Laboratorul de fizică al Şcolii Generale I-VIII din comuna Făureşti a fost transformat în grădiniţă de aproape trei ani.
50 de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 6 ani se înghesuie într-un spaţiu de aproape 20 de metri pătraţi. Pentru că nu are apă curentă, iar grupul sanitar este în curtea şcolii, grădiniţa rurală nici nu are autorizaţie de funcţionare.
Pe lângă faptul că spaţiul este inadecvat, educatoarele au fost anunţate recent că trebuie să se mute înainte de încheierea anului şcolar. „Am primit dotarea necesară pentru un centru de informare şi documentare şi vom amenaja acest centru în fostul laborator de fizică. Îmi pare rău de cei mici, dar nu am ce să le fac, trebuie să plece pentru că îmi trebuie sala. Programa şcolară trebuie respectată“, se scuză directorul şcolii, Nicolae Teodorescu. Vechiul sediu al grădiniţei a fost demolat. „Era o clădire veche de peste 100 de ani, aflată într-un stadiu avansat de degradare, şi exista pericolul să pice tavanele sau pereţii pe copii“, susţine inspectorul şcolar Ilie Guriţoiu.
Conducerea primăriei susţine că nu sunt spaţii disponibile, iar copiii vor fi nevoiţi să stea acasă. Autorităţile au întocmit un proiect şi au început lucrările pentru un nou sediu, evaluat la circa 300.000 de lei, care are prevăzute două săli de clasă (peste 32 mp), un grup sanitar modern şi o cancelarie. Ministerul Educaţiei şi Cercetării a trimis numai aproximativ o treime din bani. „Ne-am oprit de o lună, pentru că nu mai avem bani. La constructor avem datorii de 100.000 de lei. Am lucrat pe datorie în speranţa că ne mai vin bani de la minister. Însă anul acesta nu am mai primit niciun leu. Iar bugetul local nu poate suporta o investiţie atât de mare“, susţine viceprimarul comunei. „Toate investiţiile începute de minister vor fi finalizate, nu ştiu să spun exact când vor ajunge banii şi la Făureşti, dar vor ajunge“, a replicat Paul Dumitrescu, purtător de cuvânt al ISJ Vâlcea.