Nouă state UE intră mâine în spaţiul Schengen, care desfiinţează controlul la frontieră între ţările semnatare.
Uniunea Europeană va da uită rii mâine încă o parte importantă a fostei Cortine de Fier prin includerea în spaţiul de liberă circulaţie Schengen a statelor din Europa Centrală şi de Est. Cetăţenii din 24 de state ale Europei vor putea, începând de mâine, să se deplaseze de la Marea Baltică la Oceanul Atlantic fără a fi nevoiţi să prezinte paşaportul sau vreun alt act şi fără a mai aştepta la cozi controlul vamal de la punctele de frontieră. Doi ani de pregătiri În total, nouă state care au aderat la UE în 2004 se vor integra în spaţiul Schengen, care numără până în prezent 13 state comunitare, alături de Norvegia şi Islanda. Noile membre - Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia şi Malta - au pregătit timp de doi ani momentul de vineri, investind şi perfecţionând sistemele de control la frontierele care, după aderare la Tratatul Schengen, vor deveni grani- ţele externe ale Europei.
Cu ajutorul financiar şi tehnic al UE, statele candidate au trebuit să consolideze supravegherea, controalele la frontierele externe şi condiţiile de acordare a vizelor pentru a se alinia normelor comune. O altă condiţie importantă a fost racordarea serviciilor naţionale la Sistemul de Informaţii Schengen (SIS), baza informatică unde sunt stocate date despre persoanele date în urmărire, dispărute sau care au interdicţie de a intra pe teritoriul unui stat, precum şi despre obiecte furate. După 2009, UE va pune în aplicare SIS II, un sistem ca va stoca suplimentar date biometrice, precum şi amprentele digitale ale celor căutaţi. Temeri nejustificate Pentru a sărbători extinderea Schengen, o serie de oficiali europeni se vor deplasa, vineri şi sâmbătă, la frontiera germano-polonă-cehă, în Portul eston Tallin, apoi la frontiera austro-slovacă, austro-ungară şi sloveno-italiană. Ceremonia nu va viza aeroporturile din UE pentru că, aici, separarea curselor cu destinaţia spaţiul Schengen de celelalte va avea loc abia după 30 martie 2008, odată cu ajustarea la ora de vară.
Înaintea momentului festiv, oficialii europeni însărcinaţi cu securitatea frontierelor, poliţia europeană Europol, dar şi Comisia Europeană au dat asigurări repetate că desfiinţarea controlului la graniţele cu ţările din Est nu va aduce un val de criminalitate şi nici o extindere a terorismului, aşa cum se tem presa şi opinia publică din mai multe state occidentale. Controalele la frontieră „nu au fost niciodată importante în lupta împotriva criminalităţii organizate şi a teroriştilor şi nici măcar Zidul Berlinului nu a fost un obstacol pentru ei“, a explicat Max-Peter Ratzel, şeful Europol. ÎNCĂ PATRU ANI România şi Bulgaria, în Schengen din 2011 Extinderea de vineri a zonei fără control la frontiere vizează cele zece ţări care au aderat la UE în 2004, mai puţin Ciprul, care are probleme din cauza segregării etnice a insulei. Nicosia şi Bruxelles-ul intenţionează să găsească o soluţie pentru ca Ciprul să devină membru Schengen anul viitor, când şi Elveţia intenţionează să adere, devenind, alături de Islanda şi Norvegia, a treia ţară non-UE semnatară a Tratatului.
Potrivit oficialilor români, ţara noastră urmează să devină parte a Tratatului Schengen în 2011, data urmând să fie convenită la nivel oficial la anul, în urma unor tratative cu oficialii europeni. Ca şi în cazul aderării la blocul comunitar, Bucureştiul îşi va coordona eforturile cu Sofia, pentru ca ambele state să intre simultan în spaţiul european de liberă circulaţie. Abia după acea dată, cetăţenii români vor putea călători spre Europa fără a fi controlaţi la frontiera cu Ungaria.