Rusia şi Ucraina s-au înţeles ieri în privinţa gazelor, nu înainte de a speria din nou Uniunea Europeană cu întreruperea livrărilor.
Compania rusă Gazprom a anunţat ieri că a restabilit fluxul complet de gaz către Ucraina, renunţând la reducerea de 50% a livrărilor prin care încerca să forţeze Naftogaz, compania de gaz ucraineană, să-şi achite datoriile de peste o jumătate de miliard de euro, informează Reuters. Anunţul, care nu a fost detaliat nici de reprezentanţii ruşi şi nici de cei ucraineni, a fost însoţit de asigurări pentru consumatorii europeni, după ce conflictul privind gazele dintre Moscova şi Kiev s-a aflat la un pas de a afecta din nou statele Uniunii Europene (UE).
Cu numai câteva ore înaintea comunicatului „împăcării“, gigantul rus al gazelor Gazprom avertizase că Ucraina plănuieşte să reţină 17% din gazul rusesc destinat Europei pentru a-şi compensa necesarul intern, ca urmare a crizei din relaţia cu Rusia. Mişcarea tactică prin care Kievul spera să forţeze implicarea Europei în disputa sa cu Moscova, denunţată de Rusia din propriile raţiuni tactice, se pare că a avut efect. Ambele părţi au renunţat ieri la poziţiile de forţă şi s-au aşezat din nou la masa negocierilor, chiar când Comisia Europeană anunţa reunirea Grupului de Coordonare în domeniul Gazelor pentru a formula o reacţie la consecinţele diferendului ruso-ucrainean. Demisionează Timoşenko? Rezolvarea încă neclară a conflictului Kiev-Moscova a venit la scurt timp după ce preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a declarat în capitala kazahă Astana că Ucraina nu va lua din gazul trimis de Rusia Europei şi „a ordonat“ premierului Iulia Timoşenko, cu care are o relaţie tot mai tensionată, să reia negocierile cu Gazprom. De altfel, dezamorsarea crizei are toate şansele să fie urmată de demisia premierului de la Kiev, care a avut un rol central în generarea ei.
Presa rusă, dar şi cea occidentală scria ieri, înainte de încheierea crizei, că la originea războiului pe gaze dintre Rusia şi Ucraina se află însăşi Timoşenko, expertă în tranzacţiile energetice care înainte de a deveni lider al „revoluţiei“ portocalii din Ucraina şi premier şi-a construit averea din afacerile cu gaz rusesc. „La Kiev se spune direct că această «agravare a (crizei) gazelor» este o consecinţă directă a divergenţelor dintre premierul Timoşenko şi preşedintele Iuşcenko“, scria ieri cotidianul „Kommersant“.
Potrivit jurnaliştilor ruşi, Timoşenko ar fi încercat să crească tarifele plătite de Gazprom pentru gazul rusesc care traversează Ucraina, dar a eşuat. Ca răspuns la refuzul Gazprom de a negocia alte taxe de tranzit, Timoşenko ar fi încetat plăţile către furnizorul rus şi ar fi încercat să anuleze acordul încheiat la 12 februarie de Iuşcenko şi Putin, înţelegere care prevedea simplificarea schemei de livrare a gazelor către Ucraina şi eliminarea intermediarilor. Ceea ce a urmat a fost reacţia Kremlinului, care a decis să rişte imaginea de liberal al viitorului preşedinte Dmitri Medvedev pentru a-şi impune punctul de vedere.