Universităţile preferă „concursul de dosare“

Universităţile preferă „concursul de dosare“

De teamă că vor rămâne fără studenţi sau pentru că au încă încredere în Bacalaureat, universităţile rămân la admiterea pe baza acestui examen şi a notelor din liceu. Rectorii marilor universităţi din România sunt de părere că examenul de bacalaureat poate fi încă de încredere, deşi peste acesta planează suspiciunea fraudei. Mai mult, modalitatea de admitere la facultate trebuie anunţată cu cel puţin şase luni înainte de înscrierea candidaţilor, drept urmare, cei care doresc să schimbe ceva o pot face numai pentru anul 2009.

Majoritatea universităţilor nu renunţă la concursul de dosare, chiar dacă Bacalaureatul din acest an a fost foarte contestat atât de profesori, cât şi de părinţi şi de elevi.

Puţinii rectori care ar fi tentaţi să reintroducă examenul de admitere spun însă că, dacă fac acest lucru, rămân fără candidaţi, care se vor orienta către instituţiile ce le permit un acces facil la studii universitare, respectiv către cele care ţin cont la admitere numai de mediile de la Bacalaureat şi de cele din anii de liceu.

Admitere cu dosare şi la inginerie

Examenul de bacalaureat reprezintă principala modalitate de admitere la universitate. Dacă, în urmă cu treipatru ani, doar câteva facultăţi cu profil uman adoptaseră modalitatea de admitere pe bază de dosar - în care contează doar media de la Bacalaureat şi cea a anilor de liceu - de la an la an, din ce în ce mai multe instituţii de învăţământ superior de stat au început să utilizeze acest sistem. Examen de admitere se mai dă la facultăţile de drept (dar nu la toate), la facultăţile tehnice, iar universităţile vocaţionale se bazează în continuare pe probele practice.

Se pare însă că şi universităţile cu profil ingineresc adoptă concursul de dosare atunci când văd că nu mai au candidaţi. Astfel, anul acesta, opt facultăţi din cadrul Universităţii Politehnica din Capitală nu mai dau examen, ci numai concurs de dosare. Printre acestea, Facultatea de Energetică, Inginerie Aerospaţială şi Ingineria Sistemelor Biotehnice. „Bacalaureatul contează 20%, iar restul notelor luate în calcul sunt cele din timpul anilor de liceu“, explică rectorul Ecaterina Andronescu. Pe de altă parte, aceasta spune că se vor analiza diferenţele dintre notele de la Bac şi cele din anii de liceu şi apoi se va decide o schimbare pentru anul universitar viitor, dacă se observă diferenţe notabile.

Scade calitatea candidaţilor

Conducerile universităţilor care iau în considerare Bacalaureatul la admitere - în proporţii pornind de la 25% până la 70% - sunt de părere însă că examenul naţional nu este atât de corupt pe cât s-a spus în presă. Rectorul Lizica Mihuţ, de la Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad, crede că Bacalaureatul este un examen naţional serios.

Unul dintre rectorii care doresc să se întoarcă la examenul de admitere este Ioan Talpoş, de la Universitatea de Vest din Timişoara. „Voi propune mâine (azi - n.r.), în senatul universităţii, o schimbare care va conta pentru anul viitor“, spune Talpoş.

Şi Ioan Vişa, rectorul Universităţii „Transilvania“ din Braşov, ar dori reintroducerea examenului de admitere. „Trebuie luate măsuri la nivel naţional în ceea ce priveşte desfăşurarea admiterii pe bază de examen. Dacă decide numai o universitate acest lucru, atunci aceasta nu va mai avea studenţi“, precizează Ioan Vişa. Rectorul universităţii braşovene spune că şi studenţii din senatul instituţiei i-au cerut reintroducerea examenului de admitere.

De altfel, Ioan Vişa consideră că generalizarea concursului de dosare a dus şi la scăderea calităţii studenţilor. „La ora actuală există un lot de 20%-30% de studenţi interesaţi de pregătirea lor, dar foarte mulţi au cunoştinţe extrem de precare şi termină facultatea în cinci, şase ani“, completează rectorul.

CE SPUN TINERII

Studenţii vor un Bacalaureat mai dur

Copiatul la Bacalaureat poate avea efecte negative asupra elevilor care s-au pregătit pentru acest examen şi au învăţat de-a lungul anilor, mai ales în contextul în care tot mai multe facultăţi aleg să renunţe la examenul de admitere.

În aceste condiţii, Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) a solicitat, în urmă cu două săptămâni, printr-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), reintroducerea examenului de admitere în facultate, după cum a declarat preşedintele Uniunii, Gabriel Petrea. UNSR a făcut acest demers deoarece, în urma unui studiu efectuat on-line în rândul a 150 de studenţi, 99% dintre aceştia au copiat sau au auzit de la alţi candidaţi la Bacalaureat care au copiat la acest examen.

Liderul studenţilor a afirmat că Uniunea va propune şi revizuirea metodelor de examinare în clasa a XII-a, întrucât există automatismul de învăţare a comentariilor din culegeri. „Examenul de bacalaureat ar trebui să fie ceva mai dur. Sunt cazuri în care la Bacalaureat, candidaţii iau 9,50, iar la admitere de-abia iau 5“, a precizat Preda.

CE SPUN AUTORITĂŢILE

Adomniţei denunţă „sabotajul politic“

Liceenii ar putea să nu mai beneficieze de postarea subiectelor pe internet, începând de anul viitor, aceasta fiind considerată o mare problemă de către actuala conducere PNL-istă a Ministerului Educaţiei.

„Ne vom gândi dacă e util sau nu să mai postăm pe site subiectele şi vom anunţa decizia noastră până în septembrie“, a precizat secretarul de stat Zvetlana Preoteasa. În ceea ce priveşte Bacul din acest an, Preoteasa a declarat, ieri, că e cel mai bine organizat examen de după 1990, realizat de o echipă liberală. Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, i-a împă rtăşit părerea şi a precizat că, în opinia lui, faptul că au fost eliminaţi din examen 268 de elevi, 98 de profesori şi că procentul de promovabilitate e de 78,26% - mai mic decât în anii trecuţi - sunt semne de însănătoşire a învăţământului.

Cu prilejul prezentării bilanţului examenului, Adomniţei a ţinut să precizeze că sabotarea Bacalaureatului 2008 a fost una „premeditată, cu iz politic“ şi că etichetările de tipul „învăţământ corupt, profesori şpăgari şi elevi proşti“ sunt nedrepte.

VEZI ŞI:

Cazul „Mita de la Bac“ a sfârşit în arestul poliţiei

BAC-ul în alb şi negru

"REZULTATELE DE LA BAC"

"Directoarea care a fraudat Bacul, reţinută"

Ne puteți urmări și pe Google News