Producatorii de curent stau cu ochii pe Dunare

Producatorii de curent stau cu ochii pe Dunare

Debitul scazut afecteaza energia hidro si o ameninta pe cea nucleara.

Debitul scazut al Dunarii ingrijoreaza doi dintre producatorii importanti de energie electrica din Romania, Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Efectele negative le simte deocamdata producatorul de energie hidro.

Dunarea are in aceste zile un debit de 4.000 de metri cubi pe secunda, in timp ce media lunii ianuarie este de 5.100 de metri cubi pe secunda. La acesta se mai adauga si debitele scazute de pe raurile interioare si gradul de umplere a lacurilor de acumulare, doar la jumatate din capacitate. Nici prognozele meteo pentru acest an nu sunt favorabile Hidroelectrica.

"Fata de media anuala de 17 miliarde de KWh/an, in 2007, Hidroelectrica preconizeaza o productie de 15,2 miliarde de KWh/an. In acest moment e greu de spus cu cat producem mai putin, dar nu cred ca vom avea o productie ca in 2003, cand a fost cel mai secetos an de 200 de ani incoace", ne-a spus Traian Oprea, directorul Hidroelectrica. In 2003, Hidroelectrica a realizat o productie de 14 miliarde de KWh/an.

Atenti la debitul Dunarii sunt si cei de la Nuclearelectrica "In acest moment debitul este satisfacator. Pe termen scurt cred ca nu vom avea probleme. In functie de natura, vom vedea pe termen mediu si lung daca vom fi nevoiti sa recurgem la opriri planificate", a declarat la randul sau directorul companiei, Teodor Chirica. Nuclearelectrica isi va mari capacitatea de productie in luna iunie, prin punerea in functiune a reactorului 2 de la Cernavoda.

Productia acopera consumul "In acest moment, productia interna de electricitate satisface consumul. Daca nu, s-ar fi stins lumina. Nici daca va veni gerul nu vom avea probleme", ne-a spus Alexandru Sandulescu, director in cadrul Ministerului Economiei (MEC). "Daca se intampla sa avem nevoie de mai multa energie o vom lua din import", a mai declarat oficialul MEC.

Dupa inchiderea a doua reactoare de la centrala nucleara de la Kozlodui, din Bulgaria, pe piata regionala de electricitate s-a produs un deficit de 8 miliarde de KWh/an. Din acest motiv, intermediarii de energie electrica vor vinde curent in afara tarii. In aceste conditii, pretul intern va creste.

PERFORMANTA Hidroelectrica, cea mai valoroasa companie a statului Productia de energie electrica in Romania este controlata aproape in totalitate de firme detinute de stat. Hidroelectrica si Nuclearelectrica sunt cei mai mari producatori de energie electrica din Romania si totodata cele mai profitabile companii din domeniu. Oficialii Hidroelectrica au estimat ca, in 2006, s-a obtinut o cifra de afaceri de 450 milioane de euro si un profit de 42 milioane de euro.

Potrivit Anuarului "Cele mai valoroase 100 de companii din Romania", editat de "Ziarul Financiar", Hidroelectrica este cea mai valo-roasa societate aflata in patrimoniul statului roman, fiind evaluata la 2,7 miliarde de euro. In prezent, compania detine o cota de piata de 33a si produce cel mai ieftin curent. Din aceasta cauza a fost tinta intermediarilor de electricitate, asa-numitii baieti destepti.

Reprezentantii Nuclearelectrica sustin ca anul trecut au obtinut o cifra de afaceri de 190 milioane de euro si un profit de 6,5 milioane de euro. In vara acestui an, Nuclearelectrica va pune in functiune reactorul 2 de la centrala de la Cernavoda. "Acum avem o cota de piata de 9a. Cand vom da drumul la reactorul 2 vom avea 18a", sustine Teodor Chirica.

Cele doua companii concureaza cu producatorii de energie termica, in special complexurile energetice de la Turceni, Rovinari si Craiova si Electrocentrale Bucuresti. Electricitatea produsa de acestea este insa mult mai scumpa decat cea hidro sau nucleara.

Ne puteți urmări și pe Google News