America întâi, restul lumii să aştepte

America întâi, restul lumii să aştepte

Barack Obama va trebui, în primul rând, să rezolve problemele cetăţenilor americani, cu riscul de a-şi dezamăgi simpatizanţii de peste hotare.

Preşedintele ales al SUA, Barack Obama, are de satisfăcut un vast orizont de aşteptări, atât în ţară, cât mai ales în străinătate. Foarte multe state de pe glob concurează deja pentru atenţia lui Obama. Un întreg continent - Africa - a jubilat pentru alegerea primului preşedinte de culoare al Americii, pe jumătate descendent direct al Kenyei, aşteptând acum oarecum firesc ceva mai mult ajutor din partea celui mai puternic om al planetei. În acelaşi timp, indiferent de ţară, musulmanii la curent cu numele de mijloc al lui Obama, Hussein, pot gândi că el va fi mai înţelegător cu preocupările lor.

După ce euforia care a cuprins planeta în urma „revoluţiei Obama“ se va mai fi şters, oamenii vor vedea mai clar un adevăr simplu: Barack Obama nu poate fi preşedintele întregii lumi, ci doar al Statelor Unite, comentează CNN. Iar americanii se aşteaptă ca el să le protejeze interesele mai presus de orice. Cu economia în piuneze, o armată solicitată la limita rezistenţei, o populaţie sărăcită şi o infrastructură naţională în pragul colapsului, Obama are în faţă un volum colosal de muncă numai pe plan intern.

Însă agenda naţională a noului preşedinte va avea şi consecinţe inevitabil globale. Reducerea poluării promisă de el va influenţa pozitiv schimbarea climei. Obama urmăreşte să obţină independenţa energetică a ţării sale prin stimularea masivă a dezvoltării de noi surse de energie - de care în cele din urmă va beneficia toată lumea. Relocarea, revigorarea şi ajustarea armatei pentru a face faţă numărului crescând de provocări va fi de natură să mai tempereze elanul unor puteri emergente.

„Generaţia X“, la Casa Albă Pentru a soluţiona rapid cât mai multe dintre problemele cu care se confruntă, Obama va coopta în echipa administraţiei sale cât mai mulţi membri ai „Generaţiei X“, din care face parte şi el. Termenul, inventat de scriitorul canadian Douglas Coupland, este folosit pentru a descrie orice persoană născută în anii ’60 şi ’70, caracterizată de un stil mult mai sceptic şi mai pragmatic decât persoanele născute după explozia demografică de la finele celui de-al Doilea Război Mondial.

Supranumiţi „baby boomers“, cei din urmă îl au ca exponat de frunte pe preşedintele George W. Bush. Potrivit istoricului şi demografului Neil Howe, „baby boomers“ sunt caracterizaţi de mai multe trăsături negative, uşor de regăsit în acţiunile lui Bush: şoc cultural, polarizare ideologică, politică identitară a comunităţilor. „Generaţia X“ chiar doreşte să pună capăt acestor aspecte negative, fiind mai înclinată spre cumpă tare, discuţii deschise, consens. Un „X“ născut între 1961 şi 1981 „este mai eclectic şi mai neconvenţional“, afirmă Howe, citat de AFP.

Echipă în formare Echipa de tranziţie a lui Obama va fi supervizată de Joe Podesta, Valerie Jarrett şi Peter Rouse. Cei trei vor coordona activitatea mai multor responsabili interimari, printre care Chris Lu (director executiv), Dan Pfeiffer (director comunicaţii), Stephanie Cutter (purtător de cuvânt principal), Jim Messina (director personal) şi Paul Schiro (director de relaţii cu Congresul). Viitor secretar general al Casei Albe va fi Rahm Emanuel, deputat de Illinois şi apropiat al lui Barack Obama.

Barack Obama a început deja să fie pus la curent cu dosarele strict secrete ale serviciilor de informaţii naţionale, în debutul procesului de tranziţie care va culmina cu instalarea preşedintelui ales la Casa Albă, pe 20 ianuarie.

