Cine nu se teme să doneze sânge

Cine nu se teme să doneze sânge

Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine pregăteşte azi la Constanţa o serie de evenimente pentru conştientizarea necesităţii acestui gest.

„A dona sânge când eşti sănătos este nu numai un act altruist şi umanitar, ci şi de previziune. Certificatul de donator de sânge este de fapt un certificat de conştiinţă civică“, le spune constănţenilor, prin fluturaşi răspândiţi în oraş, Alina Dobrotă, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine.

„Donarea de sânge nu prezintă niciun risc. Medicul decide dacă puteţi dona sau nu, iar prelevarea este efectuată doar de personal calificat şi se desfăşoară în condiţii de igienă şi confort“, dă asigurări Dobrotă. Potrivit şefului centrului, pe perioada sezonului estival, nevoia de sânge este mai mare datorită numărului crescut de turişti de pe litoral şi din cauza accidentelor care fac numeroase victime. „Boom“ al clienţilor Pe lângă donatorii fideli, din ce în ce mai mulţi tineri au devenit în ultima perioadă clienţi ai centrului. Vin să ofere sânge pentru prieteni şi rude. Aşa că sala de aşteptare se umple în fiecare dimineaţă cu 40-50 de persoane care stau la rând. „Cred că merită, sper să ne ajutăm prietenul şi o să mai donăm chiar dacă mi-e puţin frică acum, încerc să mă stăpânesc“, ne şopteşte o tânără, aşezată cuminte la coadă, pentru a ajuta un prieten bolnav de leucemie.

Donatorii fideli nu mai au emoţii. De mulţumiri nu au nevoie, altora li se arată recunoş- tinţa peste ani. Florea Mircea a început această îndeletnicire acum 20 de ani, când a donat sânge unui copil din bloc. „A suferit arsuri şi aveam aceeaşi grupă de sânge. N-am stat pe gânduri. Acum, după atâţia ani, e băiat mare, a aflat şi mi-a mulţumit“, spune donatorul. Centrul de Transfuzii Sanguine nu poate accepta persoane din afara judeţului.

„Este o soluţie la care am recurs datorită faptului că nu există deocamdată un registru naţional al donatorilor de sânge pe suport electronic, adică o bază de date care să fie accesată în momentul selectării donatorilor“, explică Alina Dobrotă. Ministerul Sănătăţii pune la punct un asemenea centru informatic, dar nu se ştie când va fi definitivat. Oamenii înţeleg însă situaţia şi nu se supără. Liliana Pârlogea, stabilită în Constanţa, dar originară din Cluj, spune că are mama bolnavă acasă.

„Sunt foarte departe de casă, nu pot să donez acolo şi atunci donez la Constanţa pentru alţii care au nevoie, poate la rândul lor alţii vor dona în oraşul meu pentru mama şi pentru alte persoane care au nevoie“, spune ardeleanca. Pentru a fi acceptaţi, donatorii de sânge trebuie să aibă între 18 şi 65 de ani, să nu fi avut boli transmisibile, hepatita C, TBC sau HIV-SIDA, să nu întreţină relaţii sexuale cu parteneri multipli, inclusiv cu persoane de acelaşi sex, şi să nu fie analfabeţi, pentru a putea semna. IMPLICARE Donările au crescut în toată ţara Numărul donatorilor de sânge a crescut anul acesta cu 10%-12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cantităţile colectate în ţară se ridică la peste o sută de mii de litri de sânge, în condiţiile în care o persoană poate dona o dată 400 de mililitri. Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină pun acest lucru pe seama campaniilor derulate în această primăvară în facultăţi.

„Aceste date sunt îmbucurătoare nu numai prin cifra ca atare, ci prin categoriile noi de donatori: studenţi, tineri, persoane cu un grad de civilizaţie mai bun“, apreciază doctorul Doina Vuculescu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină. Conducerea Centrului susţine că sunt în continuare probleme cu grupa de sânge AB4 negativ. (Ionela Croitorescu)

Ne puteți urmări și pe Google News