Prima ţară occidentălă care poate beneficia de intrarea Rompetrol în proprietatea kazahilor de la KazMunaiGaz este Franţa.
În timpul vizitei în fosta republică sovietică, premierul francez, François Fillon, a avut o sarcină clară: consolidarea relaţiilor în domeniul energiei. Potrivit Reuters, premierul francez a spus că aceste relaţii sunt vitale, în condiţiile în care „un litru de petrol din zece şi o tonă de uraniu din 12 folosite de Franţa au provenienţă kazahă“.
Astfel, declaraţiile lui Dinu Patriciu, directorul Rompetrol, potrivit căruia achiziţia companiei româneşti va alimenta cu petrol kazah întreaga Europă, se apropie de realitate. Rompetrol are 226 benzinării în Franţa, după ce compania condusă de Patriciu a cumpărat Dyneff. Interese pe resurse
În ultima perioadă, liderii din Hexagon au vizitat ţările în care Franţa are interese energetice. Cu ocazia vizitei preşedintelui francez la Bucureşti, acesta a obţinut promisiuni de parteneriat în proiectul gazoductului Nabucco şi în domeniul nuclear, prin construirea în România a unei noi centrale nucleare.
Acum, francezii au mers în Kazahstan, după 15 ani de la ultima vizită a unui oficial francez în fosta ţară sovietică. Motivul ar fi acela că resursele kazahe sunt principala alternativă a Europei la resursele ruseşti, iar Kazahstanul vrea să intre în top zece al celor mai importante ţări producătoare de petrol ale lumii. Ambiţia se bazează pe faptul că aceeaşi companie KazMunaiGaz deţine 16,8% din participaţia la exploatarea celui mai mare zăcământ de petrol descoperit în ultimii 50 de ani (n.r. - Kaşagan), aflat tot în Kazahstan. Legătura Franţa-Kazahstan-România se face şi pe fondul zăcă- mintelor de uraniu pe care le are Kazahstanul (n.r. - e al treilea producă tor mondial) şi care folosesc la proiectele nucleare pe care Franţa le are inclusiv în ţara noastră.