Abandonaţi de mamă, nevoiţi să muncească şi să îndure bătăi şi umilinţe, doi fraţi - un băieţel de 12 ani şi o fetiţă de 9 ani - se vor cunoaşte într-un centru de plasament din Suceava. Autorităţile i-au recuperat de la presupuşii taţi.
La vârsta la care majoritatea copiilor sunt preocupaţi doar de jucării şi desene animate, au fost nevoiţi să muncească şi să îndure bătăi şi umilinţe greu de suportat chiar şi pentru adulţi. Aşa s-ar putea rezuma drama a doi fraţi - un băieţel de 12 ani şi o fetiţă de 9 ani - care se vor cunoaşte într-un centru de plasament din Suceava. Asta, după ce au fost „recuperaţi“ de la presupuşiitaţi de către autorităţi care încearcă acum să le ofere o viaţă mai bună. Abandonată şi de tată
Fetiţa a fost preluată de angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DASPC), la sfârşitul săptămânii trecute, din comuna suceveană Slatina. „S-a ascuns trei zile în casa nelocuită a tatălui ei, pentru că întârziase un sfert de oră la şcoală şi se temea pentru «corecţia» care urma să-i fie aplicată de bunic. (…) Am aflat că a fost abandonată de mamă pe când avea doar şase luni. A fost încredinţată, apoi, tatălui care a crescut-o până la 6 ani, când a plecat la muncă în străinătate. De atunci, fetiţa a rămas la bunicul patern. Trăia în condiţii puţin spus «mizere»“, au spus angajaţii DASPC.
Potrivit acestora, în ciuda greutăţilor pe care le-a îndurat, fetiţa este unul dintre cei mai buni elevi din clasa sa. Abia după ce au recuperat-o, inspectorii de la Protecţia Copilului au descoperit că micuţa este sora unui băiat de 12 ani, internat într-un centru de plasament din Suceava, la sfârşitul lunii trecute. Torturat şi obligat să muncească
Băiatul a fost lăsat de mamă în grija presupusului său tată, de la care a încercat să fugă de câteva ori, în ultimele luni. Motivul: zilnic, bărbatul îl punea să hrănească animalele din gospodărie - patru boi şi un cal - şi să le cureţe, iar, la final, îl bătea pentru că nu avea temele făcute. „Se încearcă găsirea celei mai potrivite modalităţi de a-i face să se cunoască şi să crească împreună, ca frate şi soră. Este trist că adevărata protecţie a acestor copii este asigurată de o instituţie de protecţie a drepturilor copilului. Faptul că se vor cunoaşte şi vor creşte în acelaşi mediu va diminua impactul încercărilor prin care au trecut“, consideră reprezentanţii DASPC.