Majoritatea femeilor îl aleg pe Barack Obama pentru că este "frumuşel", "deştept", "pedant", "bun orator" şi "însurat cu Michelle".
În anul 2000, Mel Gibson turna în Chicago blockbusterul care i-a adus o nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun actor de comedie: „Ce-şi doresc femeile?“. În 2008, în acelaşi loc, EVZ a găsit o variantă de răspuns: pe Barack Obama preşedinte. 17 procente avantaj Obama
Când Obama a ieşit învingător din confruntarea cu Hillary Clinton s-a născut ipoteza că electoratul democrat feminin va migra către candidatul John McCain. Şi poate că s-ar fi întâmplat aşa într-o oarecare măsură dacă veteranul n-ar fi invitat-o pe ingenua Sarah Palin să poarte drapelul republican, în pas de defilare, alături de el. Prejudiciile cauzate au fost contabilizate zilele acestea de „Time Magazine“: Obama are un avantaj de 17 procente în rândul americancelor.
De altfel, candidatul democraţilor a mizat de la bun început pe votul doamnelor şi li s-a adresat direct în mai multe ocazii: „În special femeile au făcut mereu diferenţa în toate alegerile. Şi anul acesta vocea voastră, votul vostru va fi factorul decisiv pentru a croi un nou viitor pentru America“, a spus Barack la una dintre numeroasele întâlniri cu mesajul „Women for Obama“. Conectat la problemele femeilor
Nu încape niciun fel de dubiu: Barack Obama are lipici la femeile din America, din orice grup rasial ar face parte ele. Confirmă în cele ce urmează doamnele Rachel şi Sarah, evreice din New York, şi Vanessa, afroamericancă din Chicago.
„Am susţinut-o pe Hillary Clinton în preliminarii, dar ea n-a reusit şi apoi am devenit foarte entuziastă în ceea ce-l priveşte pe Barack. Cred că are abilitatea să provoace multă emoţie, cred că i-a ieşit asta mai bine decât lui Hillary Clinton. Este articulat, foarte deştept şi destul de pedant“, spune cu încredere Rachel, aflată în vizită la Chicago.
Prietena ei, Sarah, îl susţine pe afroamerican pentru „inteligenţa“ de care dă dovadă. „Înţelege dimensiunea lucrurilor, chiar cred că e conectat la problemele femeilor, ale clasei de mijloc, acea parte a electoratului care n-a contat prea mult pentru administraţia Bush. Şi să nu uităm cu cine e căsătorit!“, o adaugă Sarah pe Michelle Obama (fostă Robinson) drept un motiv serios al alegerii sale.
Michelle Robinson e o femeie interesantă, dar care însă nu a cucerit masele de la bun început. I s-a reproşat că nu e suficient de patrioată, unii au calificat-o drept comunistă la un moment dat. În ciuda tuturor criticilor, soţii Obama au mers mai departe, mână în mână, seducând de la o zi la alta tot mai mulţi alegători.
Vanessa Jackson, o graficiană de 44 de ani, de origine afroamericană, încearcă să ne lămurească de ce Michelle Obama este un atu pentru Barack în cursa către Casa Alba. „E stilată, are multă personalitate, se îmbracă bine şi îmi place! Nu cred că Barack ar fi bărbatul care este fără ea, în spatele fiecărui bărbat bun stă o femeie foarte bună“, spune Vanessa care îi găseşte şi lui Barack o calitate esenţială: „Este frumuşel“. „Un orator extraordinar“
Din targetul lui Obama face parte şi Anca Stanciu, cetăţean român şi american, al cărei vot va conta neîndoielnic pe 4 noiembrie. Însă Anca s-a învăţat să ia tot ce vede şi aude cu o doză de sare. „Este un orator extraordinar. Dar când i se pune o întrebare clară şi începe să răspundă se învârte în cerc, nu zice nimic concret, şi după aia cumva toată mulţimea îl aclamă fiindcă îs extaziaţi de ce-o zis. Hillary Clinton mi se părea mult mai clară în soluţiile pe care le va da“, explică ardeleanca.
Anca Stanciu consideră că nu există prioritate mai mare pentru viitorul preşedinte decât redresarea economiei. Absolventă a unui MBA şi implicată în afaceri imobiliare, tânăra clujeancă e de părere că declinul financiar de acum e o consecinţă a sistemului ultrapermisiv de creditare introdus după atentatele din 2001. America era deja în pragul unei crize, dar ar fi fost prea mult după şocul îndurat. Autorităţile au plusat, alimentând iluzia bunăstării americane, reuşind de fapt doar să amâne criza până acum, în 2008. „Guvernul a micşorat foarte mult ratele dobânzilor şi s-a creat o piaţă oarecum artificială în care, practic, fiecare putea să-şi cumpere o casă. Nu trebuia să-ţi dovedeşti venitul, puteai să-ţi cumperi o casă de 400-500 de mii de dolari fără niciun ban al tău, 100% finanţare“, explică Anca.
Obama nu i-a câştigat pe deplin încrederea, dar o să-i acorde votul său şi crede că are şanse mari să câştige. Însă e conştientă că America e ţara tuturor posibilităţilor şi când vine vorba de alegeri prezidenţiale. Dovadă că George Bush a beneficiat de două mandate.
CE-ŞI DORESC BĂRBAŢII
„Nu aleg un incompetent pentru că e negru“
Kofi e economist, iar Ramy arhitect, amândoi sunt tineri şi mai interesaţi de alegeri decât oricând. „Miza e mai mare acum, alegerile sunt diferite, mai palpitante“, spune Ramy, care are 23 de ani. Kofi este proaspăt absolvent, un motiv în plus să-şi dorească rezolvarea problemelor economice ale SUA pentru ca el să-şi găsească un loc de muncă. „Mersul economiei chiar contează, e dificil să găseşti o slujbă în aceste zile“. Ambii afroamericani spun că îl vor vota fără ezitare pe Barack pe 4 noiembrie, dar în mod curios au susţinut-o pe Hilary Clinton la început. „Mi-a plăcut ideea de a avea o femeie preşedinte“, spune Kofi. Tot el explica tranşant că nu culoarea pielii este motivul pentru care îl votează pe Barack. „Chiar mă enervează ideea asta! Când Colin Powell şi-a anunţat sprijinul am auzit oameni spunând: evident că-l susţin, pentru că e negru şi e o chestiune de rasă. E absolut ridicol! Dacă din familia mea cineva pleacă într-un război, în mod evident n-o să aleg un incompetent în care nu cred doar pentru că este negru“. Unul dintre unchii lui Kofi este veteran al războiului din Irak.
ALEGERE. Rachel Goldstein spune că Obama este „articulat, foarte deştept şi pedant“ VOT. Anca Stanciu are cetăţenie americană şi îl alege pe Obama pentru că e democrat CONVINGERE. Vanessa Jackson crede că secretul lui Barack este Michelle, soţia sa
Fotografii: Vlad Plăiaşu Corespondenţă din Chicago