Urgenţele stomatologice, tratate gratuit în spitale

Urgenţele stomatologice, tratate gratuit în spitale

Problemele dentare se vor putea rezolva în unităţile de primiri urgenţe din cadrul spitalelor judeţene sau regionale.

Persoanele care au probleme cu dantura în weekend sau în timpul nopţii, când cabinetele particulare sunt închise, se vor putea adresa departamentului de primiri urgenţe din cadrul spitalelor judeţene. Potrivit unui ordin al Ministerului Sănătăţii Publice (MSP), care va intra în vigoare în următoarele luni, în fiecare spital judeţean va exista un cabinet de stomatologie care va acorda gratuit, non-stop, asistenţă medicală de urgenţă.

În aceste cabinete, însă, nu se vor putea face procedee complexe, ci se vor rezolva doar pentru moment problemele, urmând ca pacientul să-şi continue tratamentul la medicul stomatolog. Intervenţiile de urgenţă vor fi gratuite şi nu presupun ca pacientul să plătească asigurările de sănătate.

Un cabinet pe judeţ

Potrivit noului ordin, aflat în dezbatere publică, în fiecare judeţ va exista un cabinet de stomatologie care va asigura asistenţă medicală non-stop. Acesta va funcţiona în cadrul departamentului de primiri urgenţe al spitalului judeţean sau regional şi va fi finanţat de la bugetul de stat.

„În aceste cabinete nu se fac tratamente stomatologice. Doctorul nu îţi va termina lucrarea, ci va lua doar măsurile de urgenţă, pentru a alina durerea sau va face o extracţie de urgenţă, urmând ca restul tratamentului să fie continuat la doctorul stomatolog“, subliniază medicul Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Publice.

Extracţii dentare şi pansamente calmante

În aceste cabinete vor putea veni persoanele care acuză dureri din cauza unei stomatite acute, a unei pulpite sau a unui abces dentar, se arată în proiectul de ordin. Astfel, se vor putea face extracţii dentare sau se vor pune pansamente calmante. Şi cei care suferă diverse traumatisme în zona maxilarului pot primi un tratament temporar în unităţile de primiri urgenţe. Astfel de cabinete există deja în unele spitale judeţene.

„Urmează să evaluăm unde există cabinete şi dacă spitalele în care nu există au echipamentele necesare“, mai declară Raed Arafat. Acolo unde nu există aparatură medicală, MSP va asigura toate dotările necesare.

EVALUARE Unităţile de primiri urgenţe, controlate la şase luni

Ordinul care prevede înfiinţarea cabinetelor stomatologice în fiecare judeţ mai prevede ca toate unităţile de primiri urgenţe din ţară să fie evaluate perioadic, la şase luni. „Ministerul Sănătăţii vrea să ştie dacă toate unităţile funcţionează corect şi dacă au un mod de organizare eficient. Unde nu se întâmplă acest lucru, li se va atrage atenţia sau îşi vor pierde statutul de primiri urgenţe“, apreciază secretarul de stat Raed Arafat.

Ne puteți urmări și pe Google News