S-a găsit ministru de sacrificiu!

S-a găsit ministru de sacrificiu!

Cătălin Marian Predoiu va conduce Ministerul Justiţiei în lunile rămase până la alegeri. Cătălin Predoiu, un avocat de 40 de ani, este, de ieri, noul ministru al justiţiei. Propunerea făcută în ultimul moment de premierul Călin Popescu-Tăriceanu, după expirarea interimatului de la Justiţie, a fost acceptată şi de preşedintele Traian Băsescu, fiind convenită de cei doi în timpul unei consultări la Cotroceni.

Şeful statului a semnat decretul la mai puţin de două ore după oficializarea propunerii şi l-a invitat pe Predoiu să depună şi jurământul, tot aseară. Prin mutarea- surpriză, Tăriceanu a renunţat la rocada anunţată anterior, lăsându-l pe Teodor Meleşcanu la Apărare şi pe Radu Stroe fără minister.

Tăriceanu îi mai luase în calcul şi pe Renate Weber, dar şi pe avocatul Ionel Haşotti, dar ambii au refuzat. Armistiţiu Băsescu- Tăriceanu, la jurământ Numirea noului ministru a lăsat impresia unui armistiţiu între Băsescu şi Tăriceanu după blocajul întreţinut timp de mai bine de două luni la Justiţie. Tăriceanu a fost prezent, alături de Meleşcanu, la ceremonia de depunere a jurământului lui Predoiu la Cotroceni, toţi cei trei membri ai guvernului fiind întâmpinaţi de Băsescu jovial, chiar cu un aer amical. Cu câteva minute înainte, preşedintele i-a primit în biblioteca Palatului Cotroceni, deşi, de regulă, abia îi saluta pe liberalii veniţi la ceremonii.

„Am primit toate informaţiile legate de activitatea dumneavoastră trecută de la primul-ministru. Amândoi am fost de acord cu desemnarea dumneavoastră“, l-a asigurat preşedintele pe noul ministru, urându-i succes. El i-a atras atenţia că va avea o misiune „relativ dificilă“, având în vedere pregătirea unui nou raport european pe Justiţie în luna iunie, dar a precizat, totodată, că „România nu este acum în pericolul de a se aplica clauza de salvgardare“.

Totuşi, Băsescu nu s-a abţinut să-l înţepe în final pe Tăriceanu cu observaţia că, dacă îl propunea de la început pe Predoiu, se evita criza de la Justiţie.

Predoiu a fost comparat de Băsescu cu Dacian Cioloş, ministrul agriculturii, apreciat de şeful statului în mai multe intervenţii publice. „Mă bucur că sunteţi tânăr şi aveţi un CV impresionant, acoperit de recunoaştere profesională“. „Graţiat“ pentru legătura cu Patriciu Mai mult, ca un semn al armistiţiului, Băsescu a ţinut să elimine „speculaţiile“ privind legătura noului ministru cu magnatul Dinu Patriciu pe care casa de avocatură „Racoţi, Predoiu&Severin“ l-a consiliat în 1999 în cazul „creanţei Libia“. „Un bun avocat pe comercial poate să reprezinte pe oricine“, a susţinut preşedintele.

Consultarea Băsescu-Tăriceanu cu privire la Predoiu a fost precedată, ieri, de o nouă scrisoare, prin care preşedintele l-a invitat pe premier la Palatul Cotroceni, pentru a discuta „soluţiile şi propunerile pentru postul vacant“. Interimatul de 45 de zile al lui Teodor Meleşcanu la acest minister expirase încă de joi.

CV Cătălin Marian Predoiu > Vârstă: 40 de ani > S-a născut în Buzău, este căsătorit şi are 2 copii > Studii: A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, doctor în Drept comercial

>Experienţă profesională: Din 2005, este avocat asociat al casei de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu > Între 1995 şi 2005, a fost asociat fondator al Racoţi Predoiu, iar până atunci a fost liber profesionist. Este membru al Baroului Bucureşti din 1991. „CREANŢA LIBIA“ A ROMPETROL În 1999, firma „Racoţi, Predoiu & Severin“ a fost sfetnicul lui Patriciu Cătălin Predoiu, noul ministru al justiţiei, este „unul dintre cei mai buni avocaţi din România“, după cum îl caracterizează colegii de breaslă. Predoiu, până ieri partener în Zamfirescu Racoţi Predoiu, a lucrat, până în 1995, pentru divizia din România a casei de avocatură Burns Schwartz - cumpărată în 1999 de Linklaters, una dintre cele mai mari case de avocatură din lume.   Cătălin Predoiu a părăsit Burns Schwartz împreună cu Ioana Racoţi, avocat renumit în Dreptul comercial, pentru a-şi fonda propria casă de avocatură, Racoţi-Predoiu, la doar 27 de ani. Este originar din Buzău.

„Probabil că guvernul avea nevoie de o persoană care să nu fie compromisă sau să se spună despre ea că a fost «omul cuiva». Cred că, cu greu putea să găsească guvernul un avocat pentru poziţia asta, care să fie mai puţin atacabil decât Cătălin Predoiu. A reprezentat în tranzacţii mai mult companii private şi a avut o carieră academică foarte bună, dar cred că în poziţia asta el dă mai mult decât i se dă“, ne-a declarat Gabriel Biriş, partener al casei de avocatură Biriş Goran.

„Pot confirma că a fost unul dintre cei mai buni asistenţi pe Drept comercial promovaţi din poziţia de student. La începuturile Rompetrol ştiu că a fost apropiat al lui Dinu Patriciu şi a lucrat cu el“, spune un alt coleg de breaslă. În 1999, casa de avocatură „Racoţi, Predoiu & Severin“ este cea care l-a sfătuit pe Dinu Patriciu să nu cedeze în faţa statului în cazul „creanţei Libia“, opinia formulată de avocaţi fiind că această creanţă aparţine lui Dinu Patriciu.

Reprezentanţii Rompetrol nu neagă colaborarea cu firma lui Predoiu, dar susţin că acesta, ca persoană, nu a făcut parte din echipele de apărători ai omului de afaceri. Avocaţii chestionaţi de EVZ cred că Predoiu nu ar fi ajuns asociat al lui Călin Zamfirescu (preşedintele Uniunii Avocaţilor din România - n.r.), dacă nu era un avocat bun.   Surse din breaslă susţin chiar că Predoiu este ginerele lui Zamfirescu, avocat urmărit penal în dosarul „BIR“. „Are o carieră academică impresionantă, are calităţi manageriale. Peste toate acestea, are ceva ce mulţi avocaţi nu au: autoritate în profesia pe care o exercită“, ne-a spus Daniel Badea, managing partner la casa de avocatură Badea Clifford Chance. (Adelina Vlad, Narcis Iordache)

Ne puteți urmări și pe Google News