DEZBATERE EVZ: Când te întorci la serviciu după ce ai născut?
- Adam Popescu
- 1 octombrie 2008, 08:20
În România, mămicile sunt încurajate, prin lege, să rămână acasă cu bebeluşul timp de doi ani după naştere, deoarece copilul este dependent de mamă, are nevoie de atenţie, grijă şi iubire constantă.
Reprezentanţii departamentelor de Resurse Umane din companii recunosc însă că, după un astfel de concediu de maternitate, multe femei riscă să îşi piardă slujba. Decizia finală îi aparţine proaspetei mămici, care trebuie să pună în balanţă oportunităţile profesionale şi stabilitatea afectivă pe care ar putea-o oferi copilului.
Cristiana Leviţchi, psihoterapeut Cabinetul Sensart, sugerează că o ruputură între mamă şi nou-născut, la doar câteva luni de la naştere poate avea efecte negative asupra personalităţii copiilor.
„De obicei, societatea noastră workaholică nu încurajază statul mamei acasă cu copilul. Ceea ce nu este potrivit pentru copil. El trebuie să aibă pe cineva stabil în viaţă în primii doi ani, pentru că altfel ne mirăm de ce sunt atâţia schizofreni şi oameni cu traume psihice. Categoric, cea care şi-a asumat rolul de mamă ar fi bine să stea măcar un an şi jumătate acasă, pentru că altfel o să ajungem să avem o societate de descreieraţi”, a tranşat problema Cristiana Leviţchi.
Înţelegere tacită de renunţare la slujbă Un concediu de maternitate de doi ani este de neconceput pentru personalul din Resurse Umane sau pentru carieristele convinse.
„În general, dacă optează pentru un concediu postnatal, aşa cum prevede legea, există riscul foarte mare ca să i se pună condiţia, în mod neoficial, ca în momentul în care termină postnatalul să plece şi să îşi caute altceva, mai ales dacă vorbim de poziţiile de middle şi top management. Pentru că, în general, o companie nu poate să ţină locul acela blocat timp de doi ani”, explică Daniela Necefor, managing partner TBS.
Partea proastă este că, după doi ani, este greu să îţi mai găseşti un alt job. „Am cunoscut femei care în timpul acestor doi ani de zile au făcut un MBA, diverse alte studi. Şi, cu toate acestea, au avut probleme la reangajare. Practic, s-a considerat că s-au rupt de activitate şi că nu mai au continuitate, că au pierdut din legislaţie şi din schimbările care au avut loc”, a mai arătat Necefor.
Astfel, cele mai multe femei care nu vor să îşi distrugă cariera revin la locul de muncă cam după trei luni, maximum şase luni. Cum poţi face despărţirea mai uşoară
În opinia psihologului clinician de la Mind Institut, Bogdana Bursuc, femeile ar trebui să înţeleagă că sacrificiul nu este deloc sănătos şi că femeile ar trebui să înveţe să devină pentru ele însele o prioritate. „Sigur, trebuie să răspundă nevoilor copilului sau ale celorlalţi care sunt pentru ea o prioritate, dar în primul rând nevoilor lor”, subliniază Bogdana Bursuc.
Pentru a învăţa aceste lucruri este necesar ca femeia să îşi planifice, în concediul de maternitate, activităţi dedicate propriei persoane „Astăzi ce fac? Fac lucrul acesta pentru X, lucrul celălalt pentru Y, dar să pun în program şi un lucru pe care îl fac pentru mine. Eu trebuie să îmi planific o serie de activităţi diferite de activităţile de îngrijire ale copilului”, explică Bogdana Bursuc cum pot face proaspetele mămici plecarea la serviciu mai uşoară.
Contrar opiniei psihoterapeutului Cristiana Leviţchi, Bogdana Bursuc consideră că planificarea unor activităţi departe de copil îi fac bine şi micuţului. „Pentru că dacă nu ar exista perioadele de separare de scurtă durată dintre mamă şi copil, bebeluşul poate dezvolta o anxietate de separare în momentul în care aceasta s-ar produce brusc. În sensul că, prima oară când va face faţă unei perioade lungi în care mama lipseşte, copilul va suferi”, susţine aceasta.
În plus, o astfel de planificare a activităţilor destinate femeii, şi nu mamei, le poate arăta amândurora că „separarea nu este periculoasă”. În acest context, atunci când mama decide să se întoarcă la muncă va vedea plecarea ca pe o altă activitate.
Pe lângă această pregătire afectivă de a te întoarce la locul de muncă, Tania Cristea, consilier juridic la Vitrina Advertising aminteşte şi de rigurozitatea legii care specifică examinarea persoanei la întoarcere din concediul postnatal.
Cariera ta sau a partenerei tale de viaţă a avut de suferit după ce a decis să aibă un copil? Ar trebui ca femeile să aleagă între carieră şi familie? Povesteşte-ne despre experienţa ta într-un astfel de caz.