BNR salvează leul cu o injecţie de 40 milioane €

BNR salvează leul cu o injecţie de 40 milioane €

Moneda naţională a încheiat o săptămână de creştere la 3,769 lei pentru un euro, după ce a căzut timp de două săptămâni cu circa 10%.

Banca Naţională a României (BNR) a intervenit masiv, ieri, în piaţă pentru a ţine în frâu deprecierea monedei naţionale. După ce a urmărit ce face leul până la ora 13.00, la care obişnuieşte să anunţe cursurile oficiale ale valutelor pentru ziua lucrătoare următoare, oficialii băncii centrale au decis că este momentul să ia măsuri. O „injecţie“ în sumă de circa 40 de milioane de euro a coborât cursul de la nivelul la care îl tranzacţionau băncile de 3,8260-3,8350 lei/euro până la un minim de 3,7600 lei/euro. „Banca Naţională a injectat atât de multă valută pe piaţă încât, la un moment dat, nu mai exista cerere, fiind satisfă cute toate ordinele de cumpărare“, a declarat un dealer, citat de Mediafax.

Cu 20 de minute mai târziu, BNR a publicat o rată de referinţă de 3,7690 de lei pentru un euro, în scădere cu 5,59 bani faţă de cotaţia de joi, de 3,8249 lei/euro. Testul Băncii Centrale

Reprezentanţii BNR au explicat că vânzarea masivă a milioanelor de euro a avut scopul să testeze cum funcţionează piaţa. „Intervenţia a avut drept scop testarea funcţionării pieţei în contextul actual de volatilitate şi incertitudine, precum şi înţelegerea unor necorelări între datele statistice de pe pieţele monetară şi valutară şi cotaţiile existente pe aceste pieţe“, a declarat Mugur Şteţ, purtătorul de cuvânt al Băncii Centrale. El a mai spus că dobânzile s-au menţinut la nivel înalt pe piaţa monetară, cu toate că există un exces de lichiditate, iar cursul leului a înregistrat mişcări ample, necorelate cu evoluţia de pe piaţa monetară. Leul îşi revine În acest fel, leul a încheiat aproape o săptămână de creştere neîntreruptă, după ce timp de două săptămâni a căzut încontinuu. După cursul de 3,6284 lei pentru un euro anunţat pe 22 septembrie, moneda naţională şi-a continuat trendul descendent spărgând unul după altul pragurile psihologice de 3,7, 3,8 şi chiar 3,9 lei/euro.   Îngrijorările generate de falimentele bancare de pe pieţele internaţionale, alături de cele legate de riscurile unei eventuale creşteri cu 50% a salariilor bugetarilor au dus leul la cotaţia minimă a ultimilor patru ani faţă de euro. Cel mai îngrijorător curs a fost anunţat pe 6 octombrie, de 3,9410 lei/euro. Aprecierea monedei naţionale din ziua următoare a fost pusă de dealerii băncilor comerciale pe seama unei intervenţii discrete a băncii centrale, care a susţinut valuta naţională.

Speriaţi de fluctuaţiile valutare din ultimele săptămâni, producătorii şi distribuitorii de alimente şi de mărfuri de larg consum au anunţat scumpiri în lanţ pentru a-şi feri afacerile de posibilele pierderi. TRANZACŢII

Scăderi masive pe Bursă

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a prelungit ieri perioada de predeschidere (faza în care se primesc ordine de tranzacţionare, dar nu se realizeaza tranzacţii - n.r.) pe toată durata şedinţei. Stere Farmache, directorul general şi preşedintele BVB, a declarat că aceasta a fost cea mai bună măsură pentru investitorii din România, deoarece preţurile potenţiale erau în scădere. Farmache a mai spus că tranzacţiile s-au realizat la preţurile formate în cadrul mecanismului de fixing (o licitaţie în cadrul căreia tranzacţiile sunt realizate pe baza celui mai bun preţ de cumpărare, care trebuie să fie mai mare sau cel puţin egal cu cotaţia ordinelor de vânzare - n.r.). Cuprinşi de panică, investitorii au vândut în masă. Astfel, în urma procedurii de fixing, indicele general al pieţei, BET-C, a consemnat o pierdere de 8,88%. În acelaşi timp, indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a consemnat o pierdere de 14,85%. Mai mult, indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece titluri, a pierdut şi el 9,93% din valoare. Rulajul total al Bursei a fost de 21,3 milioane lei (5,5 milioane euro). Singurele acţiuni care au crescut ieri au fot cele ale Teraplast. Titlurile s-au apreciat cu aproape 15%. Ieri, pieţele de obligaţiuni şi titluri de stat au avut un program obişnuit de tranzacţionare. (Adrian Popa)

STATISTICĂ Scumpirile s-au temperat în august

Inflaţia anuală a fost în luna septembrie de 7,3%, în scădere faţă de cea înregistrată în august, de 8,02%. Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), inflaţia lunară s-a cifrat luna trecută la 0,4%, susţinută în principal de scumpirea cu 1,05% a serviciilor. Astfel, transportul aerian s-a scumpit cu 2,94%, transportul urban cu 1,64%, iar serviciile de apă, canal şi salubritate au avansat cu 1,73%. Cel mai mult a crescut preţul ouălor: cu 8,29% în septembrie comparativ cu august. Brânza de vacă s-a scumpit cu 2,71%, cartofii cu 2,36%, iar carnea cu 0,68%. Preţul pâinii s-a mărit cu 0,14%. În schimb, uleiul, fructele şi făina s-au ieftinit. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,19%, cele mai mari creşteri de preţ fiind înregistrate la maşini şi piese de schimb (1,79%) şi la produsele cultural-sportive (1,07%). Rata inflaţiei poate ajunge la 6% la finele acestui an, potrivit unei declaraţii a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Deficitul comercial a crescut cu 9,35% în primele opt luni, faţă de perioada similară de anul trecut, ajungând la 14,58 miliarde de euro, arată datele INS. La fel ca în lunile anterioare din 2008, exporturile au crescut mai mult decât importurile. Exporturile au urcat cu 18,3% în perioada ianuarie-august, până la 22,63 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au mărit cu 14,6%, până la 37,2 miliarde de euro. (Ana Bâtcă)

Ne puteți urmări și pe Google News