CHRISTIAN MITITELU: Preţul pâinii

CHRISTIAN MITITELU: Preţul pâinii

Nu ne putem feri de ceea ce se întâmplă la nivel mondial.

Timp de trei decenii, preţul alimentelor de bază s-a menţinut constant. Ciclul s-a încheiat. Preţul grâului, al porumbului şi al soiei pe piaţa internaţională s-a dublat în ultimul an; la fel al orezului, în numai jumătate de an.

Cauzele ar fi multiple. Suntem mai numeroşi. Iar creşterea economică înregistrată de China, India etc. a îngroşat rândurile consumatorilor care nu se mai mulţumesc cu un blid de linte. Mănâncă de două ori mai multe lactate şi carne ca în anii ’80.

Scumpirea alimentelor este legată de evoluţia preţului petrolului. S-a scumpit petrolul, se scumpesc electricitatea şi motorina; de aici şi mâncarea. Ţările care importă petrol ar vrea să nu mai depindă de el. Ca urmare, avem suprafe- ţe de teren scoase din circuitul alimentar. Se subvenţionează, în schimb, culturile de porumb, rapiţă sau trestie-de-zahăr, rezervate exclusiv producţiei de etanol sau biodiesel. Scade oferta de porumb pe piaţă.

Apoi, avem efectele încălzirii globale: secetă mare (ca aceea din Australia), deşertificarea unor zone, inundaţii mai frecvente în altele. Şi favorizarea trusturilor agroalimentare în detrimentul micului producător.

Ce se poate face? Producţia la hectar nu mai poate creşte în pas cu cea a populaţiei globului. Ritmurile realizate acum 30-40 de ani nu mai pot fi susţinute. S-au scumpit oricum şi îngrăşă- mintele. Iar cultivarea unor specii modificate genetic, mai rezistente, nu pare a fi o soluţie unanim agreată.

Desigur, în Rusia, Brazilia etc. (chiar şi la noi) mai există suprafeţe necultivate - nu neapărat cele mai fertile. Introducerea lor în circuitul agricol implică dezvoltarea infrastructurii, în primul rând a şoselelor de acces.   Aşadar, hrana nu se va ieftini în viitorul previzibil. Într-o lume în care un miliard de oameni trăiesc cu mai puţin de un dolar pe zi, aceştia vor fi cei mai afectaţi de preţul alimentelor. Scumpirile duc la foamete, iar foametea naşte revoluţii. Să ne amintim atunci că porumbul necesar pentru a umple un rezervor de jeep cu etanol ar fi putut hrăni un seamăn de-al nostru timp de un an.

Ne puteți urmări și pe Google News