After school în loc de cheia de la gât

After school în loc de cheia de la gât

Centrele unde copiii învaţă şi se joacă după şcoală, o soluţie mai bună decât bonele.

Omasă caldă, un mediu plăcut pentru joacă şi lecţii, o oră de sport. Aceasta este reţeta pe care o aplică majoritatea after school-urilor pentru copii şi care prinde la din ce în ce mai mulţi români ocupaţi care ţin la educaţia copiilor. Aceste locuri, în care copiii din clasele primare învaţă o limbă străină şi fac sport, sub atenta supraveghere a cadrelor didactice, nu sunt doar o modă trecătoare în secolul vitezei, ci o necesitate, cred specialiştii. Aceştia le consideră o soluţie mult mai bună decât bona, care are tendinţa să răsfeţe prea tare copilul, sau „abandonarea copilului cu cheia de gât“.

After school sau bonă?

„Fiica mea abia a împlinit 7 ani şi este clasa întâi. Am ezitat înainte să o înscriu la şcoală, pentru că mi se pare mică pentru a căra ghiozdanul şi pentru responsabilităţi. Am auzit de centrele after school, dar nu mă gândesc să o las de dimineaţa până seara într-un loc oarecum străin. Am preferat bona, ea se duce să o ia de la şcoală, fac temele împreună şi, până vin de la serviciu, are grijă de cea mică, iar toate acestea, în schimbul sumei de 450 de lei pe lună“, ne povesteşte Maria, medic de familie, 30 de ani.

„Sebi a trecut clasa a doua şi încă din vară merge la un centru after school. Anul trecut a fost dificil, voiam să înveţe o limbă străină de mic, să facă sport, dar nu aveam timp să-l ducem, iar bunicii sunt la ţară. Am aflat de aceste centre de la o altă mămică şi mă declar mulţumită. Cel mic are temele mereu făcute şi, pe deasupra, are şi o mulţime de prieteni. Merge la tenis şi învaţă limba engleză aproape în joacă, iar seara nu mai are nevoie de terenul de fotbal din spatele blocului“, ne spune din experienţa ei Cristina, o bucureşteancă de 27 de ani, care lucrează ca translator.

Părinţii scapă de lecţii

Conceptul de after school este destul de nou pentru părinţii români. Centre speciale, care nu seamănă nici cu şcoala, nici cu casa, unde copiii învaţă şi se distrează, sună tentant pentru părinţii care lucrează cel puţin opt ore pe zi. Acest tip de servicii se adresează copiilor din clasele I-IV, au program de dimineaţa până seara, în jurul orei 19.00, de luni până vineri. Cele mai multe funcţionează şi pe durata vacanţelor, cu excepţia celei de Crăciun. La cererea părinţilor, se pot organiza petreceri aniversare, chiar excursii sau vizite la muzee, la teatru, la Grădina Zoologică.

„La noi, prioritare sunt lecţiile, astfel încât copiii să nu mai aibă nimic de făcut acasă. Cei mici mănâncă o masă caldă, au activităţi opţionale, fac arte plastice, învaţă o limbă străină şi pot merge la tenis“, spune Livia Jora, manager la after school-ul „Raza soarelui“, din Bucureşti. O uşurare mare pentru părinţi este faptul că scapă de povara temelor.

„La noi, copiii pot să şi doarmă după ce ajung de la şcoală, apoi mănâncă, facem temele împreună şi învaţă limba străină, predată la clasă. Rezultatele se reflectă imediat în notele celor mici, iar părinţii sunt foarte încântaţi. În situaţii excepţionale, copiii pot să rămână şi în weekend“, declară şi Luminiţa Silică, administrator Aki Club, din Iaşi.

Copiii socializează mult mai bine

Psihologii le recomandă părinţilor să aleagă programele after school, pe care le consideră mult mai benefice decât o bonă. „After school nu este o modă , ci o necesitate, în România. Copilul trebuie să-şi petreacă cât mai mult timp în colectivitate. De asemenea, un astfel de program, este o ocazie ideală pentru copil de a socializa“, este de părere psihoterapeutul Cristiana Leviţchi al Cabinetului Sensart. Psihoterapeutul avertizează că micuţii care sunt lăsaţi în grija bonelor pot să ajungă foarte răsfăţaţi.

„Ca să nu mai plângă copilul, bona îi va face orice poftă. Din această cauză sunt şi copii care ajung să se ataşeze mai mult de bonă, decât de propria mamă“, mai spune Cristiana Leviţchi. În plus, atunci când sunt mai mulţi copii intervine şi competiţia, iar fiecare copil vrea să fie cel mai bun, să termine primul tema sau să găsească soluţia.

CÅT VĂ COSTĂ

Între 500 şi 1.300 de lei pe lună

Centrele after school au tarife între 500 şi 700 de lei pe lună, iar acestea cresc, ajungând până la 1.300 de lei lunar, în funcţie de cursurile opţionale. Vă prezentăm ofertele complete ale câtorva dintre ele.

> After School Mami şi Tati. Program: 12.00-19.00. Pachetul de servicii include: preluarea copilului de la şcoală, servirea mesei de prânz, activităţi de relaxare, pregătirea temelor, gustare, transport la domiciliu. Tariful este de 700 de lei/lună. Adresa: str. Aurel Vlaicu, nr. 93, sector 2, Bucureşti, telefon 021.211.28.55.

> After School Chip&Dale Bambino Club. Program: 12.00- 18.00. Cursuri opţionale: dans, gimnastică, teatru, iniţiere PC, muzică şi desen. Tarif: 500 lei/lună. Activităţi extracurriculare: spectacole de teatru, vizite la muzee, circ ori expoziţii. Adresa: Strada Izvorului, nr. 9, Timişoara, telefon 0256.294.396.

> After School Brotăcel. Program lung: 12.30-19.30. Oferta cuprinde: masa de prânz, activităţi recreative, programe de somn, efectuarea temelor, gustare. Se mai ţin şi cursuri de karate, pian, informatică, limbi străine. Preţ: 700 de lei/lună. Adresa: Str. Arbustului, nr. 1E-1F, sector 2, Bucureşti, telefon 0767.803.144.

> After School Raza Soarelui. Program: 11.00-19.00. Servicii: preluarea copiilor de la şcoală, servirea mesei de prânz, gustare, efectuarea lecţiilor, activităţi recreative precum lectură, audiţii muzicale, vizionare filme şi desene animate, activităţi în aer liber, diverse vizite la muzee şi teatre. Activităţi opţionale: limbi străine, arte plastice, actorie, matematică distractivă, gramatică prin joc, tenis şi înot. Tarif: 700 de lei. Adresa: str. Gheorghe Missail, nr. 112, sector 1, Bucureşti, telefon 0722.26.86.37. 

Ne puteți urmări și pe Google News