Elevii din unităţile de învăţământ argeşene se simt sufocaţi după ce profesorii au decis să ţină porţile ferecate cu lacăte.
În unităţile de învăţământ arge- şene se poartă şcoala-închisoare, cu poarta ferecată cu lacătul. Profesorii cred că este bine, pentru că astfel nu mai intră persoane nepoftite în şcoli, părinţii spun şi ei că le sunt supravegheaţi copiii, dar elevii se simt sufocaţi. „Mă uit la gard şi-mi vine să-l sar“ „În prima zi de şcoală mi-a plăcut clădirea, că e mare şi frumoasă, curtea e largă, dar când am văzut că se închid porţile m-am cam speriat. Odată mă simţeam rău şi am vrut să ies, dar n-am putut, pentru că îmi trebuia o hârtie de la domnul diriginte. Până la urmă, am avut noroc cu paznicul, că m-a lăsat şi fără“, spune Vlăduţ, boboc în clasa a IX-a la Grupul Şcolar Forestier din Curtea de Argeş. „Mă uit peste gardul acesta şi-mi vine să-l sar mereu, să ies în stradă. L-am mai sărit până când mi-am rupt nişte blugi şi mi-a făcut mama scandal. Afară, la chioşc, şaorma e mai bună decât pateurile dinăuntru“, ne spune şi George, elev în clasa a XI-a la aceeaşi şcoală. Mihai este în clasa a XII-a şi are experienţă în săritul gardului. „La început era greu, am rupt câteva perechi de pantaloni în ţepuşele astea, dar acum ştiu deja cum să fac să ies să-mi iau un hamburger de pe stradă“, spune băiatul. „E cam sinistru pentru o şcoală“ „Moda“ instituţiilor de învăţământ ascunse în spatele unor garduri înalte, cu ţepuşe în vârf, pare să fi prins peste tot. Dascălii spun că reprezintă un mijloc de protecţie a elevilor şi o modalitate de a-i împiedica să mai chiulească. Elena Tudor, director adjunct la Grupul Şcolar Forestier, afirmă că poarta a fost ferecată în urmă cu mulţi ani şi că niciun părinte n-a făcut reclamaţie. „Există un paznic la intrarea elevilor, iar copiii nu pot să iasă în timpul orelor. Accesul se face doar pe baza legitima- ţiilor de elev, iar persoane străine nu pot intra. Părinţii nu au comentat, cred că este spre binele copiilor. Din păcate, mai ies elevii, mai sar gardul“, afirmă directorul adjunct. Mihaela T. are un copil elev la Grupul Şcolar Forestier şi nu prea îi convine regimul auster al şcolii. „Parcă gardul acela cu ţepuşe e cam sinistru pentru o şcoală, dar dacă nu mai intră vagabonzi în şcoală, asta e. Se obişnuiesc şi copiii cu condiţiile astea“, spune femeia, care nu vrea să-şi dea numele de teama unor represalii pentru băiatul ei. FENOMEN Interdicţie = tentaţie Şi la Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă“ din Curtea de Argeş porţile au lacăte. „Elevii nu au voie să iasă în timpul cursurilor, dar au chioşc în curte. Oricum, la noi nu sunt ţepuşe în gard“, spune directorul Costel Gheorghe.
Psihologii şcolari au altă părere: orice interdicţie duce la încălcarea ei. Cu cât interzici un lucru, cu atât acela devine mai tentant“, spune Laura Gheorghe, psiholog la „Vlaicu Vodă“.