CFR a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, că îşi asumă întreaga responsabilitatea pentru accidentul feroviar de ieri din apropierea gării din Valea Călugărească, afirmând că va acoperi pagubele cauzate de accident. În urma accidentului, o tânără de 17 ani din Focşani, care îşi vizitase sora studentă la Bucureşti şi se întorcea acasă, a murit. Alţi patru pasageri au fost răniţi, însă numai doi au rămas internaţi în spital. În acest moment, ancheta este supervizată de procurori, iar victimele şi răniţii vor fi despăgubiţi de compania CFR, doar dacă fac dovada cu biletul de tren.
"Cauzele producerii evenimentului nu au fost elucidate, dar sperăm ca în cel mai scurt timp să ajungem la o concluzie", a declarat Claudiu Dumitrescu, director Direcţia Generală Infrastructură.
"La ora actuală s-a constituit comisia de anchetă compusă din reprezentanţi ai Companiei de Infrasctructură Feroviară, reprezentanţi ai operatorului de transport naţional de călători şi reprezentanţi ai Autorităţii Feroviare Române. Va trebui să luăm legătura cu organele medicale pentru a stabili exact cauza decesului. Comisia îşi face atribuţiile necesare conform reglementărilor specifice şi în cel mai scurt timp sperăm să ajungem la o concluzie care să stabilească cu exactitate cauzele producerii acestui evenimen", a continuat acesta.
Cristian Ungureanu, directorul Direcţiei Generale Infrastructură, a asigurat că macazul a fost verificat vizual chiar în dimineaţa zilei de ieri. Acesta a asigurat că în jurul orei 11:30 au fost ridicate locomotiva şi ultimul vagon şi a asigurat că în jurul orei 14:00 circulaţia să se reia pe un singur fir, iar trenul 651 ar fi primul care circulă spre Iaşi pe ruta Valea Călugărească.
"În legătură cu modul de tratare al pagubelor produse în urma decesului sau rănirii a unui călător aflat în mijlocul de transport, pot să vă spun că legislaţia care se aplică este Regulamentul de transport pe Căile Ferate Române din 2005 în care se prevede că paguba rezultată în urma decesului sau rănirii cât şi a pierderii bagajelor este suportată de către operatorul feroviar. Stabilirea cuantumului se face de către comisia de cercetare. Ancheta a început aseară şi se va termina când comisia va finaliza raportul de cercetare ", a declarat Teodor Gabriş, director Regionala Transport Feroviar Călători Bucureşti.
Ludovic Orban: "E posibil să se fi intervenit asupra macazului" După accidentul feroviar de la Valea Călugărească, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat că deocamdată nu se ştiu cauzele exacte ale tragediei, dar că există posibilitatea ca cineva să fi intervenit asupra macazului, încercând să fure din componente.
"A fost vorba de un macaz care a fost supus reviziei anuale cu două zile în urmă. Tocmai în asta constă ciudăţenia acestei deraieri, macazul în mod normal ar fi trebuit să funcţioneze. Există deja opinii ale unor specialişti că există posibilitatea să se fi intervenit asupra macazului, probabil cineva a vrut să fure buloanele", a precizat Orban.
Ministrul Transporturilor a ţinut să precizeze că încă nu se ştiu cauzele exacte ale accidentului, cercetările fiind în curs de derulare. "Încă nimic nu e stabilit cu precizie. S-au prelevat probe, s-au făcut fotografii, vor fi făcute teste de laborator", a spus Orban.
"E prematur să se tragă vreo concluzie. Practic a fost retezat un stâlp, locomotiva s-a oprit în al doilea stâlp, sunt bucăţi din şina de cale ferată care sunt desprinse. Din punct de vedere tehnic, în mod cert, informaţia pe care a primit-o mecanicul de locomotivă era de undă verde şi a anume că macazul este în poziţia corectă, deci nu poate fi o informaţie eronată care să fie interpretată greşit de mecanic", a evaluta Orban accidentul.
Întârzieri
Trenurile care vin dinspre Moldova în Capitală circulă pe rută ocolitoare din Buzău, prin Făurei, Urziceni, Bucureşti. Din această cauză, garniturile care ajung în Gara de Nord au avut întârzieri foarte mari, unele de chiar câteva ore. 8 trenuri au întâmpinat astfel de probleme.
Cei mai afectaţi au fost pasagerii Rapidului care venea de la Moscova, care au întârziat peste 3 ore si jumătate. Încă din această noapte, de la ora două, traficul a fost întrerupt în zona accidentului fapt ce a generat aceste întârzieri. Situaţia va mai dura câteva ore, până la ndepărtarea vagoanelor de pe liniile de cale ferată.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 13:30