George W. Bush, preşedintele în exerciţiu: ” I-am spus preşedintelui ales că va putea conta pe cooperarea totală a administraţiei mele în perioada de tranziţie. Voi avea grijă să fie informat în legătură cu deciziile importante pe care le voi lua. ” 

BILANŢUL UNUI SCRUTIN ISTORIC Americanii au votat cu gândul la portofel Cea mai scumpă campanie electorală din istoria Statelor Unite, o mobilizare masivă a electoratului în favoarea unuia dintre candidaţii la preşedinţie şi primul afroamerican care devine lider la Casa Albă. Cuvintele rostite de Martin Luther King, la 28 august 1963, „I have dream“, au devenit realitate, zilele acestea, în Statele Unite, pentru zeci de milioane de oameni care au vrut o schimbare.

Rezultatele oficiale, date publicităţii miercuri, 5 noiembrie, arată că Barack Obama a câştigat 349 de voturi în Colegiul Electoral, care se va reuni pe 15 decembrie pentru a-l desemna, oficial, pe viitorul preşedinte al SUA.

Este o victorie la care nu îndrăzneau să spere nici măcar membrii echipei de campanie a lui Barack Obama, aceştia declarând, în ultimele zile de campanie, că urmăresc obţinerea a 273 de voturi.

Toţi susţinătorii preşedintelui

În Statele Unite, mai întâi au dat faliment bănci care acordau credite ipotecare, valoarea imobilelor a scăzut apoi, în multe zone, la un nivel greu de imaginat până în prezent, iar statul a intervenit cu miliarde de dolari pentru a salva economia. Mulţi americani se văd nevoiţi acum să-şi schimbe stilul de viaţă, iar faptul că şi-au ales un nou preşedinte în această perioadă de criză economică le dă speranţe.

„Aici, în America, votăm cu portofelul“, mi-a declarat, zilele acestea, un republican care, odată ajuns în secţia de vot, l-a ales pe Obama, candidatul care a promis că va readuce prosperitatea economică în Statele Unite.

Americanii îl iubesc pe Barack Obama pentru că le-a promis aplicarea unor politici sociale destinate celor care nu-şi fac griji atunci când cad Bursele, ci în momentul în care, la început de lună, îşi drămuiesc cei câţiva dolari primiţi ca ajutor social sau pentru o muncă pentru care nu sunt necesare studii superioare.

Analiza alegerilor pe categorii de electorat vorbeşte de la sine. 95% dintre afroamericani, 70% dintre hispanici şi două treimi dintre tinerii care au votat pe 4 noiembrie l-au ales pe Barack Obama.   Fie că sunt americani din tată-n fiu sau imigranţi veniţi din cele mai îndepărtate zone ale lumii, susţinătorii senatorului de Illinois cred cu adevărat că viaţa lor se va schimba în bine, iar Barack Obama va fi un adevărat lider pentru ei.

O primă-doamnă ca nici o alta până acum În condiţiile în care Barack Obama este implicat, acum, în procesul de preluare a mandatului, atenţia tuturor, în special a presei, se îndreaptă acum către cea care va fi prima-doamnă a Statelor Unite - Michelle Obama.   Va fi o primă-doamnă ca nici o alta până acum, este una dintre concluziile la care au ajuns jurnaliştii americani ai postului CNN, după ce i-au analizat mediul din care provine, familia, educaţia primită şi, nu în ultimul rând, ţinuta vestimentară.

Avocat cu diplomă de la Harvard, Michelle Obama i-a cucerit repede pe americani, strângând mii de oameni la mitingurile electorale pe care le-a organizat în timpul campaniei pentru a-şi susţine soţul. Îi place să fie în centrul atenţiei şi să fie văzută în public, spre deosebire de cele mai recente predecesoare la Casa Albă, Hillary Clinton şi Laura Bush. (Nicoleta Drăguşin, corespondent special Kanal D la alegerile din SUA)

95 la sută dintre alegătorii afroamericani l-au votat pe candidatul Partidului Democrat la scrutinul prezidenţial din Statele Unite ale Americii

un alegător republican care pe 4 noiembrie a votat cu Obama: ”Aici, în America, votăm cu portofelul.” 

Ne puteți urmări și pe Google News