UDMR se pregăteşte pentru viitoarea guvernare

UDMR se pregăteşte pentru viitoarea guvernare

Reuniţi sâmbătă în şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), la Târgu-Mureş, liderii UDMR s-au declarat convinşi că-şi vor bate propriul record de 12 ani în care au fost la putere şi, după alegerile din toamnă, vor face din nou parte din guvern.

„Nici la stânga, nici la dreapta, noi mergem înainte“, a fost sloganul lansat de preşedintele Uniunii, Marko Bela, care a trecut în revistă opţiunile pentru viitoarea coaliţie de guvernare: PNL, PSD, PDL. El le-a cerut partidelor politice din Ungaria să nu mai facă în România campanie electorală. „Nu mai veniţi să ne daţi sfaturi utile dacă nu aţi reuşit să vă rezolvaţi problemele acasă la voi“, a spus Marko.

Ofertă de dreapta şi de stânga

Imperativul UDMR la alegerile din acest an este „să nu se piardă niciun vot de maghiar“. Pentru a-şi maximiza şansele, conducerea UDMR s-a pus de acord asupra strategiei electorale. Pe de-o parte, este vorba despre programul de guvernare, care susţine măsuri de dreapta, cum ar fi cota unică de impozitare de 16%, dar şi măsuri sociale specifice stângii, cum ar fi creşterea pensiilor şi dezvoltarea unei reţele de servicii sociale.

Pe finalul guvernării, UDMR are în vedere introducerea TVA-ului diferenţiat, măsură promovată de PSD. În discursul său, Marko Bela a precizat că „în următorii 4 ani“ vor fi luate „hotă râri foarte importante“ pentru maghiarime.

Autonomia în paşi mici, până în 2012

„Dacă eu aş arbora ceva ar fi nu steagul secuiesc - e o tradiţie frumoasă, sunt şi eu secui -, ci drapelul naţional maghiar, deci roşu- alb- verde“, a punctat Marko Bela.

În privinţa obţinerii autonomiei teritoriale, acest deziderat nu mai este asumat, deocamdată, de liderii UDMR, care vorbesc despre alte forme de autonomie care ar urma să fie instituţionalizate în următorii ani. Se intenţionează strângerea legăturilor economice cu Ungaria şi reorganizarea teritoriilor locuite de maghiari în trei regiuni de dezvoltare: Ţinutul Secuiesc, Arad - Bihor - Satu-Mare, Maramureş - Cluj - Bistriţa. În locul autoguvernării şi autodeterminării, liderii UDMR vorbesc despre obţinerea unor atribuţii şi puteri constituţionale suplimentare pentru aleşii locali.

Ne puteți urmări și pe Google News