"Pentru unii romani, nu salariul conteaza"

"Pentru unii romani, nu salariul conteaza"

Andreea Lupan, general manager al Barnett McCall General Recruitment, considera ca, deseori, programul de lucru este mai important decat o leafa mare.

La doar 27 de ani, Andreea Lupan este manager al Barnett McCall General Recruitment. A reusit performanta asta, spune ea, doar pentru ca ii place jobul ei. Este convinsa ca atata vreme cat te duci cu neplacere la serviciu, nu ai cum sa te situezi printre cei mai buni. Totodata, este de parere ca pentru foarte multi romani aflati in pozitii de top nu salariile constituie „carligele” cu care ii ademenesti sa-si schimbe jobul.

Se cauta avansarea, dezvoltarea profesionala

Evz: Ce le spuneti managerilor de top atunci cand incercati sa-i convin-geti sa accepte alta slujba? Andreea Lupan: Trebuie sa le oferi, in primul rand, altceva decat au. Am constatat ca foarte multi oameni de pe pozitii de top prefera sa schimbe serviciul si pentru salarii mai mici, doar sa nu mai lucreze 16 ore pe zi si sa aiba weekendul liber. Este vorba despre persoane cu lefuri de 1.500-2.500 de euro lunar. De aceea spun ca oamenii nu pleaca neaparat pentru bani. Conteaza insa foarte mult cultura organizatiei din care vor sa faca parte. Se cauta posibilitatile de avansare, dezvoltarea profesionala, formarea personala continua.

Notele conteaza!

Cat de mult conteaza notele in obtinerea unui job? Am constatat ca foarte mult, in special pentru posturile din multinationale. N-as fi crezut nici eu, insa este adevarat. Rezultatele scolare conteaza. La fel si activitatile extrascolare, implicarea in diverse organizatii, bursele in strainatate si joburile de vara, din vacante. Am incercat de multe ori sa-mi conving clientii ca nu conteaza notele, pentru ca in timpul facultatii s-ar putea ca studentul sa se fi focusat pe alte lucruri. Si am reusit. Cum? Am prezentat, pe de o parte, oameni cu note de 10, dar care erau neadaptati si aveau probleme de comunicare, si pe de alta parte, pe cei cu note de 7-8, dar spontani.

Pentru fiecare job se potrivesc anumite tipuri de personalitati. Daca ai terminat cu 10 facultatea si iti faci temele la timp, nu inseamna ca poti ocupa si un post in care se cer creativitate si originalitate!

„Reformarea” poate fi dificila

 Pentru tineri orizonturile sunt destul de largi. Ce pot face insa persoanele in varsta de 45-50 de ani, ramase fara locuri de munca si care au lucrat intr-un sistem de stat? Sa nu dispere. Depinde foarte mult de locul din care au plecat. Unei invatatoare, de exemplu, sunt sanse mici sa-i oferi un post de manager. Insa nu este lipsita de optiuni - de exemplu, sa vanda prin telefon. Fostele invatatoare sau profesoare sunt foarte cautate in acest domeniu, datorita retelei de contacte pe care si-au format-o. Din pacate, putine accepta sa se reformeze, sa treaca de la catedra la vanzare prin telefon.

Unii inca viseaza sa lucreze „la stat”... Si stau cu ochii pe ceas, sa se faca ora plecarii. In institutiile de stat, din pacate, nu exista un sistem de masurare, evaluare, recompensare. De aici vine si dezinteresul. Paradoxal, unii tineri isi doresc foarte mult sa lucreze in ministere. asta este visul lor. Nu vor la multinationale, ci la ministere, pentru ca da bine pe CV.

CV

Andreea Lupan

nascuta in 1979, la Bacau

necasatorita

licentiata in Psihologie, sefa de promotie (2002), Bucuresti

a lucrat ca HR Coordinator si consultant in resurse umane

a ocupat pozitia de Recruitment Manager al United Management Technologies (firma de IT, preluata de Microsoft)

din 2005 lucreaza la Barnett McCall Recruitment. Intr-un timp scurt, a trecut de la senior consultant la recruitment manager, iar acum ocupa postul de general manager al Barnett McCall General Recruitment.

Ne puteți urmări și pe Google News