Edilul sectorului 6 a fost campion la cheltuielile decontate pentru salubrizare, dar s-a zgârcit la investiţiile în drumuri.
Sectorul 6, condus de Cristian Poteraş, a reuşit să se păstreze pe linia de plutire în ultimii 4 ani. Aceasta e concluzia analizelor municipalităţii, care mai arată că „administraţia se situează în plutonul de mijloc“ şi că „nu s-a distins între celelalte sectoare în mod pozitiv la niciun capitol“.
A avut excedente bugetare, n-a investit foarte mult în transporturi, a ţinut în frâu cheltuielile la învăţământ, cultură şi culte, nu a depăşit mediile municipale la capitole de venituri şi cheltuieli şi nu s-a detaşat de plutonul format din sectoarele 4 şi 5, la capitolul bugete. În concluzie, specialiştii municipalităţ ii au fost de părere că e loc şi de mai bine la sectorul 6.
Străzi proaste, dar curate
Cu un buget cumulat în valoare de 1,23 miliarde de lei, sectorul 6 se situează pe locul 4 la nivelul Capitalei după sectoarele 1, 2 şi 3. La fel ca la celelalte administraţii, cele mai mari cheltuieli au fost pentru învăţământ (390 de milioane lei), dezvoltare publică (300 de milioane de lei) şi servicii sociale (185 de milioane lei).
Cel mai mult a avut de suferit administraţia străzilor. Deşi sectorul nu se poate lăuda că le oferă clipe de vis şoferilor, puţini bani au luat direcţia asfaltărilor sau a întreţinerilor curente. Cifrele arată că, în perioada 2004- 2007, Poteraş „a investit“ în drumuri doar 76 de milioane de lei, în condiţiile în care, în sectorul 3 s-au cheltuit doar în 2006 aproape 90 de milioane. Diferenţele de investiţii sunt mari, ţinând cont de faptul că bugetul cumulat al administraţiei Poteraş a fost cu doar 250 de milioane de lei mai mic decât cel al administraţiei Negoiţă.
Poteraş însă a dorit să aibă un sector curat şi a alocat salubrizării aproape 203 milioane de lei, devansându-i pe Negoiţă şi pe Andrei Chiliman la acest capitol. Astfel, Poteraş se poate lăuda că a ocupat primul loc în topul „Cine a cheltuit cel mai mult pe curăţenie“.
Locul 4 în top excedente
Deşi, până în 2006, administraţia condusă de primarul Poteraş nu a dus lipsă de proiecte în care să fie investiţi banii, anul 2007 a adus cu sine şi excedentele bugetare, una dintre marile probleme ale tuturor sectoarelor. „În 2007, cheltuielile bugetului local au fost cu 72 de milioane de lei mai mici decât veniturile“, se arată în analize. Cel mai probabil, necazurile au venit în urma contractării de credite. În cei 4 ani analizaţi, sectorul 6 a cheltuit 111 milioane de lei din împrumuturi. Apropierea anului 2007 şi creşterea veniturilor au blocat echipa edilului care „nu a mai avut timp să angajeze resursele suplimentare“.
Cu cele 80 de milioane înregistrate ca excedente, Poteraş se poate lăuda că a dus sectorul în topul celor care nu au ştiut cum să-şi gestioneze fondurile, după Andrei Chiliman (400 de milioane de lei), Adrian Inimăroiu (200 de milioane de lei) şi Neculai Onţanu (153 de milioane de lei).
AVERE
> Un apartament în Bucureşti, în suprafaţă de 100 mp
> Trei autoturisme: Dacia, Fiat Polski şi Lexus Rx
> Depozite bancare în valoare de 6.729 $ şi 5.638 euro
> Acţiuni sau părţi sociale în societăţi comerciale în valoare de 8.415.900 de lei (valoarea de patrimoniu a societăţii comerciale)
> Indemnizaţie primar pe anul 2007 - 43.566 de lei
TOP
Un sector în a doua jumătate a plutonului
În comparaţie cu alte sectoare, sectorul 6 s-a situat în 2007 pe următoarele poziţii:
> locul 4 la venituri totale ale bugetului local > locul 4 la venituri din cote defalcate şi venituri locale > locul 3 la venituri de la bugetul de stat > locul 5 la cheltuieli totale ale bugetului local > locul 1 la salubrizare > locul 3 la parcuri şi zone verzi > locul 5 la administrarea străzilor > locul 4 la cheltuieli de personal > locul 3 la cheltuieli cu bunuri şi servicii > locul 5 la cheltuieli cu serviciul datoriei publice > locul 5 la cheltuieli de capital