Platforma on-line www.mentorship.ro vine în ajutorul tinerilor care vor să ştie dacă e bine să-şi înceapă cariera într-un anumit domeniu.
La întrebarea „ce vrei să te faci când vei fi mare?“, unii răspund pe nerăsuflate. Răspunsuri ca actor, jurnalist, manager, profesor vin repede, aproape pe negândite. Însă alegerea profesiei tale ar fi mult mai obiectivă dacă ai avea prilejul să vorbeşti cu un profesionist din domeniul care te atrage.
Platforma de comunicare on-line www.mentorship.ro deja face acest lucru. Prin accesarea site-ului şi înscrierea ca user, poţi deveni „mentee“, un elev al unui mentor. Din culisele meseriilor Posibilii tăi angajatori - copywriteri, art-directori, actori, regizori, jurnalişti, producători, manageri - îţi vor explica, on-line, ce înseamnă munca lor de zi cu zi. Îţi vor povesti atât despre succesul lor (şi felul în care l-au dobândit), cât şi despre eşecurile prin care au fost nevoiţi să treacă, de-a lungul carierei lor.
Iniţiatorii programului educaţional Mentorship (Organizaţia „Oricum“ şi Cosmote) spun că şi-au dat seama că tinerii ar putea ajunge mai repede şi mai bine la cunoştinţele de care vor avea nevoie în viitoarea lor carieră dacă ar fi ghidaţi chiar de posibilii lor angajatori. „Nu profesori, nu tutori, nu traineri.
Ci profesionişti care ştiu exact de ce anume este nevoie într-un domeniu, ce trebuie să înveţi, ce trebuie să exersezi. De ce calităţi au nevoie la un viitor coleg sau angajat“, spune Răzvan Crişan, managerul Organizaţiei „Oricum“. În fond, a afla din timp câte ceva din culisele meseriei pe care vrei să o alegi nu poate să fie decât benefic.
Stând de vorbă cu mentorul tău, poţi înţelege dacă respectiva activitate te atrage sau nu. În felul acesta, economiseşti nişte ani, pe care altfel, poate, i-ai fi petrecut ca să afli că, de fapt, nu-ţi place meseria aleasă de tine. ÎNTALNIRI REALE Faţă în faţă cu „învăţatul“ tău Comunicarea dintre mentor şi mentees nu va fi doar on-line. „Învăţaţii“ sunt încurajaţi să-i invite pe cei care vor să fie asemenea lor în companiile în care lucrează, pentru a cunoaşte mediul de lucru.
Există şi posibilitatea întâlnirii la conferinţele Mentorship Live şi ulterior, prin dezvoltarea posibilităţilor de practică în cadrul firmelor participante. În momentul de faţă, în program sunt 36 de mentori (de regulă în poziţii de middle management) şi 597 de „învăţăcei“. 211 de „elevi“ au participat deja la o sesiune de „mentorat’.