Echipa de fotbal Poli va înghiţi în acest an 6,5 milioane de lei din bugetul local, deşi are „stăpâni“ particulari.
Banii ieşenilor vor fi cheltuiţi în 2008 cu predilecţie în investiţ ii cu iz electoral. Consilierii locali au aprobat la limită, după un circ de pomină, cel mai mare buget din istoria Iaşiului, cifrat la aproape 900 de milioane de lei.
Din această sumă doar 475 de milioane reprezintă bugetul de bază al municipalităţii, restul banilor urmând a fi obţinuţi din credite externe şi finanţări nerambursabile, în curs de elaborare sau de aprobare. În aceste condiţii, peste 130 de milioane de lei au fost alocaţi pentru refacerea străzilor, trotuarelor sau a liniilor de tramvai. Aproape 80% din cele 185 de milioane de lei care vor lua drumul învăţământului sunt destinate salariilor cadrelor didactice.
Poli, iubirea edilului
Primarul PSD Gheorghe Nichita nu a renunţat nici anul acesta la obsesia lui pentru fotbal. Deşi „Poli“ Iaşi a fost cedată unui grup de oameni de afaceri locali, care au preluat 59% din acţiunile clubului, edilul-şef a insistat pentru alocarea către echipa de fotbal a unei sume echivalente cu cea de anul trecut, atunci când echipa era deţinută în proporţie de 99% de consiliul local.
Astfel, 6,5 milioane de lei au fost alocaţi la capitolul sport, însă cea mai mare parte din această sumă ar urma să ajungă prin intermediul unei fundaţii la echipa de fotbal care se zbate în acest moment să nu retrogradeze în Divizia B.
Bani pentru cumpărarea de locuinţe sociale
Comparativ, la capitolul sănătate au fost alocaţi doar 3 milioane de lei, în timp ce pentru salariile şi sporurile angajaţilor din primărie se va cheltui de zece ori mai mult, adică peste 30 de milioane de lei. Un alt sac fără fund pentru bugetul local al ieşenilor îl reprezintă şi lucrările pentru modernizarea Pieţei Unirii aflată în centrul oraşului.
Deşi ar fi trebuit să fie gata încă de anul trecut, constructorul care lucrează la refacerea pavajului, o firmă de casă a municipalităţii, a mai primit şi anul acesta 150.000 de lei.
O sumă la fel de importantă, de peste 13 milioane de lei, a fost alocată pentru plata dobânzilor şi comisioanelor la creditul de 100 de milioane de lei, contractat anul trecut de municipalitate de la o bancă austriacă. Deşi o parte însemnată din acest împrumut ar fi urmat să fie cheltuită pentru construirea de locuinţe sociale, municipalitatea a ales să aloce în bugetul pentru 2008 ceva mai mult de 15 milioane de lei pentru cumpărarea de locuinţe care ar urma să fie date spre folosinţă ieşenilor cu venituri reduse.
Pentru construirea de noi locuinţe, în schimb, au fost alocate ceva mai mult de 10 milioane de lei. Transportul public din Iaşi care prevede gratuităţi pentru toţi pensionarii de peste 65 de ani, indiferent de venituri, va înghiţi şi anul acesta o sumă record, cifrată la 45 de milioane de lei. Pentru protecţia mediului şi ordinea publică a fost prevă zută, de asemenea, o sumă importantă, cifrată la 30 de milioane de lei.
Acuzaţii de ilegalitate, venite din opoziţie
Şedinţa în care a fost aprobat bugetul local a fost una deosebit de tensionată. Consilierii locali din opoziţie au acuzat executivul că a întocmit un buget electoral, supradimensionat, care încalcă prevederile legale.
„Bugetul este constituit fără respectarea Legii finanţelor publice, în sensul că sunt prinse sume gen «pielea ursului din pădure» pe proiecte nerambursabile care sunt în curs de a fi aprobate“, a declarat Tiberiu Brăilean, consilier local PD-L. „Şi consilierii care au criticat bugetul şi-au început discursul afirmând că este cel mai bun buget pe care l-a avut Iaşiul, restul fiind declaraţii politice“, este de părere primarul Gheorghe Nichita.
BUGET
Cum se cheltuiesc banii 1. 185 de milioane - învăţământ 2. 130 de milioane - străzi, trotuare, linii de tramvai
3. 30 de milioane - salariile şi sporurile angajaţilor din primărie
4. 30 de milioane - protecţia mediului şi ordine publică
5. 15 milioane - cumpărarea de locuinţe sociale
6. 85 de milioane - altele Total: 475 de milioane