Severin atacă: "Ce face Ucraina seamănă cu o schimbare de sex"

Severin atacă: "Ce face Ucraina seamănă cu o schimbare de sex"

Fostul ministru de externe Adrian Severin crede că Ucraina vrea să câştige procesul de la Haga printr-un tertip ieftin.

La Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a început ieri procesul dintre România şi Ucraina, a cărui miză sunt rezervele de hidrocarburi (100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale şi 10 milioane de tone de petrol) din zona platoului continental din apropierea Insulei Şerpilor. Adrian Severin, fost ministru de externe în perioada semnării Tratatului politic de bază cu Ucraina din 1997, e de părere că Ucraina încearcă să câştige printr-un tertip: „Ce vor ei să facă, respectiv să demonstreze că insula e locuibilă, seamănă cu o schimbare de sex“.

Într-un interviu acordat EVZ în timpul Summitului NATO, preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko încă spera la o rezolvare „amiabilă“: „Cred că cel mai oportun ar fi să găsim căi de rezolvare a acestei probleme la nivel politic bilateral“.

Prima fază „orală“ a procesului a aparţinut României, care, în calitate de reclamant, a deschis pledoariile. Bucureştiul nu poate accepta extinderea consecinţelor inechitabile produse deja de nedreptatea istorică prin care formaţ iunea geografică Insula Şerpilor a fost ocupată ilicit de către URSS în 1948 - a fost ideea pe care „a pedalat“ Bogdan Aurescu, liderul echipei de „avocaţi“.

Ce e Insula Şerpilor?

În afară de Aurescu, au mai susţinut poziţia României alţi trei experţi: francezul Allain Pellet, Cosmin Dinescu şi australianul James Crawford. Pe înţelesul tuturor, obiectul procesului nu este Insula Şerpilor, ci doar platoul continental şi zona de exploatare economică exclusivă. Poziţia Ucrainei se axează pe faptul că insula ar fi locuibilă şi că platoul ar trebui să îi revină în această calitate. România susţine că ucrainenii au acceptat, la momentul semnării Tratatului politic de bază din 1997, că insula e doar o stâncă. ADRIAN SEVERIN EXPLICĂ Tratatul, stânca şi nepoata

EVZ l-a contactat ieri la Bruxelles pe Adrian Severin, actual europarlamentar din partea PSD, care ne-a declarat că a urmărit pledoaria României şi că e optimist în privinţa deznodământului. Severin spune că, în ’97, România n-a „cedat“ insula, ci a acceptat faptul că Ucraina este succesoarea de drept a URSS. Adrian Severin susţine că atunci au fost şi presiuni internaţionale în favoarea Ucrainei, pentru că statul ex-sovietic „are o poziţie geostrategică mai interesantă şi că poziţia lor în plan extern a fost mai consecventă şi mai clară“. Severin nu crede în argumentul că insula e locuibilă (există acolo un sat, în care locuitorii sunt de fapt militari trimişi de Kiev, Ucraina susţinând că s-au construit sau că urmează să se dea în folosinţă o bancă, un hotel de lux şi un muzeu). „Ce fac ei acum seamă nă cu o schimbare de sex. E ca şi cum o mătuşă bogată promite că lasă o moştenire nepoatei, însă nu există nicio nepoată. Există doar un nepot şi ei încearcă să-i schimbe sexul. Nicio instanţă din lume nu poate să lase moştenirea nepotului doar pentru că şi-a făcut intervenţia asta chirurgicală. Ucraina nu poate schimba realitatea pe care au acceptat-o în ’97. Insula este o stâncă“, a conchis Severin. UN ISTORIC SE REVOLTĂ „Politica externă făcută de miliţieni fără creier“

Istoricul Armand Goşu, bun cunoscă tor al spaţiului ex-sovietic, e tranşant: „Nu mă pricep la chestiunile juridice, nici nu sunt sigur că resursele energetice enorme chiar există, însă viaţă a fost pe Insula Şerpilor din Antichitate. Era un templu închinat lui Ahile acolo. Am greşit în mai 1948, când reprezentantul MAE, Eduard Mezincescu, a semnat un proces-verbal de predare-primire prin care Insula Şerpilor a fost «înapoiată» URSS de către Republica Populară Română. Noi n-am contestat niciodată acest gest. În perioada sovietică n-au funcţionat acolo decât unităţi militare“. Goşu ştie de ce nu s-a rezolvat nicio problemă istorică importantă cu vecinii noştri estici. „Politica externă în relaţia cu Răsăritul a fost făcută de serviciile secrete. Ce să înţeleagă aceşti miliţieni, că doar nu s-au deşteptat la tragerile de noapte de la Băneasa? Sub caschetele lor nu există creier, totul e plat!“, se revoltă Goşu. De 60 de ani suntem, potrivit istoricului, într-o situaţie excepţională: „Insula a aparţinut mereu cui a avut şi Delta Dunării, fiind aproape de Gura Sulina. URSS a schimbat regula. Cu Ucraina nu ne-am înţeles şi pentru că la Kiev au fost miniştri cu reflexe sovietice, care au dezvoltat o adevă rată psihoză împotriva României. Noi avem nevoie de o Ucraină puternică, pentru că presupune o Rusie mai slabă“, încheie istoricul.

Ne puteți urmări și pe Google News