Conducerea minei Petrila a fost suspendată

Conducerea minei Petrila a fost suspendată

Ca urmare a exploziei de la mina Petrila, ce s-a soldat cu moartea a 12 mineri şi la rănirea altor 11, comitetul de criză al Guvernului a decis suspendarea conducerii Exploatării Miniere Petrila pe durata cercetărilor.

Aceasta va fi preluată de Constantin Jujan, director general adjunct în cadrul Compania Naţională a Huilei. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a spus că a decis suspendarea conducerii Exploatării Miniere Petrila pentru că prezenţa persoanelor care făceau parte din conducerea acesteia în timpul cercetărilor "ar putea dăuna", iar în acest moment o persoană din conducerea CNH poate fi "un interlocutor mai transparent".

"Este o formulă mai potrivită acum, trebuie luate măsuri operative, este nevoie de o persoană care să nu fie implicată în activitatea de cercetare", a spus ministrul Economiei.

Din comitetul executiv fac parte ministrul Economiei, Varujan Vosganian, ministrul Internelor, Cristian David, şi ministrul Muncii, Maria Câmpeanu.

Vosganian: Concentraţiile din subteranul minei sunt la "nivelurile standard"

Ministrul Economiei a anunţat, după şedinţa comitetului de criză, că specialiştii care au măsurat concentraţiile, azi-noaptea, începând cu ora 02:30, în mina Petrila, au constatat că acestea sunt la "nivelurile standard".

Potrivit ministrului Vosganian, nu s-au mai înregistrat replici la explozii, iar în ceea ce priveşte concentraţiile de gaze din mină, ministrul a spus că a fost asigurat de către reprezentanţii Companiei Naţionale a Huilei că aceastea sunt la "nivel standard", informează Mediafax.

Lista minerilor care şi-au pierdut viaţa în prima explozie: Brad Iosif, inginer şef producţie Holinger Doru, şef sector 1 Stoian Vasile, miner sector 1 Măţan Adrian, ajutor miner Şipoş Cristian, miner sector 1 Mateş Dan, sondor sector 6 Alexa Marcel Alin, sondor sector 6 Moş Silviu miner, şef schimb sector 1

Salvatorii care şi-au pierdut viaţa în mina din Petrila, în a doua explozie: Puian Nicolae Frăţilă Daniel Elekes Attila Vişan Trandafir

Minerii răniţi la Petrila au fost aduşi la Bucureşti

Opt dintre răniţii din mina Petrila, internaţi la Spitalul de Urgenţă Petroşani, au fost transportaţi la Bucureşti. Cinci dintre ei au fost aduşi la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri. Ceilalţi trei răniţi vor fi duşi la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Răniţii au arsuri de gradul 2 şi 3 pe o suprafaţă de 50-60% din corp. Sălile de operaţii au fost deja pregătite, iar medicii au anunţat că, într-o primă fază, se va realiza o toaletare a plăgilor, vor fi pansaţi, urmând ca apoi să se decidă dacă vor începe alte intervenţii chirurgicale. Pentru a face faţă situaţiei, Spitalul de Arşi şi-a suplimentat astăzi personalul, informează RTV.

Medicii au luat decizia de a-i transporta pe cei opt la Bucureşti că spitalele din Capitală au mai multe posibilităţi de menţinere în viaţă a pacienţilor, mai ales că 6 dintre cei transportaţi respiră cu ajutorul aparatelor.

Ministrull Sănătăţii, Eugen Nicolaescu va oferi în jurul orei 14 primele informaţii oficiale despre starea răniţilor.

Băsescu: "Minele trebuie modernizate"

Şeful statului s-a întâlnit, azi-noapte, la Petrila, cu membrii comitetului de criză, iar după discuţiile cu aceştia a declarat presei că minele trebuie neapărat modernizate, ca să nu mai moară în continuare oameni în subteran.

"Categoric, minele trebuie modernizate, în nici un caz nu trebuie să continuăm să omorâm oameni în mine", a spus preşedintele. Întrebat dacă familiile victimelor vor fi ajutate financiar, preşedintele s-a declarat convins că Guvernul şi Compania Naţională a Huilei "îşi vor face datoria".

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat impresionat de minerii răniţi pe care i-a vizitat la Petroşani. "Sper să le dea Dumnezeu sănătate. (...) Sper ca mâine (n.r. - duminică), după evaluare, dacă se va stabili că trebuie unii duşi la Craiova, la Bucureşti, să fie duşi acolo", a mai spus Băsescu, indicând ceea ce s-a întâmplat în această dimineaţă, şi anume, internarea a opt dintre răniţi în două dintre spitalele din Capitală.

Ajutor pentru familiile decedate şi rănăte la Petrila

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a prezentat într.o conferinţă de presă un raport al ajutoarelor băneşti oferite victimelor accidentului de la Petrila. 

"Compania Naţională a Huilei va acorda câte 5.000 de lei persoanelor spitalizate la Petroşani, 10.000 de lei persoanelor spitalizate în Bucureşti, 63.000 de lei pentru familiile celor decedaţi, iar compania va suporta şi cheltuilelile de înmormântare. Din partea Consiliului Judeţean se vor acorda 5.000 de lei pentru persoanele spitalizate la Petroşani, 10.000 pentru cei aflaţi la Bucureşti, iar din partea Guvenul cei spitalizaţi la Petroşani vor primi 5.000 de lei şi 10.000 de lei cei aflaţi la Bucureşti, iar din fondul special al Guvernului, copiii tuturor victimelor accidentului minier vor primi ajutoare băneşti", a afirmat ministrul Muncii.

Explozii devastatoare la mina Petrila: 12 morţi Opt mineri şi patru membri ai unui echipaj de salvare au murit în subteran în urma unor explozii care au avut loc ieri în mina Petrila. 

Alţi 11 ortaci au fost răniţi şi transportaţi aseară la Spitalul din Petroşani cu arsuri de gradele II, III şi IV, pe mai mult de jumătate din suprafaţa corpului. Prima explozie s-a produs în jurul orei 15.30, într-o galerie aflată la 950 de metri, în urma căreia opt mineri şi-au pierdut viaţa şi alţi 11 au fost răniţi. În acel moment, în mină se aflau 100 de mineri, iar cauza accidentului pare să fi fost o acumulare de gaz metan.

A doua explozie s-a produs trei ore mai târziu, când au mai murit patru salvatori minieri, care încercau să-i scoată la suprafaţă pe ortacii blocaţi în subteran. Traian Băsescu s-a deplasat la faţa locului. (Marius Mitrache) ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 12:20

Jale mare la porta mineri Petrila

Ne puteți urmări și pe Google News