Ludovic Orban, desemnat de liberali drept candidat la Primăria Capitalei, deşi face politică de 15 ani, se află la prima confruntare directă cu electoratul.
Până acum el s-a dovedit un personaj popular doar în PNL, unde şi-a câştigat postul de vicepreşedinte într-o bătălie uninominală în cadrul congresului. Acum are ocazia să dovedească dacă are popularitate şi în afara partidului, pentru că nu a candidat până acum decât pe listă. > Lansat de Patriciu. Orban a debutat în politică alături de Dinu Patriciu, în partidul acestuia, PL’93. În politica mare a intrat abia după fuziunea partidului lui Patriciu cu PNL. Multă vreme el a fost în eşalonul doi, fiind rotit prin câteva posturi de secretar de stat. La alegerile din 2000 prinde un loc pe lista partidului pentru Călăraşi, dar nu reuşeşte să intre în parlament. > Adversar al lui Stolojan. Ales în 2001 în Biroul Politic, Orban va pierde postul peste numai un an. La congresul din 2002, Stolojan stârneşte nemulţ umirea unor lideri ai partidului propunând ca membrii Biroului să nu mai fie aleşi direct, ci pe lista propusă de preşedinte. Orban candidează contra lui Stolojan, contestând schimbarea statutului, dar este învins zdrobitor cu scorul de 944 la 193. > Evitat de Tăriceanu. Nici retragerea lui Stolojan din fruntea PNL nu ia oferit mai multe şanse. La congresul din ianuarie 2005, noul preşedinte al partidului, Călin Popescu-Tăriceanu, l-a ocolit la stabilirea membrilor conducerii. Nu a avut mai mult succes nici în disputa cu Adriean Videanu pentru a fi nominalizat drept candidat al Alianţei D.A. la Primăria Capitalei.
Orban s-a mulţumit cu postul de viceprimar al Capitalei, funcţie în care a fost ales de consilierii din Bucureşti. Încet, încet însă, Orban a reuşit să profite de tensiunile tot mai mari dintre preşedintele Traian Băsecu şi liberali, impunându-se prin atacuri la adresa şefului statului. Tăriceanu a acceptat ieşirile sale, dar a evitat să-l împingă pe Orban în prima linie, de teama deteriorării raporturilor cu şeful statului. Cel mai clar exemplu - la finalul lui 2006, Orban a candidat, fără succes, pentru portofoliul Agriculturii, dar Tăriceanu l-a preferat pe secretarul general al partidului, Dan Motreanu.
> 2007, anul succesului. Ludovic Orban a reuşit, la congresul de anul trecut, să revină în conducerea centrală a PNL. Victoria sa a fost cu atât mai preţioasă cu cât l-a învins, la vot direct, 769 la 511, chiar pe Bogdan Olteanu, mâna dreaptă a lui Tăriceanu. Postul disputat şi câştigat de Orban a fost cel de vicepreşedinte responsabil cu imaginea partidului.
După congres şi-a luat rolul în serios şi a avut o contribuţ ie importantă în consolidarea imaginii PNL ca partid anti-Băsescu. Tot Orban a fost şi cel care a susţinut eliminarea PD din guvern, fiind recompensat cu postul de ministru al transporturilor, eliberat de eliminatul democrat Radu Berceanu. > Accidentul de maşină. Unul dintre momentele de criză ale carierei sale politice a lui Orban a fost cel din ziua de 16 decembrie 2007. El a fost implicat într-un accident, pe Şoseaua Cotroceni, după ce maşina pe care o conducea a derapat. Iniţial, nu a recunoscut accidentul, apoi a negat existenţa unei victime. Ulterior, Parchetul a stabilit că a lovit o persoană, dar a dat NUP deoarece familia victimei nu a a făcut plângere, iar accidentul a fost uşor.