Bursa pariurilor la UNITER

Bursa pariurilor la UNITER

EVZ mizează pe Andrei Şerban, cu „Unchiul Vania“, şi pe actriţa Ofelia Popii la cele mai importante trofee. Premiile breslei teatrale se dau azi, la Teatrul Naţional din Capitală.

Lumea teatrului îşi premiază excelenţa azi, de la ora 20.15, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, unde va avea loc a XVI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER. Spectacolul decernării lor va fi televizat în direct, la TVR 1.

Specialiştii în teatru contactaţi de EVZ îl indică în unanimitate drept principal favorit la cele mai importante două premii - Cel mai bun spectacol şi regie - pe regizorul Andrei Şerban şi montarea sa cu „Unchiul Vania“ de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca (cinci nominalizări).

Alte premii care par sigure sunt cele pentru interpretare feminină şi debut, unde tinerele actriţe Ofelia Popii (Mefisto în „Faust“-ul lui Silviu Purcărete) şi Cristina Casian („Amalia respiră adânc“) par a nu avea contracandidate. Un alt eveniment al actualei ediţii va fi acordarea Premiului de Excelenţă longevivului actor Radu Beligan. Alte nume celebre care vor fi premiate de Senatul UNITER sunt Dorina Lazăr, Ion Besoiu, Ada Milea sau Marian Râlea. Şerban, preferat pe linie Juriul de nominalizări, format din criticii de teatru Magdalena Boiangiu, Ion Cocora şi Doru Mareş, a propus câte trei nume, la fiecare dintre cele nouă categorii. La categoria Cel mai bun spectacol, apreciata montare a lui Andrei Şerban concurează alături de „Faust“, produs de Silviu Purcărete la Teatrul Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu, şi de „Ionesco - Cinci piese scurte“, montare a lui Alexandru Dabija la Teatrul Odeon.

Cam aceleaşi nume îşi dispută şi premiul pentru Cel mai bun regizor, cu diferenţa că Purcărete este înlocuit de László Bocsárdi, care a pus în scenă „Don Juan“, după Moliére, la Teatrul „Toma Caragiu“ din Ploieşti. Tânărul critic de teatru Andreea Dumitru atrage atenţia asupra faptului că juriile de teatru tind să împace „şi capra, şi varza“, acordând câte o distincţie fiecărui spectacol remarcabil. În opinia Andreei Dumitru, „Unchiul Vania“ este „spectacolul de referinţă al ultimelor stagiuni“ şi al creaţiei lui Andrei Şerban din ultima perioadă, şi ar fi dorit „cât mai multe nominalizări pentru «Unchiul Vania», pentru a-l scoate în evidenţă“. Vania, cel mai bun actor Aceeaşi opinie o are şi un critic din generaţia de veterani, Florica Ichim, care numeşte „Unchiul Vania“ al lui Şerban „o capodoperă de regie“ şi consideră că „cei trei actori principali din spectacol trebuiau nominalizaţi toţi“. Atât ele, cât şi apreciatul cronicar orădean Mircea Morariu afirmă că „Unchiul Vania“ ar trebui, „indiscutabil“, premiat atât pentru Cel mai bun spectacol, cât şi pentru Cel mai bun regizor, cu toată concurenţa redutabilă pe care o are.

În această seară vom vedea dacă opţiunile juriului UNITER - compus din regizoarea Sanda Manu, cronicarul Cristina Modreanu, actriţa Rodica Negrea, scenograful Dragoş Buhagiar şi criticul Victor Scoradeţ - coincid cu cele ale specialiştilor contactaţi de EVZ. Alt premiu pe care l-ar putea primi spectacolul lui Andrei Şerban este cel pentru Cel mai bun actor în rol principal, unde criticii contactaţi de EVZ îl preferă fără excepţie pe András Hatházi, interpretul rolului principal, Ivan Petrovici (Vania), în spectacol. Andreea Dumitru crede că ar avea o şansă şi Marcel Iureş, nominalizat pentru „Capra sau Cine e Sylvia?“, la Teatrul Act. La Cea mai bună scenografie, cei trei critici consideră că premiul îl merită Helmut Sturmer, pentru decorurile din „Faust“. Mefisto îi poartă noroc Ofeliei Popii Andreea Dumitru este critică în privinţa nominalizărilor pentru interpretare, unde spune clar că ar fi înclinat spre alte nume: „«Pescă ruşul» ar fi trebuit să aibă mai multe nominalizări, la fel şi «Unchiul Vania», în primul rând actriţ a Imola Kézdi“. Ofelia Popii (în rolul Mefisto) merită însă din plin nominalizarea. Florica Ichim şi Mircea Morariu o văd pe Ofelia Popii învingătoare sigură, deşi concurează alături de Coca Bloos şi Emilia Dobrin. Criticul Andreea Dumitru consideră că nominalizările au adus surprize mari, de exemplu prezenţa lui Dan Glasu („Pescăru- şul“, de Andrei Şerban), la rol secundar, este una „surprinzătoare, în sens rău“.

Florica Ichim şi Mircea Morariu au aceeaşi opţiune, fermă, pentru rolurile secundare: Dana Dogaru („În rolul victimei“, Teatrul Metropolis) şi Ovidiu Ghiniţă („Vis Toamna“, Teatrul din Arad). Cu entuziasm este receptată şi performanţa Cristinei Casian, nominalizată la debut, în „Amalia respiră adânc“, iar Andreea Dumitru crede că aceasta şi Anikó Pethö (Sonia în „Unchiul Vania“) „sunt la fel de talentate“. FAVORIT Cehov în maghiară Textul clasic al lui A.P. Cehov beneficiază, în spectacolul montat de Andrei Şerban la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, de o abordare originală, care i-a lăsat „cu gura căscată“ chiar şi pe cei care credeau c-au văzut multe. Traducerea textului pentru acest spectacol este realizată de regizor, împreună cu Kinga Kovács. Distribuţia îi cuprinde, printre alţii, pe József Bíró, Imola Kézdi, András Hatházi, Bogdán Zsolt, Anikó Pethö. Decorurile şi costumele sunt semnate de Carmencita Brojboiu.

Ne puteți urmări și pe Google News