Fântâni arteziene de 200.000 de euro la Ploieşti

Fântâni arteziene de 200.000 de euro la Ploieşti

Cei mai mulţi bani din bugetul pe 2008 vor ajunge la şcoli şi spitale, dar sume considerabile vor fi cheltuite şi pentru fântâni arteziene şi luminiţe de Sărbători.

Cel mai târziu la sfârşitul acestei luni, consilierii ploieşteni vor supune la vot proiectul de buget al primăriei pe 2008, însă schiţa de buget poate fi deja consultată pe site-ul municipalităţii. O lectură scurtă, şi ploieştenii s-ar putea declara încântaţi de planurile pe care le au aleşii lor cu banii publici. Asta pentru că 110,3 milioane de lei ar trebui să meargă către unităţile şcolare din Ploieşti, iar 1,4 milioane ar ajunge la spitale. Cu toate acestea, o analiză ceva mai detaliată arată că aproape trei sferturi din banii pentru şcoli, respectiv 81,4 milioane de lei, vor acoperi de fapt salariile dascălilor şi ale personalului nedidactic.

Astfel, pentru lucrările de modernizare a unităţilor de învăţământ vor fi alocate doar 6,7 milioane de lei, potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul primăriei. Nici Sănătatea se pare că nu o va duce mai bine în acest an. Dintr-un buget total de 1,4 milioane de lei, doar 850.000 de lei vor fi cheltuiţi pentru reabilitarea Spitalului de Boli Infecţioase şi pentru modernizarea Secţiei de oncologie de la Spitalul Municipal Schuller. Pe de altă parte, deşi străzile arată ca după bombardament, anul acesta se vor de trei ori mai mulţi bani decât în 2007: doar 1,7 milioane de lei.

„Mai avem şi alte fonduri, 70 de străzi fiind incluse într-un program de modernizare. Sperăm să găsim şi constructori care să ţină pasul cu noi“, explică Radu Socoleanu, viceprimarul Ploieştiului. În schimb, şoferii nu mai cred în promisiuni. „N-au făcut nimic. Sunt străzi intens circulate, precum Gheorghe Doja, Romană, Democraţiei, Republicii, pline de gropi. Altele, cum ar fi Tânărul muncitor, nu au nici măcar pietriş. Ne rugăm să nu avem comenzi de acolo, pentru că ne rupem maşinile“, se plânge taximetristul Andrei Soare. Fântâni antipoluare

Dacă pentru alimentarea cu apă s-au alocat numai 125.000 de lei, în schimb pentru iluminatul ornamental de Sărbători au fost prevăzuţi în buget 660.000 de lei. Ploieştenii din cartierele mărginaşe mai au de aşteptat până la asfaltarea străzilor sau introducerea canalizării, însă cei care locuiesc în centrul oraşului vor fi răsfăţaţi cu o zonă pietonală, mobilier urban la modă şi alte elemente decorative.

Spre exemplu, pentru reabilitarea fântânilor arteziene şi construcţia altor două vor fi alocaţi peste 600.000 de lei. „Fântânile arteziene au două componente importante: urbanistic şi de mediu, vaporii de apă curăţând aerul din zona poluată“, explică importanţa acestor obiective Alina Istrătescu, şeful Serviciului Comunicare al Primăriei Ploieşti. Pe de altă parte, sunt voci în rândul consilierilor locali care spun că multe investiţii sunt discutabile şi că bugetul va fi analizat filă cu filă.

Ne puteți urmări și pe Google News