Operatiile estetice si riscurile lor (II)

Operatiile estetice si riscurile lor (II)

Operatiile estetice sunt tot mai accesibile si la moda.

Totusi, inainte sa va decideti pentru o astfel de interventie, este bine sa cunoasteti toate riscurile pe care aceasta le implica.

Reusita unei operatii nu tine doar de „mana” si  de experienta chirurgului, ci si de bagajul dumneavoastra genetic, varsta, mod de viata. Nu in ultimul rand, conteaza dotarile clinicii in care mergeti sa va operati si materialele folosite de plastician. Cu cat sunt mai moderne, cu atat vindecarea este mai rapida.

Peelingul chimic

Este o interventie la care apeleaza pacientii care au fata ridata, patata ori distrusa de soare. Plasticienii utilizeaza o solutie chimica prin intermediul careia indeparteaza straturile superficiale ale pielii. Riscurile principale sunt cele de aparitie a unor cicatrici, modificari de culoare la nivelul pielii (pot aparea inclusiv puncte albe) ori arsuri.

„Asta daca nu se foloseste o concentratie adecvata de substanta”, specifica Dumitru Totir, plastician la Spitalul de Urgenta Floreasca, din Capitala.  In unele cazuri, pielea isi poate pierde capacitatea de a se bronza, in altele, veti fi nevoiti multa vreme sa va feriti de soarele puternic.

Liftingul de fese

Este o interventie estetica folosita pentru cei cu fese „coborate”. „Se foloseste un implant cu silicon specific pentru fese, caz in care se poate manifesta o intoleranta din partea propriului organism”, explica medicul Dumitru Totir. Exista si posibilitatea ca aceasta interventie sa fie facuta cu grasimea pacientului, situatie in care e posibil ca operatia sa nu aiba efect, asa cum se intampla in 25a din cazuri.

Lifting de coapse

Este o interventie facuta mai rar, dar nici aceasta nu este lipsita de riscuri. Principala problema o poate constitui aparitia varicelor. Nu se intampla insa in toate cazurile.

Reconstructia nasului

Operatia denumita rinoplastie poate reduce sau mari dimensiunile nasului si, de asemenea, poate modifica aspectul sau coroiat. Este bine sa apelati la acest tip de operatie estetica doar pentru a corecta defecte din nastere sau probleme respiratorii. Succesul operatiei depinde si de structura oaselor si a cartilajelor.

In primele zile de la operatie este posibil sa aveti fata umflata, invinetita si sa apara dureri la nivelul nasului si dureri surde de cap. Este recomandat sa nu va suflati nasul timp de o saptamana.

„Cel mai rau este insa daca se prabuseste piramida nazala, fiindca dupa aceea totul este dificil de corectat. Mai mult, pot aparea situatii in care sa se lipeasca peretii narilor. Nu sunt excluse tulburarile respiratorii”, explica dr. Totir.

Chirurgia pleoapelor

Cei care se hotarasc sa-si corecteze defectele pleoapelor prin operatie (blefaroplastie) trebuie sa-si depisteze eventualele probleme oftalmologice inainte de operatie.

Dupa interventie, este posibil sa va treziti cu pleoapele umflate si cu senzatii de usturime si disconfort. Un timp va trebui sa folositi picaturi pentru ochi.

Indepartarea cicatricilor

Este o interventie recomandata, de exemplu, celor care au suferit cicatrici provenite din arsuri. Dupa operatie, pot aparea infectii, mancarimi. Cand se folosesc lambouri (n.r. - bucati de carne care pot fi grefate), pielea transferata poate sa nu se potriveasca intotdeauna cu zona in care va fi aplicata.

Ne puteți urmări și pe Google News