CNA a decis: poliţiştii rămân „nişte ţărani“

CNA a decis: poliţiştii rămân „nişte ţărani“

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) nu le-a dat câştig de cauză liderilor sindicatului poliţiştilor care, supăraţi pe ultimul spot ce promovează „picătura de stil“ de la Cava D’Oro (marcă de coniac produsă de compania Alexandrion), au cerut interzicerea acestuia.

Motivul: „Aduce prejudicii de imagine instituţiei şi duce la scăderea autorităţii poliţistului în relaţia cu cetăţeanul“.

Concret, în reclamă, un poliţist este apostrofat de câţiva ţărani care, decişi să înveţe limba franceză de la televizor, se revoltă împotriva poliţistului din sat care le schimbă canalul pe un post ce difuza muzică populară. „Considerăm că aceasta arată un nivel de cultură a poliţistului pe care, sincer, nicio persoană cu opt clase nu l-ar avea. Politiştii au un grad de cultură mult mai ridicat. Sunt politişti care au absolvit o academie, poliţişti cu doctorate. Vă imaginaţi ce se întâmplă când cetăţeanul de rând vede o asemenea reclamă!“, a precizat liderul sindical Liviu Butunoiu.

CNA a dat un verdict, ieri, după ce a primit şi opinia Consiliului Român pentru Publicitate (RAC) care preciza că spotul încalcă prevederile articolelor 7 şi 12 din Codul de publicitate, arătând că asocierea peiorativă a poliţiştilor cu „nişte ţărani“ reprezintă o formă de discriminare şi de denigrare a profesiei acestora.

„Spotul nu încalcă Legea audiovizuală şi nu există motive de interzicere a acestuia, mai ales că nu mai rulează de la 1 mai“, a precizat, ieri, preşedintele CNA, Răsvan Popescu. Potrivit acestuia, poliţiştii se pot simţi într-un fel lezaţi, dar clipul este realizat cu umor. „În reclamă sunt totuşi nişte ţărani, care zic despre altcineva că e şi el ţăran. Personajele proiectează universul lor în exterior, fără a-şi propune să jignească“, a mai spus Popescu.

La rândul său, Robert Tiderle, directorul de creaţie al agenţiei Papaya Advertising care a realizat spotul, şi-a cerut scuze faţă de cei care s-au supărat din cauza reclamei. El a apreciat decizia RAC drept una de „prost gust“ şi a ţinut să precizeze apoi că cel care a jucat rolul poliţistului este poliţist şi în realitate.

Ne puteți urmări și pe Google News