Indicele preţurilor de consum, care reflectă inflaţia, a crescut în octombrie cu 1,06% faţă de septembrie, iar rata anuală a urcat uşor, la 7,39%, arată Institutul Naţional de Statistică (INS).
Creşterea preţurilor la produsele alimentare, care atârnă destul de greu în coşul preţurilor de consum, a fost cauzată de scumpirea ouălor cu 9,9%, a brânzei de vaci cu 3,84% şi a fasolei boabe şi a altor leguminoase cu 3,68%. Dintre produsele nealimentare, scumpiri mai importante au fost înregistrate la autoturisme şi la piesele de schimb (2,91%), la tutun şi ţigări (2,56%) şi la încălţămintea din piele (1,09%).
Cele mai mari creşteri de preţuri, de 4,59%, s-au înregistrat la serviciile de cinematografie, teatre, muzee, cheltuieli cu învăţământul şi educaţia. Destul de mult au crescut şi preţurile la telefonie, cu 3,35%, şi la transport aerian, cu 3,35%. „La telefonie, creşterea preţurilor a fost cauzată de diferenţa de curs dintre leu şi euro, moneda în care companiile în domeniu îşi exprimă tarifele“, ne-a declarat economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru. La toate acestea se adaugă creşterea chiriilor cu 2%.
Se remarcă ieftinirea în octombrie cu 0,3% a preţurilor combustibililor, în condiţiile în care preţul petrolului a scăzut accelerat, până la 61 de dolari pe baril. „Aici trebuie să fim atenţi, deoarece combustibili nu înseamnă numai produsele care se vând în benzinării. La categoria combustibili se ţine cont şi de lemnele de foc sau de cărbuni, spre exemplu“, a adăugat Dumitru. Astfel, chiar dacă benzina şi motorina se ieftinesc, creşterea preţului la alţi combustibili contrabalansează în indicele preţurilor de consum.