Bani europeni pentru proiecte olteneşti

Bani europeni pentru proiecte olteneşti

Plăcuţe pentru identificarea monumentelor istorice din oraş (100.000 de euro), zece hărţi turistice în formă de panou luminos (300.000 de euro), instalarea a cinci camere video (100.000 de euro).

Sunt doar câteva dintre proiectele pentru care Primăria Craiova vrea să obţină finanţare de la Uniunea Europeană. Astfel, serviciul de Proiecte şi programe de dezvoltare a depus, în iunie, la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia o listă cu 37 de proiecte, în valoare de 79.236.000 de euro, ca idei de lucru pentru un viitor proiect integrat depus în cadrul Programului Operaţional Regional - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor. Pe de altă parte, reprezentanţii autorităţilor locale susţin că cifrele prezente în tabelul trimis către ADR nu sunt bătute în cuie.

„Să nu vă sperie cifrele din dreptul unor proiecte. Sunt doar nişte estimări făcute de serviciul respectiv din primărie. Se va lucra în continuare la ele. Important este că au trimis o listă“, explică Marilena Bogheanu, directoarea ADR Sud- Vest Oltenia. Supraveghere video de lux Ţinând cont de bilanţul nefericit al fondurilor de preaderare absorbite de Craiova (două-trei proiecte sociale sau de promovare a oraşului, de câteva zeci de mii de euro), intenţia serviciului de specialitate al primăriei de a obţine fonduri structurale este lăudabilă. Numai că, din exces de zel, consilierii pe probleme europene au introdus în listă şi câteva proiecte cel puţin haioase.

Astfel, unul dintre proiecte îşi propune să promoveze puternic oraşul prin „instalarea a cinci camere video pentru transmisiuni live pe internet din zona istorică şi centrală“, care ar costa 100.000 de euro. Oraşul dispune deja de trei astfel de camere în zona centrală, muncipalitatea susţinând că au costat foarte puţin. Suma de 20.000 de euro, necesară bunei funcţionări a unei camere achiziţionate prin acest proiect, demonstrează exact contrariul.

Un alt proiect cel puţin simpatic este cel prin care vor fi montate 150 de plăcuţe de identificare a monumentelor istorice din oraş. Potrivit estimărilor funcţionarilor publici craioveni, pentru acest proiect este nevoie de 100.000 de euro. Pe de altă parte, autorităţile locale au şi un proiect de „înfiinţare a patru pieţe publice pentru susţinerea de evenimente culturale, artistice“, care ar costa în total 150.000 de euro. Tot de 150.000 de euro ar avea nevoie Primăria Craiova şi pentru a realiza o campanie mass-media locală, cu scopul „conştientizării importanţei culturale şi istorice a centrului oraşului“.

Marilena Bogheanu, şefa ADR Sud-Vest Oltenia: "Sa nu vă sperie cifrele din dreptul unor proiecte. Sunt doar nişte estimări făcute de serviciul respectiv din primărie. Se va lucra în continuare la ele."

Ne puteți urmări și pe Google News