Credite: leul, mai scump decât euro

Credite: leul, mai scump decât euro

Două bănci au anunţat reducerea, până la finele anului, a costurilor pe care le suportă clienţii care se împrumută.

Împrumuturile în lei au fost, în luna august, cu până la 54% mai scumpe decât cele în moneda europeană. Dobânda anuală efectivă (DAE) medie practicată de băncile de pe piaţa autohtonă la creditele în lei este cu peste 50% mai mare faţă de cea practicată la împrumuturile acordate în euro.

Această diferenţă apare la creditele de consum, unde dobânda efectivă medie a fost de 17,34% în luna august, potrivit datelor raportate la Banca Naţională a României (BNR) de instituţ iile bancare. Cei care optau pentru împrumuturi de consum în euro suportau un cost efectiv mediu de 11,27%.

Creditele în euro sunt mai ieftine. DAE medie era de 7,86% în luna august, cu 1,39 puncte procentuale sub cea practicată la lei. Dobânzile efective menţionate sunt cele practicate de bănci la împrumuturi noi.

Aşa cum se ştie, acestea reduc dobânzile la împrumuturile din oferta curentă pentru a atrage cât mai mulţi clienţi, iar în paralel menţin sau măresc dobânzile la creditele vechi. Băncile sunt obligate să-şi informeze clienţii care este costul total al împrumutului pe care urmează să-l contracteze (dobânda anuală efectivă) numai în cazul creditelor de consum. Oferte promoţionale la credite Două bănci au anunţat ieri campanii promoţionale la creditele acordate populaţiei. De astăzi, BCR reduce, până la finele anului, dobânzile percepute la creditele în euro garantate cu ipoteci cu până la 0,95 puncte procentuale.

Aceasta este reducerea maximă şi de ea pot beneficia clienţii fideli ai băncii: cei care în momentul solicitării creditului şi-au încasat veniturile de cel puţin două luni într-un cont curent deschis la bancă.

Pentru aceştia, instituţia acordă o reducere cu 0,5 puncte mai mare decât cea pentru clienţii-standard. La creditele de consum garantate cu ipotecă, promoţia reduce dobânzile la 6,95%, respectiv la 6,45% pentru clien- ţii fideli. La împrumuturile pentru locuinţe în euro dobânzile au fost reduse la 5,8% pentru clienţii-standard, respectiv la 5,3% pentru cei care-şi încasează veniturile prin BCR.

O altă bancă, Alpha, a renunţat la perceperea comisionului de acordare a creditelor imobiliare şi ipotecare tot până la finele anului. Comisionul era de 2% din valoarea creditului contractat.

Ne puteți urmări și pe Google News