Fotbal de 22 de carate

Fotbal de 22 de carate

Meciul Steaua - CFR Cluj 3-1, disputat duminică seară, în etapa a 21-a a Ligii I la fotbal, a relansat campionatul, oferind, totodată, cel mai frumos spectacol din ultimii ani.

Steaua a câştigat duminică seară derby-ul cu CFR Cluj, scor 3-1, după un meci încântător, cu mult peste media din Liga I. Pentru microbiştii obişnuiţi cu disputele fade din întrecerea internă, înfruntarea din Ghencea a fost cea mai spectaculoasă din această ediţie şi, totodată, din ultimele sezoane, amintind de celebrele Steaua - Dinamo din anii ’90 şi putând fi comparată cu un derby european. Dincolo de orgolii şi de banii puşi în joc, rezultatul a animat lupta pentru titlu, relansând un campionat ce părea deja încheiat.

Învingători la Galaţi, rapidiştii s-au apropiat la cinci puncte de ardeleni, iar Steaua, aflată la opt puncte distanţă de CFR, speră să refacă diferenţa în ultimele 13 etape. Meciul din Ghencea a avut de toate şi, timp de 90 de minute, i-a ţinut pe cei 25.000 de spectatori cu sufletul la gură. După ce toată iarna s-au contrat la nivel declarativ, cele două echipe au reuşit o partidă memorabilă. Blamaţi de mulţi, „stranierii“ au demonstrat duminică seară că pot fi o soluţie pentru revigorarea campionatului. Steaua - CFR Cluj fost primul derby al fotbalului românesc în care pe teren s-au aflat, în echipele de start, 16 jucători de import şi doar şase fotbalişti autohtoni. Mendoza - one-man-show Ritmul partidei a fost cu cel puţin două viteze peste ceea ce se joacă, în mod obişnuit, în Liga I. Clasica „perioadă de tatonare“ a fost dată uitării. Startul meciului le-a aparţinut clujenilor care au deschis scorul repede. „Asta a fost tactica noastră, să le dăm un gol repede şi apoi să-i invităm să ne atace pentru a forţa şi al doilea gol pe contraatac. Dar nu le-am mai dat gol, ci ne-am dat autogol“, a spus, amărât, la final, Ioan Andone.

Steaua, care a amintit, pe alocuri, de vremurile „viteziştilor“, a profitat din plin de invitaţia la atac şi a făcut o primă repriză foarte bună, concretizată pe tabelă prin autogolul spectaculos al lui Hirschfeld, după un corner executat de peruanul Mendoza. Ardelenii şi-au arătat limitele şi, în partea a doua, pe care au controlat-o autoritar, au încasat încă două goluri din faze fixe, ambele executate perfect de acelaşi Mendoza. Steaua a preluat în această iarnă modelul CFR, transferând mulţi sudamericani, şi a izbutit să-i învingă pe „feroviari“ tocmai cu arma pe care clujenii şi-au bazat ascensiunea din ultimii ani - jucătorii străini. S-au lăudat reciproc

Spectacolul oferit de cele două echipe a fost apreciat de toţi cei implicaţi, învinşi şi învingători complimentându-se reciproc la final. „Steaua e altă echipă cu aceşti sud-americani care au calităţi tehnice. Nici noi nu mai suntem echipa din toamnă. Atunci primeam trei goluri în zece meciuri. Vorbim şi de arbitraj, dar trebuia să ne vedem de marcaj“, a recunoscut Ioan Andone, tehnicianul „feroviarilor“.

Gigi Becali, patronul gazdelor, a evidenţiat forţa Clujului: „A fost extraordinar. Steaua este o echipă mult mai puternică şi asta îmi dă speranţe la campionat. În prima repriză, i-am umilit. Pot fi campioni, pentru că au echipă bună. Dau Cezarului ce-i al Cezarului. CFR este o echipă puternică. N-am crezut că sunt aşa puternici. Asta îmi dă de gândit şi mă sperie. CFR este mult mai puternică decât în tur“.

Căpitanul stelist Mirel Rădoi i-a criticat cel mai dur pe clujeni: „Nu ştiu de când n-am mai văzut Steaua jucând aşa de bine. În prima repriză noi am impus un ritm de Liga Campionilor şi nu prea au făcut faţă. Nimeni nu poate să conteste victoria“. PRECEDENTE PUŢINE Partide memorabile din ultimii ani

Microbiştii români n-au fost răsfăţaţi de foarte multe ori cu un spectacol pe cinste aşa cum s-a întâmplat duminică seară. Exemplele de meciuri cu desfăşurări dramatice şi spectaculoase, care au rămas în memoria fanilor, sunt puţine. În sezonul precedent, Dinamo a bătut-o pe Steaua, în Ghencea, cu 4-2, după un meci încântător. Cu un an înainte, Steaua şi Dinamo au oferit un alt spectacol onorant, „roş-albaştrii“ conducând cu 2-0, dar „câinii“ egalând pe final.

