Disponibilizările la nivel european vor afecta, în România, mai ales combinatul din Galaţi, unde s-au închis deja mai multe secţii.
Decizia Comitetului European ArcelorMittal, întrunit joi la Luxemburg, de a disponibiliza 6.000 de oameni îi afectează şi pe siderurgiştii din cele două combinate deţinute de companie în România. Dacă la Hunedoara încă nu există informaţii concrete despre reducerea numărului de angajaţi, la combinatul din Galaţi se vorbeşte deja despre 500 de disponibilizări.
„Nu ştim încă exact data“ Ca şi până acum, ArcelorMittal Galaţi va recurge la autodisponibilizări, angajaţii platformei siderurgice putând opta de bunăvoie să părăsească locul de muncă în favoarea compensaţiilor. Înscrierile vor avea loc în perioada decembrie-ianuarie, iar „recompensele“ financiare vor fi de până la 28.000 de lei.
„Încă nu am stabilit data oficială când se vor face autodisponibilizările. Vom purta în aceste zile negocieri cu şefii combinatului şi vom cădea la un acord. Pot fi până la sfârşitul anului sau în 2009. Nu ştim încă exact data“, explică Adrian Adascăliţei, preşedinte FSS Metarom Galaţi.
Perspectiva autodisponibilizărilor le surâde, în primul rând, salariaţilor care mai au doi ani până la pensionare. „Eu aştept aceste autodisponibilizări. Mai am aproape un an până la pensionare, ca să primesc pensia completă pentru anii de muncă, şi odată cu autodisponibilizările fac şi anii de vechime, iau şi bani şi pot să mă tratez“, mărturiseşte Angela Pavel, angajată a combinatului din Galaţi.
Secţii închise şi cheltuieli reduse
În urmă cu trei săptămâni, combinatul de la Hunedoara şi-a oprit activitatea total, pentru prima oară după 80 de ani. La Galaţi, ArcelorMittal a avut probleme şi mai mari. Astfel, mai multe secţii de producţie au fost închise în urma scăderii cererii de produse din oţel de pe piaţa mondială, potrivit liderilor sindicali. Astfel, până în prezent au fost închise furnalele nr. 2 şi 5, iar până în luna martie va înceta activitatea la Oţelăria nr. 3 şi Secţia Turnare Continuă nr. 3. În Laminorul de Benzi la Rece, zincarea va fi realizată doar în proporţie de 65-70%. În plus, la începutul lunii, conducerea combinatului ArcelorMittal Galaţi le-a pus angajaţilor „norme“ de cheltuieli privind călătoriile în străinătate, telefoanele mobile, consumul de energie electrică şi papetărie.
Unii dintre siderurgiştii hunedoreni păreau ieri indiferenţi la ultimele veşti legate de disponibilizările masive pe care ArcelorMittal vrea să le facă la nivel european. Oarecum se simt la adăpostul unei prevederi a contractului colectiv de muncă prin care, dacă sunt concediaţi, trebuie să primească între 14.000 şi 18.000 de lei, plus 6,9 sau 12 salarii compensatorii, în funcţie de vechime.
„Acum este pentru a treia oară când cer să fiu disponibilizat cu ordonanţa (expresie folosită încă de siderurgişti referindu-se la compensaţiile financiare - n.r.). Am mai cerut de două ori, dar nu m-au lăsat să plec. Am stat 21 de ani aici. E destul“, mărturiseşte Mircea Grig, un siderurgist în vârstă de 40 de ani.
„E ciudat ce se întâmplă. Conducerea mimează dialogul social. Cu o săptămână în urmă, la Luxemburg, ni se spunea că nu se pune problema reducerilor de personal. Acum, peste noapte, suntem anunţaţi că, totuşi, vor fi concedieri. La Hunedoara nu cred că se mai pot face reduceri pentru că e nevoie de oameni din ianuarie încolo, când se va relua producţia. Aici s-au făcut disponibilizări masive înainte de privatizarea combinatului, nu e aceeaşi situaţie ca la Galaţi“, spune Petre Vaidoş, liderul sindicatului Siderurgistul.