Potec a dezamăgit sub privirile lui Bush

Potec a dezamăgit sub privirile lui Bush

Campioana olimpică en titre la 200 de metri liber a terminat ieri doar a şasea în finala de la 400 de metri liber.

Înotătoarea Camelia Potec repetă istoria de la Atena: a ratat medalia în întrecerea ei favorită, 400 de metri liber. Dacă acum patru ani a terminat pe locul patru, Cami a sosit ieri doar a şasea, cu un timp de 4 minute, 4 secunde şi 66 de sutimi. Nu e chiar atât de grav, dacă într-adevăr vom vedea acelaşi film: acum patru ani, după eşecul de la „400“, Potec a devenit campioană olimpică la 200 de metri liber.

Copilul-minune s-a scufundat La Beijing, Potec n-a făcut faţă ritmului infernal impus de britanicele Rebecca Adlington şi Joanne Jackson, dar şi de americanca Katie Hoff, deşi după primii 50 de metri conducea! Adlington a câştigat cu 4 minute, 3 secunde, 22 de sutimi, urmată de Hoff, cu 4 minute, 3 secunde, 29 de sutimi. Cursa a fost atât de dură încât italianca Federica Pellegrini, deţinătoarea recordului mondial, a sosit abia a cincea, cu 4 minute, 4 secunde, 56 de sutimi, iar fostul copil-minune al nataţiei, franţuzoaica Laure Manaudou (4 minute, 11 secunde, 26 de sutimi), marea rivală a Cameliei, s-a clasat pe ultimul loc!

„Cubul de apă“, marea fantezie din oţel şi plastic a chinezilor, a fost plin. 17.000 de oameni, sosiţi mai ales pentru întrecerea masculină de ştafetă 4X100 metri liber. Unul dintre ei, la tribuna oficială, e păzit ca „Sfintele Moaşte“: George W. Bush, preşedintele Statelor Unite ale Americii. Pasărea rară trage să moară

În timp ce îi aştepta pe Michael Phelps (marele star al Jocurilor din China) şi compania, Bush s-a delectat cu întrecerea în care Camelia a ţâşnit determinată pe culoarul 1, pentru a termina cu lacrimi în ochi.

Culoarul 1, acelaşi care i-a adus aurul la Atena. Potec a explicat la final care a fost amănuntul care a făcut diferenţa şi a adus deznădejdea: „Am pornit bine, dar m-am uitat prea mult să văd ce fac şi celelalte fete. La Atena nu m-am concentrat decât pe cursa mea, nu m-a interesat nimic altceva!“. Doina Sava, fosta antrenoare a Cameliei de la JO din 2004, era de părere că Potec a fost dezavantajată de culoar, însă era sigură că fosta sa elevă se va reface psihic şi va intra şi mai motivată în următoarele întreceri. S-a decis tactic

„A fost o cursă tactică, nu spectaculoasă, s-a înotat mai bine în preliminarii“, explica Sava. Răzvan Florea, care n-a prins nici „semifinalele“ la 100 de metri spate, avea aceeaşi părere: acest eşec o va monta şi mai mult pe Cami. Florea, fost „bronz“ la Atena, opina că întrecerea de ieri a început, de fapt, la 300 de metri, când Adlington a început să atace.

Dragoş Coman, şi el specialist în 400 de metri liber, era vehement: „Cred că americanii vor lua doar la nataţie mai multe medalii decât va lua România în total!“. O Românie în care bazinele de înot care au şi apă în ele sunt o pasăre rară, pe cale de dispariţie. Potec se antrenează în Franţa cu Philippe Lucas, cel care a pregătit-o în ultimii ani pe Manaudou. 2 şanse la medalii mai are Potec: mâine, la 200 de metri liber, şi la 800 de metri liber, pe 16 august "La 200 de metri va fi cu totul şi cu totul o altă cursă decât cea de astăzi (n.r. - ieri)." - Camelia Potec, înotătoare "Noi suntem cam aceiaşi înotători de vreo trei Olimpiade, americanii schimbă generaţiile şi tot iau, doar la nataţie, mai multe medalii decât România în total!" - Dragoş Coman, înotător CALIFICARE

Cami, în semifinalele probei de 200 m, cu un timp mai bun ca la Atena

Camelia Potec s-a calificat ieri în semifinalele probei de 200 de metri liber, fiind cronometrată cu timpul de 1 minut, 57 de secunde şi 65 de sutimi, un rezultat mai bun decât cel cu care a câştigat aurul la Atena (1 minut, 58 de secunde şi 3 sutimi). Brăileanca a terminat pe locul trei seria a patra, după chinezoaica Pang Jiaying (1 minut, 57 de secunde şi 37 de sutimi - nou record olimpic) şi după americanca Allison Schimitt (1 minut, 57 de secunde şi 38 de sutimi). Italianca Federica Pellegrini a câştigat seria a şasea, stabilind totodată un nou record mondial la 200 de metri liber (1 minut, 55 de secunde şi 45 de sutimi). Semifinalele la 200 de metri liber s-au disputat în această dimineaţă.

Corespondenţă din Beijing

Ne puteți urmări și pe Google News