana viitoare. In 2004, pe vremea cand era consilier de stat la Departamentul pentru Securitate Nationala al Presedintiei, condus de Ioan Talpes, Paul Sarbu a elaborat un document asupra privatizarii Rafinariei Petromidia. Documentul a fost trimis la Parchetul General avand drept consecinta anchetarea lui Dinu Patriciu.

Invitatie la sesizare

Sesizarea Parchetului a fost facuta dupa ce procurorul general Laura Codruta Kovesi a declarat ca "teoretic, biletul s-ar incadra la infractiunea de coruptie".

Ea a declarat ca va verifica informatiile legate de bilet precizand ca asteapta ca acesta sa ajunga la procurori in urma unei sesizari. "Dupa cum stim, in Romania se pedepseste cumparatorul traficului de influenta", a spus Kovesi.

Cotroceni si Victoria

Circuitul hartiilor prin palate

Traseul documentelor la Palatul Cotroceni este diferit. Petitiile cetatenilor obisnuiti ajung la Departamentul pentru probleme cetatenesti. Dupa analizarea lor, hartiile sunt trimise mai departe la ministere sau la alte autoritati care pot rezolva problema. 

Nu acelasi lucru se intampla si cu corespondenta oficiala, cum este cea dintre presedinte si premier. Aceasta vine fie prin posta secreta, fie prin curier. Aceste documente ajung direct la biroul presedintelui, care decide ce face cu ele: le trimite la arhiva, la analiza unor departamente sau raspunde direct la ele.

La guvern, procedurile folosite difera, in functie de natura sesizarilor. Procedura de baza este ca primul-ministru nu se implica in chestiuni care nu tin de competentele sale (sic!).

O serie de memorii si de petitii sunt redirectionate la alte institutii spre informare sau, acolo unde e cazul, spre actiune. (Laura Gafencu, Ana Jitarita)

O noua hartie

Basescu, acuzat de trafic de influenta

In plin scandal al biletelor, liderul PC, Dan Voiculescu, a scos ieri un nou ravas pe baza caruia il acuza pe presedintele Traian Basescu de trafic de influenta. Voiculescu sustine ca seful statului i-ar fi cerut lui Codrut Seres, pe vremea cand era ministru al industriilor si comertului, sa intervina pentru "unele cercuri de interes".

Ca dovada, liderul PC a prezentat o adresa, din 17 aprilie 2006, a societatii comerciale ALRO Slatina care ar fi dorit energie ieftina. Voiculescu spune ca inscrisul poarta o adnotare semnata de Traian Basescu: "Rog analizati scrisoarea si dispuneti masuri in conformitate cu interesele guvernului si, daca este posibil, si cu interesele economiei nationale". Nimeni nu a primit insa copii ale documentului prezentat.

"Adica altele sunt interesele guvernului si altele sunt cele ale economiei nationale?", s-a intrebat Voiculescu, comentand textul presedintelui.

In documentul care i-a parvenit lui Seres personal, in plic, de la presedinte, se solicita un contract pe termen lung si crearea unei societati mixte cu Nuclearelectrica, spune fostul ministru al economiei. Guvernul nu a dat insa curs acelor solicitari. "Nu este vorba de interventie", a raspuns prompt Adriana Saftoiu, purtatorul de cuvant al presedintiei.

Trimiterea memoriilor primite la Cotroceni catre institutiile abilitate sa raspunda este un lucru "absolut obisnuit", care tine de procedura, spune Saftoiu. In opinia sa, un mesaj de interventie ar fi sunat cam asa: "Rog analiza in conformitate cu interesele firmei". (Florin Ciornei)

CLIENTI DE PARTID

Oligarhii portocalii

Patricienii. Grupul de interese adunat sub "umbrela" premierului Tariceanu are un vector comun: Dinu Patriciu, fost sponsor al PSD. Anul trecut, bossul Rompetrol acuzat de manipularea pietei de capital a fost trimis in judecata pentru sapte capete de acuzare, printre care initierea unui grup de crima organizata si spalare de bani.

EVZ a dezvaluit inca din 2005 ca liderii PNL sunt legati ombilical de afacerile lui Patriciu. Lista este deschisa chiar de Tariceanu, care a detinut actiuni la Rompetrol. Altul este Ludovic Orban, fost administrator la una dintre firmele lui Patriciu.

La fel, Teodor Melescanu - vicepresedintele Senatului, Norica Nicolai si Teodor Atanasiu au fost remunerati ca administratori in grupul Rompetrol.

Deputatii PNL Horia Toma, Adrian Semcu, Ion Preda, Ion Luchian si George Scutaru sunt parteneri de afaceri cu Rompetrol, in timp ce Crin Antonescu, Adina Valean si Dan Radu Rusanu activeaza in Institutul pentru Libera Initiativa (ILI) - fundatia lui Patriciu.

Prin ILI s-a finantat partial campania electorala a PNL. Unul dintre beneficiari a fost deputatul Mircea Cosea, deconspirat de CNSAS ca fiind ofiter acoperit al Securitatii. Un alt afacerist care graviteaza pe orbita PNL este controversatul Razvan Petrovici, cel care a incercat sa puna mana pe doua proprietati ale RAAPPS evaluate la 339 milioane de euro.

Gasca PD-PSD. Patronii restaurantului Golden Blitz au devenit cunoscuti prin legaturile lor cu camarila presedintelui Basescu. In afara celebrei carciumi, Dan Besciu si Sorin Vulpescu mai controleaza firma de constructii Euroconstruct Trading 98, care a castigat in ultimii doi ani contracte importante cu Primaria Capitalei, condusa de Adriean Videanu, precum si cu Ministerul Transporturilor aflat in protofoliul PD.

In cele din urma se adauga si contractul de 30 milioane de euro pe care un consortiu format din Euro Construct plus alte doua firme l-a castigat in 2006 pentru refacerea unui tronson al autostrazii Bucuresti-Pitesti.

Daca in 2003 firma lui Besciu&Vulpescu avea o cifra de afaceri de 12 milioane de euro, anul trecut, Euro Construct a ridicat stacheta la 27 de milioane de euro. Besciu si Vulpescu sunt prieteni si fosti asociati cu Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea - fosta sefa a cancelariei prezidentiale.

EVZ a dezvaluit ca RAAPPS s-a dovedit o vaca de muls si pentru gruparea Cocos-Besciu-Vulpescu, vechi parteneri de afaceri cu Alexandru Bittner si Adrian Petrache - sefii "Mafiei de Baneasa".

Recent, patronii Gloden Blitz n-au ezitat sa se asocieze cu clientii guvernului PSD, Dorinel Umbrarescu si Costel Casuneanu, pentru renovarea Soselei Bucuresti-Ploiesti. Intamplator, Casuneanu este un vechi amic al lui Traian Basescu.

Cititi si:

Scandalul biletului nu se vede bine la Strasbourg 

PSD si PRM pun gaz pe focul crizei

Ne puteți urmări și pe Google News