Incalzirea globala ataca sanatatea

Incalzirea globala ataca sanatatea

Cresterea alarmanta a temperaturilor mareste riscul aparitiei bolilor transmise prin intepaturi de insecte, precum malaria, in tari care inainte erau in afara pericolului.

Cauzata de cresterea poluarii si a emisiilor solare si vulcanice, incalzirea la nivel global se poate explica printr-o crestere a minimelor si a maximelor de temperatura, o modificare a precipitatiilor si o prelungire a perioadelor de seceta.

In ultimul secol, temperatura atmosferica a suprafetei Pamantului a crescut cu mai mult de jumatate de grad Celsius, cauzand mai multe inundatii, furtuni, reducerea ghetarilor si extinderea suprafetei in care apar boli infectioase transmise de insecte, intalnite in mod normal in tarile subdezvoltate.

Pana nu de mult, incalzirea globala era studiata mai mult din punct de vedere economic. Numarul alarmant al mortilor inregistrat in 2003, ca urmare a valului de caldura din Europa, resimtit si la noi, a impus noi studii privind impactul efectului de sera asupra sanatatii umane.

Batranii si hipertensivii, cei mai afectati

Valurile de caldura, inundatiile, marirea suprafetei de aparitie a bolilor transmise de intepatura tantarilor si dezvoltarea afectiunilor de stomac cauzate de apa sunt cateva dintre efectele incalzirii globale cu influenta asupra omului.

Acestea sunt enumerate de reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in raportul "Schimbarea climatului si adaptarea strategiilor pentru sanatatea umana", publicat in 2006.

"Batranii, hipertensivii si persoanele cu afectiuni cardiovasculare sunt cei mai afectati de valurile de caldura din ultimii ani, din timpul verii", afirma reprezentantul OMS in Romania, Victor Olsavszky.

Inundatiile si sanatatea mintala Inundatiile cauzate de perioadele lungi de seceta urmate de ploi torentiale, ca acelea de la noi din verile trecute, au un impact negativ in special asupra sanatatii mintale, precizeaza specialistii, care adauga ca astfel de efecte sunt si cele cu durata cea mai lunga.

Meningita, encefalita sau malaria sunt boli infectioase transmise prin intepaturile de insecte care pot fi intalnite pe viitor si in Romania, in urma cresterii temperaturilor in emisfera superioara.

"Temperaturile ridicate modifica si modul de transmitere a bolilor, si rata de supravietuire a virusului atat in gazda intermediara (insecta), cat si la om", sustin reprezentantii OMS. Solutia: dezinsectia facuta corect in timpul verii si epurarea apei.

In raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se atrage atentia asupra necesitatii regandirii planurilor urbanistice si a izolatiei cladirilor pentru ca oamenii sa suporte mai bine canicula.

"Se considera ca nu e nevoie de aer conditionat daca o cladire e corespunzator izolata si daca planul de urbanism permite ventilatia naturala", adauga reprezentatnul OMS in Romania, Victor Olsavszky.

PERICOL

Topirea ghetarilor ne lasa fara apa Populatiile care au ghetarii ca principala sursa de apa potabila vor ramane fara aceasta peste cateva decenii, preconizeaza specialistii. Topirea accelerata a ghetarilor, cauzata de incalzirea globala, va produce, in urmatoarele decenii, inundatii, urmate ulterior de seceta, in special in tarile din centrul Asiei si America.

Serviciul Mondial privind Ghetarii Montani anunta o descrestere a dimensiunilor totale a ghetarilor din munti de aproape 10 m in ultimii 26 de ani. Din cei 144 de ghetari montani existenti in lume, 142 au intrat intr-un proces accelerat de topire din a doua jumatate a secolului trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News