Lipsa somnului scade puterea de concentrare

Lipsa somnului scade puterea de concentrare

Dacă dormi puţin, îţi pierzi eficienţa la serviciu şi rişti să te îmbolnăveşti.

Persoanele care nu-şi fac orele de somn (adică cel puţin şapte ore pe noapte) riscă să ia decizii proaste, sunt mai obosite şi se pot îmbolnăvi mai uşor de inimă, diabet sau depresie. Dormi în fiecare noapte şapte-opt ore şi fereşte-te de obiceiurile care ţi-ar putea cauza insomnii. Ideal ar fi să îţi faci orele de somn începând cu ora 22.00 şi să nu te bazezi pe somnul de dimineaţă.

Accidente, decizii proaste, probleme cu memoria

Înainte ca Thomas Edison să inventeze becul electric în 1880, oamenii dormeau în jur de 10 ore pe noapte. Astăzi, media de somn în SUA este de 6,9 ore pe noapte în timpul săptămânii şi 7,5 ore pe noapte în weekend, potrivit datelor de la National Sleep Foundation. „Sunt tot mai puţini oameni care au un somn optim“, atrage atenţia Chris Drake, medic la Henry Ford Hospital Sleep Disorder and Research Center, Detroit.

Efectele nopţilor albe asupra performanţei se văd imediat. „Poţi lua o decizie proastă sau poţi uita să faci anumite lucruri. Când conduci, într-o clipă de neatenţie, poţi să ieşi de pe şosea“, explică medicul Greg Belenky, director la Sleep and Performance Research Center la Washington State University Spokane.

Pe termen lung, lipsa somnului duce la creşterea în greutate, la diabet, hipertensiune, probleme de inimă sau depresie. „Hormonii care controlează apetitul sunt afectaţi“, completează Chris Drake. Prea puţin somn interferează cu capacitatea organismului de a regla glucoza şi poate cauza inflamaţii care pot cauza probleme de inimă şi hipertensiune. „Persoanele sănătoase sunt foarte tentate să renunţe la o oră sau două de somn. Dar aşa îţi reduci semnificativ productivitatea. Unele persoane se şi mândresc cu faptul că dorm puţin“, susţine medicul Greg Belenky, director la Sleep and Performance Research Center la Washington State University Spokane.

Somnul de seară, mai sănătos decât cel de dimineaţă

Experţii recomandă să dormim şapte ore pe noapte, dar timpul poate varia de la o persoană la alta. „Statisticile arată că adulţii au nevoie de şapte ore de somn. Un nou-născut doarme jumătate din timp, iar pe măsură ce creşte, timpul de somn scade către o treime“, explică Radu Braga, cercetător la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti. Cel mai bine ar fi să te culci la ora 22.00, deoarece somnul de dimineaţă este mai prost decât cel de seară. „Există mai mulţi hormoni care se eliberează după bioritmuri şi de aceea este mai bine să ne culcăm mai devreme“, adaugă Radu Braga.

REGULI

Nu bea alcool, evită sportul înainte de culcare

Ca să ai un somn liniştit, încearcă să-ţi faci un program regulat, îţi recomandă medicii de la US National Institute of Health. Nu face sport cu cinci sau şase ore înainte de a te culca, evită cafeina, nicotina şi alcoolul, dar şi mesele prea bogate. Specialiştii te mai sfătuiesc să nu aţipeşti după ora 15.00 şi să te relaxezi înainte de somn cu o baie caldă, o carte bună sau muzică.

Ne puteți urmări și pe Google News