Tot anul trecut, Steaua a învins-o pe Rapid în Giuleşti cu 3-2, după un joc frumos. Finala Cupei României din 1998-1999, Steaua - Rapid, a avut un final nebun. „Roş-albaştrii“ au egalat în ultimul minut, scor 2-2, şi au învins la penalty-uri după un joc dramatic. O altă partidă legendară a fost finala Cupei României din 1990, când Dinamo a învins-o pe Steaua cu 6-4. LIGA I

STEAUA - CFR CLUJ . . . . . . . . . . 3-1 Marcatori: Hirschfeld (26 - autogol), D. Moreno (56), Ov. Petre (90Σ3) / Trică (4) STEAUA: Zapata 8 - Golanski 5 (74, Neşu 6), D. Goian 6, M. Rădoi 6, Emeghara 6 - Ov. Petre 7, Lovin 6 - D. Moreno 7 (76, Nicoliţă), N. Dică 5, Mendoza 9 - P. Moreno 7 (84, Ghionea). Antrenor: Marius Lăcătuş CFR CLUJ: Hirschfeld 4 - Tony 5, Cadu 5, De Sousa 5, Dorsin 5 - Leao 6 (81, Ruiz), Dani 6 - Semedo 7 (87, M. Jose), Trică 7, Dubarbier 6 (59, Culio 6) - Fabbiani 7. Antrenor: Ioan Andone Stadion: „Steaua“; Spectatori: 25.000; Arbitri: Al. Tudor 4 - Cr. Nica 4, Ed. Dumitrescu 5. SPECTACOL

Concluzia unanimă a microbiştilor: fabulos meci! Oameni de fotbal, suporteri de lux, toată suflarea microbistă din România a fost sedusă de jocul Steaua - CFR Cluj (3-1) de duminică seara. Emeric Ienei, antrenorul care a adus Cupa Campionilor în Ghencea acum 22 de ani, a fost de-a dreptul încântat. „A fost, poate, cel mai frumos joc din ultimii cinci ani, o dispută extraordinară între două echipe foarte bine pregătite. Ce să mai, sud-americanii de la Steaua sunt fotbalişti!“, ne-a declarat reputatul tehnician. „Nea Imi“ e de părere că soarta campionatului e departe de a fi tranşată: „Suntem în aceeaşi situaţie de dinainte de începutul sezonului de primăvară: CFR la 5 puncte de Rapid şi 8 de Steaua. Totul se joacă!“.

Anghel Iordănescu, declarat antrenorul secolului trecut în România, a vorbit cu EVZ de pe culoarele parlamentului. Şi senatorului PSD i-a plăcut meciul: „A fost o partidă cu două reprize total diferite. În prima, Steaua a jucat foarte bine, a doua - controlată de CFR, care a revenit puternic. M-au încântat steliştii Dayro Moreno şi Mendoza, iar de la CFR întregul angrenaj a arătat foarte solid. Cred că ardelenii merită să fie pe primul loc“. „Butoane şi gigioane“

Cântăreţul Dan Bittman, stelist declarat, nu mai avea cuvinte să laude evoluţia preferaţilor săi. „A început să se joace fotbal şi la noi. Foarte frumos a fost meciul“, ne-a spus „Dănuţ“. La întrebarea „cine ia campionatul?“, Bittman a răspuns fără să stea pe gânduri: „Cum cine? Steaua! Cu butoane, cu «gigioane», Steaua o să ajungă iar în Champions League, deşi degeaba ne calificăm dacă ieşim de acolo cum am intrat. S-au făcut investiţii mari anul ăsta şi toate echipele vor forţa pe acest final, prin toate metodele“.

Actorul Ioan Gyuri Pascu nu-şi mai aminteşte de când n-a mai văzut o asemenea dispută în România. „Păi, după ce vezi un Craiova - Pandurii, meciul Steaua - CFR parcă e din viitor“, se amuză Pascu. „Eu sunt stelist, dar vreau să ia CFR titlul şi sezonul ăsta, şi la anul! Să le mai dea o lecţie la bucureşteni, că prea sunt cu nasul pe sus“, încheie Gyuri.

Alexandru Arşinel a văzut meciul la Luduş, fiind plecat în turneu prin ţară. „O extraordinară finală de campionat, cu o încrâncenare aparte între nişte sportivi motivaţi până la Dumnezeu, nu între nişte troglodiţi“, a sintetizat marele actor. „O asemenea încleştare nu iese decât când sunt zgândărite bine orgoliile. Nu cred că doar primele i-au motivat pe jucători. Cât despre arbitraj, eu nu sunt aşa sigur că a fost penalty la Semedo. Sunt fotbalişti, cum era Lăcătuş pe vremuri, care ştiu cum să cadă“, a opinat actorul. Totuşi, Arşinel are un of: „Nu-mi place că ne-au invadat străinii. Mai bine s-ar investi în centrele noastre de juniori. FRF ce păzeşte? Să dea o lege să nu poată fi mai mult de patru-cinci stranieri pe gazon în acelaşi timp. Aşa mi se pare corect într-un campionat care-şi spune «naţional»“. (Andrei Crăciun)

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre